Nektarinmarmelad med rabarber
Nektariner och rabarber passar bra ihop som marmelad med fruktig smak från nektariner och syrlig rabarber.
Tillagning
- Späda rabarber behövs ej skalas. Tjockare grövre stjälkar kan du skala nedtill.
- Hacka rabarber i strimlor och lägg i en stor kastrull med tjock botten.
- Dela och skrapa ur fröna på vaniljstången ner med rabarbern. Tillsätt stång och frön.
- Tillsätt sockret och blanda runt.
- Fräs runt och låt rabarbern puttra under lock i 8 minuter på lite över medelvärme. Rör om då och då.
- Skölj och skär nektariner i tärningar.
- Tillsätt nektariner och koka i 10 minuter till. Rabarber och nektariner ska vara mjuka så koktid kan variera lite beroende på hur mogna nektarinerna är.
- Sterilisera burkar - förslagsvis tre glasburkar med lock på 0,5 liter vardera.
- Mixa och mosa sönder nektariner och rabarber till en grov marmelad med en stavmixer i grytan eller kör i en matberedare med kniv.
- Häll och fördela i marmeladburkar med lock - förslagsvis i tre glasburkar på 0,5 liter vardera.
- Sätt på lock, vänd upp och ner och låt svalna med locket på.
- Förvara mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
Serveringsförslag
Marmeladen passar som vanlig marmelad till ljust bröd som rostbröd, baguette, scones, på mackan, på skorpor eller liknande till fika, frukost eller kvällsmål.
Passar också till dessertost som osttallrik eller ostbricka.
Val av burkar
Det blir ca 1,3 liter marmelad så mitt förslag är att fördela den i tre glasburkar med lock på ca 0,5 liter vardera. Eller välj andra glasburkar med lock som passar till marmelad.
Se till att sterilisera burkar och lock innan du häller på marmeladen.
Varianter
Vanilj är valfritt att smaksätta med. Annat man kan ha i är en stång kanel, en bit stjärnanis, kardemumma, limesaft, riven ingefära med mera.
Du kan också skippa nektariner och laga vanlig rabarbermarmelad.
Marmeladprov
Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyla snabbt. Marmeladen ska då stelna och inte flyta ihop om du drar en sked genom det. Koka annars 5 minuter till. Gör om provet.
Stelnar det inte då så får du tillsätta mer pektin - förslagsvis 100 ml flytande pektin och koka ytterligare 3 minuter och sedan göra om provet igen. Eller följ anvisningar på det pektin du köpt.
Man kan också mäta temperaturen i marmeladen och koka kraftigt till 103-106 grader. Gör marmeladprov. Koka inte för länge för då förstörs pektinet; vattnet kokar bort och marmeladen blir mörk och seg.
Uppskattat näringsvärde per portion: 57 kcal