Rabarbermarmelad med kardemumma
Laga egen rabarbermarmelad och smaksätt med kardemumma.
Gott, enkelt och snabbt med syltsocker eller strösocker.
Tillagning
- Skala grova rabarber med en potatisskalare. Späda rabarber behöver ej skalas. Dela grova rabarber på längden.
- Strimla rabarbern så fint du kan.
- Lägg rabarbern i en kastrull som rymmer minst 2 liter.
- Tillsätt kardemumma.
- Koka rabarbern och rör då och då i ca 15 minuter.
- Tillsätt syltsockret och koka i 2 minuter under omrörning.
- Fördela i glasburkarna och sätt på lock. Låt svalna. Förvara svalt och mörkt. Gärna i kylen.
Serveringsförslag
- Passar som vanlig marmelad till det mesta - som till frukost, ostmacka eller fika - men också till festligare tillfälle om du gillar goda dessertostar.
- Ett förslag är att bjuda på marmeladen till festlig engelsk fikastund med the, ost, smör och nybakta scones eller engelska muffins.
Rena burkar
Förbered rena glasburkar med lock att ha rabarbermarmeladen i. Sterilisera dem gärna om du ska spara marmeladen längre tid: kör i diskmaskinen, koka dem några minuter eller värm i 20 minuter på 120 grader i ugnen.
Med vanligt socker
Istället för syltsocker kan du ta vanligt socker och ev. tillsätta pektin och konserveringsmedel som askorbinsyra om du vill ha marmeladen extra fast och extra hållbar.
Förvaring
Förvaras mörkt och svalt i något år. Öppen burk kan du räkna någon månads hållbarhet.
Varianter
- Utan kardemumma får du vanlig rabarbermarmelad. Du kan även smaksätta med kanel, vanilj, lakrits, mynta, ingefära, jordgubbar, citron, portvin, aperol eller nektarin.
- Har du mer kryddor i så får du rabarberchutney och då passar den att servera till mat.
Marmeladprov
Kokar du med vanligt socker kan du göra pektinprov/marmeladprov för att kontrollera att den stelnar som den ska.
Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal