Rabarbermarmelad med kardemumma
Introduktion och förberedelse
Laga egen rabarbermarmelad och smaksätt med kardemumma.
Gott, enkelt och snabbt med syltsocker eller strösocker.
Serveringsförslag
- Passar som vanlig marmelad till det mesta - som till frukost, ostmacka eller fika - men också till festligare tillfälle om du gillar goda dessertostar.
- Ett förslag är att bjuda på marmeladen till festlig engelsk fikastund med the, ost, smör och nybakta scones eller engelska muffins.
Rena burkar
Förbered rena glasburkar med lock att ha rabarbermarmeladen i. Sterilisera dem gärna om du ska spara marmeladen längre tid: kör i diskmaskinen, koka dem några minuter eller värm i 20 minuter på 120 grader i ugnen.
Med vanligt socker
Istället för syltsocker kan du ta vanligt socker och ev. tillsätta pektin och konserveringsmedel som askorbinsyra om du vill ha marmeladen extra fast och extra hållbar.
Förvaring
Förvaras mörkt och svalt i något år. Öppen burk kan du räkna någon månads hållbarhet.
Varianter
- Utan kardemumma får du vanlig rabarbermarmelad. Du kan även smaksätta med vanilj, lakrits, mynta, ingefära, jordgubbar, citron, portvin, aperol eller nektarin.
- Har du mer kryddor i så får du rabarberchutney och då passar den att servera till mat.
Marmeladprov
- Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyla snabbt. Marmeladen ska då stelna och inte flyta ihop om du drar en sked genom det. Koka annars 5 minuter till. Gör om provet.
- Stelnar det inte då så får du tillsätta mer pektin - förslagsvis 100 ml flytande pektin och koka ytterligare 3 minuter och sedan göra om provet igen. Eller följ anvisningar på det pektin du köpt.
- Man kan också mäta temperaturen i marmeladen och koka kraftigt till 103-106 grader. Gör marmeladprov. Koka inte för länge för då förstörs pektinet; vattnet kokar bort och marmeladen blir mörk och seg.
Tillagning
- Skala grova rabarber med en potatisskalare. Späda rabarber behöver ej skalas. Dela grova rabarber på längden.
- Strimla rabarbern så fint du kan.
- Lägg rabarbern i en kastrull som rymmer minst 2 liter.
- Tillsätt kardemumma.
- Koka rabarbern och rör då och då i ca 15 minuter.
- Tillsätt syltsockret och koka i 2 minuter under omrörning.
- Fördela i glasburkarna och sätt på lock. Låt svalna. Förvara svalt och mörkt. Gärna i kylen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal