Engelska muffins

Engelska muffins eller English muffins kan serveras till te som scones med marmelad, ost och smör till fikat. Eller fyll med färskost, stekt ägg och några skivor stekt bacon som på bilden och servera till frukost, lunch eller kvällsmacka.

Servera muffinsen nybakta eller så kan de delas vid servering rostas i brödrost som rostbröd. Du kan dubbla satsen och frysa in. Engelska muffins tar lite tid att baka då de ska jäsa men de blir mycket goda.

12 engelska muffins

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 25 g färsk jäst
  • 50 g smör, kallt i kuber eller rumsvarmt
  • 1 dl vatten
  • 3 dl mjölk, standard
  • 2 tsk salt
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 liter vetemjöl special (600 gram)
  • 0,5 dl polenta majsgryn
  • 1 msk smör, om du gräddar i stekpanna

Tillagning

  1. Värm mjölken till 37 grader och häll lite i en bunke med jästen. Lös upp jästen och tillsätt resten av mjölken.
  2. Blanda socker, bakpulver, salt och vetemjöl i en bunke.Tillsätt till jästbunken. Skär smör i kuber om det är kallt. Tillsätt smöret och arbeta samman till en smidig deg.
  3. Jäs degen till muffinsen i bunken under bakduk till dubbel storlek, cirka 45 minuter.
  4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut muffinsdegen till en platta (cirka 2 cm tjock).
  5. Stansa ut rundlar med diameter runt 10 cm ex. med hjälp av ett glas eller en utstickare. Överbliven deg kan du kavla ut igen tills det nästan inte är någon deg kvar och den sista biten kan du forma till en rundel med händerna.
  6. Spraya varje bit med vatten (ur en sprayflaska) på bägge sidor. Vänd dem i polentagrynen.
  7. Placera dem på en plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i cirka 20 minuter.
  8. Muffinsen kan gräddas i ugn eller stekpanna:
  9. I ugn: Sätt ugnen på 250 grader. Grädda muffinsen i 15 minuter. Ta ut och låt svalna under bakduk på galler.
  10. I stekpanna: grädda muffinsen några i taget i en varm stekpanna med lite smör. Räkna totalt ca 10 minuter och vänd dem då och då så de ej bränns på en sida.
E-mail
Medel: 4.4 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer