Engelska muffins

Introduktion och förberedelse

Baka egna engelska muffins och bjud på English muffins med smör, marmelad och ost eller som mackor.

Engelska muffins tar lite tid att baka då de ska jäsa men de blir mycket goda.

Serveringsförslag

  • Servera muffinsen nybakta eller så kan de delas vid servering rostas i brödrost som rostbröd.
  • Kan serveras till the som scones med valfri marmelad eller lemoncurd, ost och smör eller färskost.
  • Passar också till frukost, lunch eller kvällsmacka. Gott är att fylla med färskost, stekt ägg och några skivor stekt bacon som på bilden.

Kan dubblas och frysas

Ett tips är att dubbla satsen då de passar bra att frysa in. Låt dem svalna helt och dela dem innan du fryser dem så kan du ta fram och rosta dem direkt från frysen så har du som nybakta muffins när du önskar.

12 engelska muffins

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 25 g färsk jäst
  • 50 g smör, kallt i kuber eller rumsvarmt
  • 1 dl vatten till att spraya med
  • 3 dl mjölk, standard
  • 2 tsk salt
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 liter vetemjöl special (600 gram)
  • 0,5 dl polenta majsgryn
  • 1 msk smör, om du gräddar i stekpanna

Tillagning

  1. Värm mjölken till 37 grader och häll lite i en bunke med jästen. Lös upp jästen och tillsätt resten av mjölken.
  2. Blanda socker, bakpulver, salt och vetemjöl i en bunke.Tillsätt till jästbunken. Skär smör i kuber om det är kallt. Tillsätt smöret och arbeta samman till en smidig deg. Det kan eventuellt behövas lite mer mjölk.
  3. Jäs degen till muffinsen i bunken under bakduk till dubbel storlek, cirka 45 minuter.
  4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut muffinsdegen till en platta (cirka 2 cm tjock).
  5. Stansa ut rundlar med diameter runt 10 cm ex. med hjälp av ett glas eller en utstickare. Överbliven deg kan du kavla ut igen tills det nästan inte är någon deg kvar och den sista biten kan du forma till en rundel med händerna.
  6. Spraya varje bit med vatten (ur en sprayflaska) på bägge sidor. Vänd dem i polentagrynen.
  7. Placera dem på en plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i cirka 20 minuter.
  8. Muffinsen kan gräddas i ugn eller stekpanna:
  9. I ugn: Sätt ugnen på 250 grader. Grädda muffinsen i 15 minuter. Ta ut och låt svalna under bakduk på galler.
  10. I stekpanna: grädda muffinsen några i taget i en varm stekpanna med lite smör. Räkna totalt ca 10 minuter och vänd dem då och då så de ej bränns på en sida.
E-mail
Medel: 3.7 (37 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 142 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-10