Apelsinmarmelad

Introduktion och förberedelse

Apelsinmarmelad eller citrusmarmelad på apelsin, pomerans och lime. Här med syltsocker som är smidigt att göra marmelad med.

Serveringsförslag

  • God som vanlig marmelad på mackan och rostbröd.
  • Festa till med marmeladen till en god fika som in England med smör, ost och hembakta scones samt en kopp te.

Tips

Köp helst ekologiska apelsiner och citrusfrukter.

Varianter

  • Du kan ta enbart apelsin om du önskar det.
  • En annan variant är att blanda apelsinen med pomelo och lime.
  • Eller koka en variant med mer citron och grapefrukt.
  • Blodapelsin funkar också i marmeladen.

Val av socker

  • Syltsockret innehåller redan pektin som gör marmeladen stel; citronsyra som balanserar sötma och natriumbensoat som gör marmeladen hållbar. Ta minst lika mycket socker som citrus.
  • Ett alternativ är att ta vanligt socker och tillsätta extra pektin för konsistensen samt eventuellt natriumbensoat om du vill ha en hållbar marmelad.

Burkar

Burkar till ca 2 liter apelsinmarmelad behövs.

Kan frysas

Du kan också låta marmeladen svalna och sedan frysa i små omgångar i plastburkar eller fryspåsar.

Marmeladprov

Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyla snabbt. Marmeladen ska då stelna och inte flyta ihop om du drar en sked genom det. Koka annars 5 minuter till. Gör om provet.

ca 2 liter apelsinmarmelad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 kg apelsiner eller blandad citrus, ex 5 apelsiner (ca 1100 gram) samt 1 pomerans eller en pomelo och 3 lime
  • 4 dl vatten
  • 1 kg syltsocker

Tillagning

  1. Skölj och skrubba apelsiner eller citrusfrukterna.
  2. Dela i halvor och sedan i klyftor. Varje frukt blir då 8 klyftor. Strimla klyftorna i så tunna bitar du kan - desto finare blir marmeladen. Eller finfördela i en matberedare.
  3. Lägg de hackade citrusfrukterna i en stor kastrull. Tillsätt vatten. Sätt på lock.
  4. Värm och koka upp under lock, ta sedan av locket och koka i 30 minuter på svag värme.
  5. Rör i syltsocker lite i taget och rör under tiden så att sockret inte bränner. Koka 15 minuter och rör då och då.
  6. Skumma marmeladen om det behövs.
  7. Kolla om marmeladen är klar genom att göra marmeladprovet: lägg en klick marmelad på en tallrik och ställ i frysen 3 minuter. Dra sedan med en sked ett spår genom marmeladen. Om spåret håller sig och marmeladen inte flyter ihop igen är marmeladen tillräckligt fast. Koka annars marmeladen ca 10 minuter till. Koka inte för länge då kan pektinet bli förstört.
  8. Häll upp citrusmarmeladen på väl rengjorda - gärna varma syltburkar. Fyll ända upp och skruva på locken direkt.
  9. Förvara marmeladen svalt och mörkt.
E-mail
Medel: 3.8 (93 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-01