Pankopanerad lax

Spröd pankopanerad lax med förslag på tillbehör.

Panko är ett japanskt ströbröd som lite större, sprödare och knaprigare än vanligt ströbröd.

4 portioner pankopanerad lax

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 bitar lax, ca 500 gram
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 ägg, L eller M; eller 2 små ägg S
  • 2 dl panko ströbröd
  • 2 msk smör eller margarin
  • 4 msk matolja som solrosolja, rapsolja eller majsolja
  • FÖRSLAG TILLBEHÖR: 6 potatisar
  • 3 rödbetor
  • 1 msk valfri matolja
  • 4 portioner crème fraichesås med saffran och tomat
  • 1,5 dl picklad fänkål
  • 30 gram spädbladig grönsallad

Tillagning

  1. Förbered önskade tillbehör. Jag hade till klyftpotatis med rödbetor; kall sås med crème fraiche och saffran samt picklad fänkål. Skala och klyfta potatis och rödbetor. Blanda med olja i en ugnsform och rosta på 200 grader i ca 30 minuter.
  2. Ta fram tre djupa tallrikar.
  3. Blanda vetemjöl med salt och peppar i en tallrik.
  4. Vispa sönder ägget i en andra tallrik.
  5. Sprid ut panko i en tredje tallrik.
  6. Torka laxen torr med hushållspapper.
  7. Vänd laxbitarna en i taget i först vetemjöl, sedan ägget och sist i panko. Lägg upp på en tallrik vid sidan.
  8. Värm en stekpanna och stek laxbitarna på lite under medelvärme i smör och olja ca 5 minuter på varje sida tills de har fin färg och är genomstekta.
  9. Servera laxen med valfria tillbehör. Jag la laxen på en bädd av klyftpotatis med rödbeta; lite picklad fänkål och späda blad av grönsallad här och där samt ringlade lite kall crème fraiche sås runt.
Ingredienser till paneringen: vetemjöl, salt och vitpeppar; ägg och panko ströbröd.
Ingredienser till paneringen: vetemjöl, salt och vitpeppar; ägg och panko ströbröd.
Gott till är klyftad potatis och rödbeta som rostas i ugnen.
Gott till är klyftad potatis och rödbeta som rostas i ugnen.
Laxfiléerna steks på medelvärme i smör och olja tills de har fin färg och är genomstekta.
Laxfiléerna steks på medelvärme i smör och olja tills de har fin färg och är genomstekta.
Jag hade en kall créme fraichesås smaksatt med saffran och tomat samt picklad fänkål, klyftpotatis med rödbetor samt lite späd grönsallad till.
Jag hade en kall créme fraichesås smaksatt med saffran och tomat samt picklad fänkål, klyftpotatis med rödbetor samt lite späd grönsallad till laxen.

Serveringsförslag

Val av lax

Välj MSC-märkt lax. Det finns smidiga portionsförpackade frysta bitar lax men det går även utmärkt med färsk lax utan skinn.

Framförhållning

Vill du ha picklad fänkål till så får du göra den dagen innan. Då kan du även göra crème fraiche med saffran.

Vintips

Ett vitt smakrikt och aromatiskt vin passar till som en ekfatslagrad Chardonnay eller Semillon från Australien.

E-mail
Medel: 3.3 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 303 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-03-07

Tillbehör och liknande: