Pankopanerad lax
Spröd pankopanerad lax med förslag på tillbehör.
Panko är ett japanskt ströbröd som lite större, sprödare och knaprigare än vanligt ströbröd.
Tillagning
- Förbered önskade tillbehör. Jag hade till klyftpotatis med rödbetor; kall sås med crème fraiche och saffran samt picklad fänkål. Skala och klyfta potatis och rödbetor. Blanda med olja i en ugnsform och rosta på 200 grader i ca 30 minuter.
- Ta fram tre djupa tallrikar.
- Blanda vetemjöl med salt och peppar i en tallrik.
- Vispa sönder ägget i en andra tallrik.
- Sprid ut panko i en tredje tallrik.
- Torka laxen torr med hushållspapper.
- Vänd laxbitarna en i taget i först vetemjöl, sedan ägget och sist i panko. Lägg upp på en tallrik vid sidan.
- Värm en stekpanna och stek laxbitarna på lite under medelvärme i smör och olja ca 5 minuter på varje sida tills de har fin färg och är genomstekta.
- Servera laxen med valfria tillbehör. Jag la laxen på en bädd av klyftpotatis med rödbeta; lite picklad fänkål och späda blad av grönsallad här och där samt ringlade lite kall crème fraiche sås runt.
Serveringsförslag
- Du kan ha valfria tillbehör till din panerade lax.
- Jag hade klyftpotatis och så rostade jag med lite klyftade rödbetor; en kall sås av crème fraiche med saffran; picklad fänkål samt en grönsallad med späda blad.
- Fler förslag är picklad rödlök, kokt potatis, färskpotatis, dillcrème, koriandersås eller med citronmajonnäs.
- Man kan även ha kokta nudlar med wokgrönsaker och en sweet chilisås till.
Val av lax
Välj MSC-märkt lax. Det finns smidiga portionsförpackade frysta bitar lax men det går även utmärkt med färsk lax utan skinn.
Framförhållning
Vill du ha picklad fänkål till så får du göra den dagen innan. Då kan du även göra crème fraiche med saffran.
Vintips
Ett vitt smakrikt och aromatiskt vin passar till som en ekfatslagrad Chardonnay eller Semillon från Australien.
Uppskattat näringsvärde per portion: 303 kcal