Panerad hel spätta med guacamole

Panerad spätta med guacamole och paprika. Plattfiskar som rödspätta är mycket goda att bara steka i smör. Här har jag dock valt att panera den och servera med en guacamole. Det är mosad avocado blandat med gräddfil, finhackad paprika och citronsaft.
Kokt eller pressad potatis passar till samt kokta gröna ärtor.
En ljus lageröl är gott till.
Räkna 1-2 hela plattfiskar per portion eller 1-2 filéer vardera, totalt 600 gram.

4 portioner panerad spätta med guacamole

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram plattfisk
  • 2 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 dl ströbröd
  • 1 dl matolja
  • 4 msk smör
  • 1 avokado
  • 3 dl gräddfil
  • 2 röda paprikor
  • 1 citron

Tillagning

  1. Börja koka potatis om du vill ha det till - räkna ca 20 minuters koktid.
  2. Ta ut avokadoköttet och mosa det med en gaffel.
  3. Tillsätt finhackad paprika och gräddfil samt saften av en citron. Lite socker och tabasco kan man också ha i.
  4. Torka fisk.
  5. Häll upp mjölet på en tallrik, salta och peppra.
  6. Vänd sedan fisk i mjölet. På nästa tallrik vänds de i uppvispat ägg och på den sista i ströbröd.
  7. Värm en stekpanna och stek fisken i olja och smör ca 2-3 minuter per sida tills fisken är genomstekt. Det kan ta lite längre tid med hel plattfisk som har skinn och ben kvar.
  8. Servera de stekta spättorna med guacamolen som sås, citronklyfta samt kokt potatis.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer