Panerad hel spätta med guacamole

Introduktion och förberedelse

Panerad spätta med guacamole och paprika.

Serveringsförslag

  • Till spättan hade jag en guacamole. Det är mosad avokado blandat med gräddfil, finhackad paprika och citronsaft.
  • Kokt eller pressad potatis passar till samt kokta gröna ärtor.

Varianter

Plattfiskar som rödspätta är även mycket goda att bara steka i smör - speciellt om de är hela med skinn. Vänd i lite rågmjöl eller vetemjöl blandat med något krm salt och vitpeppar innan om du vill. 

Att dricka till

En ljus lageröl är gott till.

4 portioner panerad spätta med guacamole

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram plattfisk som spätta, 1-2 hela plattfiskar per portion eller 2 filéer vardera
  • 2 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 dl ströbröd
  • 1 dl matolja
  • 4 msk smör
  • 1 avokado
  • 3 dl gräddfil
  • 2 röda paprikor
  • 1 citron

Tillagning

  1. Börja koka potatis om du vill ha det till - räkna ca 20 minuters koktid.
  2. Ta ut avokadoköttet och mosa det med en gaffel.
  3. Tillsätt finhackad paprika och gräddfil samt saften av en citron. Lite socker och tabasco kan man också ha i.
  4. Torka fisk.
  5. Häll upp mjölet på en tallrik, salta och peppra.
  6. Vänd sedan fisk i mjölet. På nästa tallrik vänds de i uppvispat ägg och på den sista i ströbröd.
  7. Värm en stekpanna och stek fisken i olja och smör ca 2-3 minuter per sida tills fisken är genomstekt. Det kan ta lite längre tid med hel plattfisk som har skinn och ben kvar.
  8. Servera de stekta spättorna med guacamolen som sås, citronklyfta samt kokt potatis.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 653 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-25