Panerad hel spätta med guacamole

Introduktion och förberedelse för tillagning

Panerad spätta med guacamole och paprika. Plattfiskar som rödspätta är mycket goda att bara steka i smör. Här har jag dock valt att panera den och servera med en guacamole. Det är mosad avocado blandat med gräddfil, finhackad paprika och citronsaft.

Kokt eller pressad potatis passar till samt kokta gröna ärtor.

En ljus lageröl är gott till.

Räkna 1-2 hela plattfiskar per portion eller 1-2 filéer vardera, totalt 600 gram.

4 portioner panerad spätta med guacamole

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram plattfisk
  • 2 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 dl ströbröd
  • 1 dl matolja
  • 4 msk smör
  • 1 avokado
  • 3 dl gräddfil
  • 2 röda paprikor
  • 1 citron

Tillagning

  1. Börja koka potatis om du vill ha det till - räkna ca 20 minuters koktid.
  2. Ta ut avokadoköttet och mosa det med en gaffel.
  3. Tillsätt finhackad paprika och gräddfil samt saften av en citron. Lite socker och tabasco kan man också ha i.
  4. Torka fisk.
  5. Häll upp mjölet på en tallrik, salta och peppra.
  6. Vänd sedan fisk i mjölet. På nästa tallrik vänds de i uppvispat ägg och på den sista i ströbröd.
  7. Värm en stekpanna och stek fisken i olja och smör ca 2-3 minuter per sida tills fisken är genomstekt. Det kan ta lite längre tid med hel plattfisk som har skinn och ben kvar.
  8. Servera de stekta spättorna med guacamolen som sås, citronklyfta samt kokt potatis.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.