Pankopanerad torsk

Färsk eller fryst torsk panerad i pankosmulor - ett japanskt ströbröd som ger en frasig och god panering till fisk.

4 portioner pankopanerad torsk

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 700 gram torskfilé - gärna färsk samt skuren i portionsbitar
  • PANERING: 1,5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 2 dl panko ströbröd
  • 2 ägg
  • 3 msk rapsolja att steka i
  • 3 msk smör att steka i
  • STOMPAD POTATIS: 10 potatisar
  • KALL SÅS: 2 dl crème fraiche
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk hackad dill
  • 0,5 krm salt
  • SALLAD: 20 gram grovhackad babyspenat
  • 2 tärnade tomater
  • 50 gram smulad fetaost

Tillagning

  1. Förbered valfria tillbehör. Jag hade till stompad potatis, dillsås och sallad. Börja koka potatis. Potatisen mosar du sedan sönder grovt med en potatisstöt. Blanda ingredienser till såsen i skål samt förbered sallad genom att blanda sköljd hackad babyspenat med tärnade tomater och smulad fetaost.
  2. Skär torsken i portionsbitar om den inte redan är i portioner.
  3. Blanda mjöl, salt och peppar i en djup tallrik.
  4. Vispa upp ägget i en andra djup tallrik.
  5. Mät upp panko i en tredje tallrik.
  6. Vänd torskbitarna i mjöl sedan ägg och sist i panko ströbröd runt om. Lägg över på ett fat eller tallrik efterhand.
  7. Stek torsken på medelvärme i rikligt med olja och smör i en panna ca 3 minuter på varje sida runt om. Paneringen ska bli ljust brun utan att brännas samtidigt som torsken ska bli genomstekt.
  8. Servera torsken med valfri tillbehör.
Du behöver fyra torskfiléer, panko ströbröd, ägg och vetemjöl. Samt salt, peppar och smör samt olja att steka i.
Du behöver fyra torskfiléer, panko ströbröd, ägg och vetemjöl. Samt salt, peppar och smör samt olja att steka i.
Torka fisken torr med lite papper och vänd sedan i vetemjöl blandat med lite salt och vitpeppar.
Torka fisken torr med lite papper och vänd sedan i vetemjöl blandat med lite salt och vitpeppar.
Vänd sedan i uppvispat ägg.
Vänd sedan i uppvispat ägg.
Vänd sist runt i ströbrödet så att hela fisken täcks runt om.
Vänd sist runt i ströbrödet så att hela fisken täcks runt om.
Lägg över torsken på ett fat efter hand.
Lägg över torsken på ett fat efter hand.
Stek torsken på medelvärme i smör och olja tills en ljus brun färg ca 3 minuter på varje sida runt om.
Stek torsken på medelvärme i smör och olja tills en ljus brun färg ca 3 minuter på varje sida runt om.

Serveringsförslag

Tips

  • Du kan ta fin torskrygg eller skreitorsk, vanlig torskfilé, torskblock, sej eller vilken annan vit fiskfilé som helst. Även filé av plattfisk som spätta blir gott.
  • Det finns fina styckfrysta torskbitar att köpa. Tina fisken i kylen i en skål och täck med gladplast - förslagsvis kvällen innan eller på morgonen.
  • Välj MSC-märkt fisk.
E-mail
Medel: 4.1 (62 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 179 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-03-12

Tillbehör och liknande: