Pankopanerad torsk

Färsk eller fryst torsk panerad i pankosmulor - ett ströbröd som ger en frasig och god panering till fisk.

Du kan servera torsken med valfria tillbehör som ex. kokt potatis och remouladsås. Här har jag valt ett mos med potatis och palsternacka, en kall sås av crème fraiche, majonnäs, citron och dill samt broccoli och riven morot. En nyttig kombination.

Istället för torsk kan du välja sej eller kolja. Välj helst MSC-märkt fisk.

4 portioner pankopanerad torsk

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram torsk - gärna färsk skuren i portionsbitar
  • Panering: 1,5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 2 dl panko ströbröd
  • 2 ägg
  • 3 msk rapsolja
  • 3 msk smör
  • Kall sås: 2 dl crème fraiche
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk hackad dill
  • 0,5 krm salt
  • Tillbehör: 8 potatisar
  • 2 palsternackor
  • 50 gram smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Förbered önskade tillbehör.
  2. Mos: skala potatis och palsternackor. Skär dem i mindre bitar ca 2x2 cm.
  3. Koka potatis och palsternacka mjuka i ca 20 minuter. Häll av.
  4. Mosa med en potatisstöt tillsammans med smör, mjölk salt och peppar. Sätt åt sidan och håll varmt.
  5. Blanda såsen av crème fraiche, majonnäs, dill, citronsaft, salt och peppar i en skål.
  6. Koka broccoli några minuter under tiden du panerar fisken.
  7. Skär torsken i portionsbitar.
  8. Blanda mjöl, salt och peppar i en djup tallrik.
  9. Vispa upp ägget i en djup tallrik.
  10. Mät upp panko i en tallrik.
  11. Vänd torskbitarna i mjöl sedan ägg och sist i panko.
  12. Stek dem i rikligt med olja och smör i en panna ca 3 minuter på varje sida på medelvärme. Paneringen ska bli ljust brun utan att brännas samtidigt som torsken ska bli genomstekt.
  13. Skala och riv morot fint.
  14. Servera den pankopanerade torsken med mos, kall sås, broccoli och riven morot.
E-mail
Medel: 4.4 (15 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer