Pankopanerad torsk
Färsk eller fryst torsk panerad i pankosmulor - ett japanskt ströbröd som ger en frasig och god panering till fisk.
Tillagning
- Förbered valfria tillbehör. Jag hade till stompad potatis, dillsås och sallad. Börja koka potatis. Potatisen mosar du sedan sönder grovt med en potatisstöt. Blanda ingredienser till såsen i skål samt förbered sallad genom att blanda sköljd hackad babyspenat med tärnade tomater och smulad fetaost.
- Skär torsken i portionsbitar om den inte redan är i portioner.
- Blanda mjöl, salt och peppar i en djup tallrik.
- Vispa upp ägget i en andra djup tallrik.
- Mät upp panko i en tredje tallrik.
- Vänd torskbitarna i mjöl sedan ägg och sist i panko ströbröd runt om. Lägg över på ett fat eller tallrik efterhand.
- Stek torsken på medelvärme i rikligt med olja och smör i en panna ca 3 minuter på varje sida runt om. Paneringen ska bli ljust brun utan att brännas samtidigt som torsken ska bli genomstekt.
- Servera torsken med valfri tillbehör.
Serveringsförslag
- Jag serverade fisken med stompad potatis, kall dillsås samt lite grönsallad av tärnad tomat, babyspenat, svarta oliver, olivolja, balsamvinäger samt smulad fetaost.
- Annars kan du servera torsken med valfria tillbehör som förslagsvis kokt potatis, remouladsås och gröna ärtor. Ett annat förslag är med klyftpotatis och kall saffranssås.
- Torsken kan även serveras som denna variant med varm dillsås samt potatis och palsternacksmos.
- Eller panera i tärningar och serveras som fyllning i tacos eller pitabröd.
Tips
- Du kan ta fin torskrygg eller skreitorsk, vanlig torskfilé, torskblock, sej eller vilken annan vit fiskfilé som helst. Även filé av plattfisk som spätta blir gott.
- Det finns fina styckfrysta torskbitar att köpa. Tina fisken i kylen i en skål och täck med gladplast - förslagsvis kvällen innan eller på morgonen.
- Välj MSC-märkt fisk.
Uppskattat näringsvärde per portion: 179 kcal