Pankopanerad torsk

Introduktion och förberedelse för tillagning

Färsk eller fryst torsk panerad i pankosmulor - ett ströbröd som ger en frasig och god panering till fisk.

Du kan servera torsken med valfria tillbehör som ex. kokt potatis och remouladsås. Här har jag valt ett mos med potatis och palsternacka, en kall sås av crème fraiche, majonnäs, citron och dill samt broccoli och riven morot. En nyttig kombination.

Istället för torsk kan du välja sej eller kolja. Välj helst MSC-märkt fisk.

4 portioner pankopanerad torsk

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram torsk - gärna färsk skuren i portionsbitar
  • Panering: 1,5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 2 dl panko ströbröd
  • 2 ägg
  • 3 msk rapsolja
  • 3 msk smör
  • Kall sås: 2 dl crème fraiche
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk hackad dill
  • 0,5 krm salt
  • Tillbehör: 8 potatisar
  • 2 palsternackor
  • 50 gram smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Förbered önskade tillbehör.
  2. Mos: skala potatis och palsternackor. Skär dem i mindre bitar ca 2x2 cm.
  3. Koka potatis och palsternacka mjuka i ca 20 minuter. Häll av.
  4. Mosa med en potatisstöt tillsammans med smör, mjölk salt och peppar. Sätt åt sidan och håll varmt.
  5. Blanda såsen av crème fraiche, majonnäs, dill, citronsaft, salt och peppar i en skål.
  6. Koka broccoli några minuter under tiden du panerar fisken.
  7. Skär torsken i portionsbitar.
  8. Blanda mjöl, salt och peppar i en djup tallrik.
  9. Vispa upp ägget i en djup tallrik.
  10. Mät upp panko i en tallrik.
  11. Vänd torskbitarna i mjöl sedan ägg och sist i panko.
  12. Stek dem i rikligt med olja och smör i en panna ca 3 minuter på varje sida på medelvärme. Paneringen ska bli ljust brun utan att brännas samtidigt som torsken ska bli genomstekt.
  13. Skala och riv morot fint.
  14. Servera den pankopanerade torsken med mos, kall sås, broccoli och riven morot.
E-mail
Medel: 4.2 (31 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 179 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.