Kokta nudlar

Hur du kokar nudlar av olika slag som äggnudlar, risnudlar, glasnudlar samt ramen med mera. Koktider och tips på tillagning samt smaksättning.

4 portioner kokta nudlar

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 250 gram äggnudlar
  • SERVERINGSFÖRSLAG: 1 morot
  • 1 msk matolja som solrosolja eller majsolja
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 salladslök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk ljus soja
  • 1/2 dl ostronsås
  • 1 tsk sesamolja
  • 1/2 tsk flingsalt
  • 1 lime

Tillagning

  1. Koka upp 1,5 - 2 liter vatten i en kastrull.
  2. Tillsätt äggnudlar och rör om. Koka upp.
  3. Koka äggnudlarna i 4 minuter.
  4. Häll av i durkslag och använd till det du vill eller skölj i kallt vatten om du ska använda till annat senare som wok, nudelsallad eller liknande.
  5. FÖRSLAG SMAKSÄTTNING: Skala moroten. Rensa salladslöken.
  6. Skär morot i strimlor samt strimla salladslöken. Sätt undan den gröna delen av löken till servering.
  7. Skala och hacka vitlök.
  8. Skär lime i klyftor.
  9. Fräs moroten någon minut i oljan.
  10. Tillsätt den vita strimlade delen på salladslöken, chiliflakes och vitlök.
  11. Fräs 30 sekunder.
  12. Tillsätt soja, ostronsås och sesamolja.
  13. Vänd i de kokta nudlarna och blanda runt så de blir varma.
  14. Vid servering så pressar du över ca 2 klyftor lime, lite flingsalt och strör över sesamfrön samt resten av den strimlade salladslöken - gröna delen.
  15. Nudlarna är klara att servera direkt från pannan eller lägg upp på ett fat eller tallrikar.
Kokta äggnudlar med smaksättning serverade på fat
Äggnudlar är goda att koka och smaksätta. Gott som tillbehör eller på egen hand.

Serveringsförslag

  • Alla slags nudlar kan serveras som tillbehör och till servering är det gott att smaksätta nudlarna som jag tipsar om i detta recept. Annat gott i är då fräst svamp, broccoli, crabsticks samt hackad färsk koriander.
  • Eller gör det enkelt och blanda de kokta nudlarna med frästa wokgrönsaker på påse och valfri köpt woksås eller såsen i receptet nedan.
  • Serverade som nudelsallad passar alla nudlar som tillbehör till grillad lax, kycklingspett, kyckling med jordnötssås, halloumi, räkor, broccoli; eller att blanda med gröna sojabönor och smulad fetaost.
  • Risnudlar kan användas i phad thai.
  • Alla slags nudlar blir goda i kinesisk wok eller wokade med hemgjord woksås och blandade grönsaker som zucchini, morot, svamp och böngroddar.

Äggnudlar

Passar att smaksättas som i receptet samt serveringsförslaget ovan.

  • Görs av vetemjöl och ägg. Finns som fullkornsvariant - whole wheat noodles - också.
  • Du kan koka köpta äggnudlar eller göra hemgjorda äggnudlar.
  • Koktid 4 minuter.

Glasnudlar

Räkna mellan 150-200 gram till 4 portioner. Koka upp ca 2 liter vatten med 1/2 tsk salt. Lägg glasnudlarna i kokande vatten. Koka upp. Koka i en minut och häll av samt skölj kallt. Eller ta av från värmen och låt stå i 2-3 minuter. Häll av och skölj i kallt vatten. Använd till det du önskar.

  • Glasnudlar tillverkas av mungbönsmjöl och ibland potatismjöl.
  • Passar till exempelvis nudelsallad eller vårrullar.

Risnudlar

Räkna mellan 150-200 gram till 4 portioner. Koka upp ca 2 liter vatten med 1/2 tsk salt. Lägg risnudlarna i kokande vatten. Koka upp och koka i 4 minuter. Häll av och skölj i kallt vatten. Använd till det du önskar.

Ramen nudlar

Räkna mellan 150-200 gram till 4 portioner. Koka upp ca 2 liter vatten med 1/2 tsk salt. Lägg nudlarna i kokande vatten. Koka upp och koka i 4 minuter. Häll av och skölj i kallt vatten. Använd till det du önskar.

  • Görs av vetemjöl och ägg.
  • Ramen-nudlar långa och tunna samt passar till soppa som ramen.

Snabbnudlar

Ett paket - portion - snabbnudlar är ca 85 gram. Koka i 3 dl vatten i 3-4 minuter.

  • Görs av huvudsakligen vetemjöl, tapioca och olja.

Äggnudlar smaksatta i panna
Kokta nudlar blir goda om du smaksätter dem till servering. Jag gillar att fräsa lite morot, salladslök, chili och vitlök i lite olja; i med ostronsås, ljus soja och sesamolja samt toppa med lime och sesamfrön. Gott på egen hand eller som tillbehör.

    E-mail
    Medel: 4.5 (6 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 218 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2022-05-04

    Tillbehör och liknande:

    Laga Pho-soppa risnudelsoppa

    Laga Pho-soppa - asiatisk risnudelsoppa. Pho-soppa är en klassisk asiatisk soppa med risnudlar, sting...