Kokta nudlar

Introduktion och förberedelse

Hur du kokar nudlar av olika slag som äggnudlar, risnudlar, glasnudlar samt ramen med mera. Koktider och tips på tillagning samt smaksättning.

Äggnudlar

Görs av vetemjöl och ägg. Passar att smaksättas som i förslag nedan samt till wok, nudelsallad och soppa med mera. Finns som fullkornsvariant whole wheat noodles också. Koktid 4 minuter - se recept nedan.

Glasnudlar

Ta ca 100 gram till 3-4 portioner. Koka upp ca 1,5 liter vatten med 1/2 tsk salt. Lägg glasnudlarna i kokande vatten. Koka upp. Koka i en minut och häll av samt skölj kallt. Eller ta av från värmen och låt stå i 2-3 minuter. Häll av och skölj i kallt vatten. Använd till det du önskar.

Glasnudlar tillverkas av mungbönsmjöl och ibland potatismjöl.

Passar till exempelvis nudelsallad eller vårrullar.

Risnudlar

Koktid 4 minuter. Ta ca 100 gram till 3-4 portioner. Koka upp ca 1,5 liter vatten med 1/2 tsk salt. Lägg risnudlarna i kokande vatten. Koka upp och koka i 4 minuter. Häll av och skölj i kallt vatten. Använd till det du önskar.

Risnudlar tillverkas av rismjöl.

Passar till wok, pho-soppa, asiatisk nudelsallad, phad thai med mera.

Ramen nudlar

Kokas i 4 minuter. Ta ca 100 gram till 3-4 portioner. Koka upp ca 1,5 liter vatten med 1/2 tsk salt. Lägg risnudlarna i kokande vatten. Koka upp och koka i 4 minuter. Häll av och skölj i kallt vatten. Använd till det du önskar.

Ramen-nudlar långa och tunna samt passar till soppa som ramen. Görs av vetemjöl och ägg.

Snabbnudlar

Kokas i 3-4 minuter. Ett paket - portion - snabbnudlar är ca 85 gram. Koka i 3 dl vatten. Görs av huvudsakligen vetemjöl, tapioca och olja.

Äggnudlar smaksatta i panna
Kokta nudlar blir goda om du smaksätter dem till servering. Jag gillar att fräsa lite morot, salladslök, chili och vitlök i lite olja; i med ostronsås, ljus soja och sesamolja samt toppa med lime och sesamfrön. Gott på egen hand eller som tillbehör.

Serveringsförslag

  • Till servering är det gott att smaksätta nudlarna till en nudelsallad som jag tipsar om i detta recept. Annat gott i är fräst svamp, broccoli, crabsticks, färsk koriander eller wokgrönsaker på påse.
  • Nudlarna kan serveras som tillbehör.
  • De kan också toppas till en hel rätt med grillad lax, kycklingspett, kyckling med jordnötssås, halloumi, räkor, broccoli, blanda med kokta smaksatta gröna sojabönor och smulad fetaost eller ha i phad thai eller kinesisk wok.

4 portioner kokta nudlar

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 250 gram äggnudlar
  • SERVERINGSFÖRSLAG: 1 morot
  • 1 msk matolja som solrosolja eller majsolja
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 salladslök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk ljus soja
  • 1/2 dl ostronsås
  • 1 tsk sesamolja
  • 1/2 tsk flingsalt
  • 1 lime

Tillagning

  1. Koka upp 1,5 - 2 liter vatten i en kastrull.
  2. Tillsätt äggnudlar och rör om. Koka upp.
  3. Koka äggnudlarna i 4 minuter.
  4. Häll av i durkslag och använd till det du vill eller skölj i kallt vatten om du ska använda till annat senare som wok, nudelsallad eller liknande.
  5. FÖRSLAG SMAKSÄTTNING: Skala moroten. Rensa salladslöken.
  6. Skär morot i strimlor samt strimla salladslöken. Sätt undan den gröna delen av löken till servering.
  7. Skala och hacka vitlök.
  8. Skär lime i klyftor.
  9. Fräs moroten någon minut i oljan.
  10. Tillsätt den vita strimlade delen på salladslöken, chiliflakes och vitlök.
  11. Fräs 30 sekunder.
  12. Tillsätt soja, ostronsås och sesamolja.
  13. Vänd i de kokta nudlarna och blanda runt så de blir varma.
  14. Vid servering så pressar du över ca 2 klyftor lime, lite flingsalt och strör över sesamfrön samt resten av den strimlade salladslöken - gröna delen.
  15. Nudlarna är klara att servera direkt från pannan eller lägg upp på ett fat eller tallrikar.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 218 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-06