Kokta nudlar
Hur du kokar nudlar av olika slag som äggnudlar, risnudlar, glasnudlar samt ramen med mera. Koktider och tips på tillagning samt smaksättning.
Tillagning
- Koka upp 1,5 - 2 liter vatten i en kastrull.
- Tillsätt äggnudlar och rör om. Koka upp.
- Koka äggnudlarna i 4 minuter.
- Häll av i durkslag och använd till det du vill eller skölj i kallt vatten om du ska använda till annat senare som wok, nudelsallad eller liknande.
- FÖRSLAG SMAKSÄTTNING: Skala moroten. Rensa salladslöken.
- Skär morot i strimlor samt strimla salladslöken. Sätt undan den gröna delen av löken till servering.
- Skala och hacka vitlök.
- Skär lime i klyftor.
- Fräs moroten någon minut i oljan.
- Tillsätt den vita strimlade delen på salladslöken, chiliflakes och vitlök.
- Fräs 30 sekunder.
- Tillsätt soja, ostronsås och sesamolja.
- Vänd i de kokta nudlarna och blanda runt så de blir varma.
- Vid servering så pressar du över ca 2 klyftor lime, lite flingsalt och strör över sesamfrön samt resten av den strimlade salladslöken - gröna delen.
- Nudlarna är klara att servera direkt från pannan eller lägg upp på ett fat eller tallrikar.
Serveringsförslag
- Alla slags nudlar kan serveras som tillbehör och till servering är det gott att smaksätta nudlarna som jag tipsar om i detta recept. Annat gott i är då fräst svamp, broccoli, crabsticks samt hackad färsk koriander.
- Eller gör det enkelt och blanda de kokta nudlarna med frästa wokgrönsaker på påse och valfri köpt woksås eller såsen i receptet nedan.
- Serverade som nudelsallad passar alla nudlar som tillbehör till grillad lax, kycklingspett, kyckling med jordnötssås, halloumi, räkor, broccoli; eller att blanda med gröna sojabönor och smulad fetaost.
- Risnudlar kan användas i phad thai.
- Alla slags nudlar blir goda i kinesisk wok eller wokade med hemgjord woksås och blandade grönsaker som zucchini, morot, svamp och böngroddar.
Äggnudlar
Passar att smaksättas som i receptet samt serveringsförslaget ovan.
- Görs av vetemjöl och ägg. Finns som fullkornsvariant - whole wheat noodles - också.
- Du kan koka köpta äggnudlar eller göra hemgjorda äggnudlar.
- Koktid 4 minuter.
Glasnudlar
Räkna mellan 150-200 gram till 4 portioner. Koka upp ca 2 liter vatten med 1/2 tsk salt. Lägg glasnudlarna i kokande vatten. Koka upp. Koka i en minut och häll av samt skölj kallt. Eller ta av från värmen och låt stå i 2-3 minuter. Häll av och skölj i kallt vatten. Använd till det du önskar.
- Glasnudlar tillverkas av mungbönsmjöl och ibland potatismjöl.
- Passar till exempelvis nudelsallad eller vårrullar.
Risnudlar
Räkna mellan 150-200 gram till 4 portioner. Koka upp ca 2 liter vatten med 1/2 tsk salt. Lägg risnudlarna i kokande vatten. Koka upp och koka i 4 minuter. Häll av och skölj i kallt vatten. Använd till det du önskar.
- Risnudlar tillverkas av rismjöl.
- Passar att smaksätta och servera med grönsaker, wok, pho-soppa, asiatisk nudelsallad, phad thai med mera.
Ramen nudlar
Räkna mellan 150-200 gram till 4 portioner. Koka upp ca 2 liter vatten med 1/2 tsk salt. Lägg nudlarna i kokande vatten. Koka upp och koka i 4 minuter. Häll av och skölj i kallt vatten. Använd till det du önskar.
- Görs av vetemjöl och ägg.
- Ramen-nudlar långa och tunna samt passar till soppa som ramen.
Snabbnudlar
Ett paket - portion - snabbnudlar är ca 85 gram. Koka i 3 dl vatten i 3-4 minuter.
- Görs av huvudsakligen vetemjöl, tapioca och olja.
Uppskattat näringsvärde per portion: 218 kcal