Kokta nudlar

Introduktion och förberedelse

Hur du kokar nudlar av olika slag som äggnudlar, risnudlar, glasnudlar samt ramen med mera. Koktider och tips på tillagning samt smaksättning.

Serveringsförslag

  • Alla slags nudlar kan serveras som tillbehör och till servering är det gott att smaksätta nudlarna som jag tipsar om i detta recept. Annat gott i är då fräst svamp, broccoli, crabsticks samt hackad färsk koriander.
  • Eller gör det enkelt och blanda de kokta nudlarna med frästa wokgrönsaker på påse och valfri köpt woksås eller såsen i receptet nedan.
  • Serverade som nudelsallad passar alla nudlar som tillbehör till grillad lax, kycklingspett, kyckling med jordnötssås, halloumi, räkor, broccoli; eller att blanda med gröna sojabönor och smulad fetaost.
  • Risnudlar kan användas i phad thai.
  • Alla slags nudlar blir goda i kinesisk wok eller wokade med hemgjord woksås och blandade grönsaker som zucchini, morot, svamp och böngroddar.

Äggnudlar

Passar att smaksättas som i receptet samt serveringsförslaget ovan.

  • Görs av vetemjöl och ägg. Finns som fullkornsvariant - whole wheat noodles - också.
  • Du kan koka köpta äggnudlar eller göra hemgjorda äggnudlar.  
  • Koktid 4 minuter.

Glasnudlar

Räkna mellan 150-200 gram till 4 portioner. Koka upp ca 2 liter vatten med 1/2 tsk salt. Lägg glasnudlarna i kokande vatten. Koka upp. Koka i en minut och häll av samt skölj kallt. Eller ta av från värmen och låt stå i 2-3 minuter. Häll av och skölj i kallt vatten. Använd till det du önskar.

  • Glasnudlar tillverkas av mungbönsmjöl och ibland potatismjöl.
  • Passar till exempelvis nudelsallad eller vårrullar.

Risnudlar

Räkna mellan 150-200 gram till 4 portioner. Koka upp ca 2 liter vatten med 1/2 tsk salt. Lägg risnudlarna i kokande vatten. Koka upp och koka i 4 minuter. Häll av och skölj i kallt vatten. Använd till det du önskar.

Ramen nudlar

Räkna mellan 150-200 gram till 4 portioner. Koka upp ca 2 liter vatten med 1/2 tsk salt. Lägg nudlarna i kokande vatten. Koka upp och koka i 4 minuter. Häll av och skölj i kallt vatten. Använd till det du önskar.

  • Görs av vetemjöl och ägg.
  • Ramen-nudlar långa och tunna samt passar till soppa som ramen.

Snabbnudlar

Ett paket - portion - snabbnudlar är ca 85 gram. Koka i 3 dl vatten i 3-4 minuter.

  • Görs av huvudsakligen vetemjöl, tapioca och olja.

Äggnudlar smaksatta i panna
Kokta nudlar blir goda om du smaksätter dem till servering. Jag gillar att fräsa lite morot, salladslök, chili och vitlök i lite olja; i med ostronsås, ljus soja och sesamolja samt toppa med lime och sesamfrön. Gott på egen hand eller som tillbehör.

    4 portioner kokta nudlar

    • Förberedelse: 5 min
    • Tillagning: 5 min
    • Klart på: 10 min

    Ingredienser

    • 250 gram äggnudlar
    • SERVERINGSFÖRSLAG: 1 morot
    • 1 msk matolja som solrosolja eller majsolja
    • 2 krm chiliflakes
    • 1 salladslök
    • 0,5 klyfta vitlök
    • 1 msk ljus soja
    • 1/2 dl ostronsås
    • 1 tsk sesamolja
    • 1/2 tsk flingsalt
    • 1 lime

    Tillagning

    1. Koka upp 1,5 - 2 liter vatten i en kastrull.
    2. Tillsätt äggnudlar och rör om. Koka upp.
    3. Koka äggnudlarna i 4 minuter.
    4. Häll av i durkslag och använd till det du vill eller skölj i kallt vatten om du ska använda till annat senare som wok, nudelsallad eller liknande.
    5. FÖRSLAG SMAKSÄTTNING: Skala moroten. Rensa salladslöken.
    6. Skär morot i strimlor samt strimla salladslöken. Sätt undan den gröna delen av löken till servering.
    7. Skala och hacka vitlök.
    8. Skär lime i klyftor.
    9. Fräs moroten någon minut i oljan.
    10. Tillsätt den vita strimlade delen på salladslöken, chiliflakes och vitlök.
    11. Fräs 30 sekunder.
    12. Tillsätt soja, ostronsås och sesamolja.
    13. Vänd i de kokta nudlarna och blanda runt så de blir varma.
    14. Vid servering så pressar du över ca 2 klyftor lime, lite flingsalt och strör över sesamfrön samt resten av den strimlade salladslöken - gröna delen.
    15. Nudlarna är klara att servera direkt från pannan eller lägg upp på ett fat eller tallrikar.
    E-mail
    Medel: 4.5 (6 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 218 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2022-05-04

    Tillbehör och liknande recept:

    Laga Pho-soppa risnudelsoppa

    Laga Pho-soppa - asiatisk risnudelsoppa. Pho-soppa är en klassisk asiatisk soppa med risnudlar, sting...