Panerad rotselleri

Panerad rotselleri med mos, ärtor samt lime- och örtsås. Pankopanerade skivor av rotselleri som kan serveras med valfria tillbehör. Här ett förslag som är ett gott vegetariskt alternativ till panerad fisk med potatismos, gröna ärtor och cockailtomater serverat med en kall sås av gräddfil, lime, gräslök och dill.

En variant du kan göra är att panera och servera rotselleribiffarna likt Piccata Milanese och byta ut ströbrödet mot ost (skippar du även mjölet så blir det glutenfritt) - grovt riven parmesanost. Stek på låg värme men lite längre.

Pankoströbröd ger en lite lättare panering och är vanlig i asiatisk mat. Panko finns i välsorterade affärer numer. Kan bytas mot vanligt ströbröd eller annat som går att panera med.

En klyfta lime, hackad persilja eller dill samt brynt smör kan man också skeda över på slutet om man vill göra rätten lite festligare och få upp smakerna extra.

2 portioner panerad rotselleri

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1/2 rotselleri, oskalad ca 500 gram, 2 stora skivor
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 ägg
  • 2 dl pankoströbröd
  • Potatismos: 400 gram potatis
  • 2 msk smör
  • 1/2 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 2 dl gröna ärtor
  • Dillsås: 1 dl gräddfil
  • 2 msk majonnäs
  • 1 msk limesaft
  • 1 msk hackad dill, fryst eller färsk
  • 1 msk hackad pesilja, fryst eller färsk
  • 3 msk rapsolja att steka i
  • 8 cocktailtomater

Tillagning

  1. Skala rotsellerin genom att skära bort 0,5 cm av skalet samt fula delar. Skär i skivor på ca 1 cm i halvmånar.
  2. Lägg skivorna i en kastrull och täck med vatten samt tillsätt en halv tsk salt. Koka upp samt koka dem mjuka i 5-10 minuter.
  3. Skala potatis och skär i grova bitar. Koka den mjuk i 15-20 minuter. Häll av och mosa med smör och mjölk. Smaka av med salt och peppar.
  4. Blanda gräddfil med hackad dill och hackad gräslök samt smaka av med limesaft och salt.
  5. Koka ärtorna i fem minuter (eller enligt paket) och håll varma. Skölj och dela tomater.
  6. Förbered paneringen genom att lägga upp en tallrik med mjöl blandat med salt och peppar, en djup tallrik med ägg (vispa sönder med en gaffel) samt en tallrik med ströbröd.
  7. Torka rotselleriskivorna torra med lite papper. Vänd dem först runt om i mjöl, sedan ägg och sist i ströbröd - se till att det fastnar.
  8. Stek rotsellerin i olja i en stekpanna på medelvärme tills de fått fin färg på en sida. Vänd och stek andra sidan så att den får lika fin färg. Det tar ca 5 minuter på varje sida.
  9. Servera de panerade rotselleribiffarna med moset, ärtor, tomater och såsen vid sidan.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.