Oxfilé Provencale med vitlökssmör

Oxfilé med vitlökssmör på en bädd av potatis är en svensk klassiker smaksatt med kryddor som vitlök och örter från Provence i södra Frankrike.

Här är oxfilén helstekt. Till servering så skivar man den och lägger på en bädd av skivad potatis samt toppar med vitlökssmöret sedan låter sätter man in det i ugnen en kort stund så att smöret precis börjar smälta.

Välj helst mittendelen av oxfilén som kallas hjärtat eller på franska coeur de filet eller Chateaubriand - detär den finaste och möraste delen av oxfilén.

Trots namnet är detta en svensk klassiker - vad jag förstår så är Oxfilé Provencale skapad i Sverige av Julius Karlssson - en av svensk gastronomis stora och läromästare till Bengt Wedholm bla - smaksatt med kryddor som vitlök och örter från Provence i södra Frankrike.

Tillbehör

Varianter

  • Potatisen samt hela rätten kan även kryddas med örtsalt eller örter som torkad timjan och rosmain.
  • Vidare kan rätten garneras med färska örter som hackad persilja, dragon, timjan, rosmarin samt nymalen svartpeppar och flingsalt.
  • Laga oxfilé Provencale för två portioner.

Stekgrader till oxfilé:

Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

Att dricka till

Ett fylligt rött vin passar till ex. Syrah från Rhone, Ripasso från norra Italien eller en lyxig Chateauneuf du Pape från södra Frankrike.

4 portioner oxfilé provencale

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 800 g hel bit oxfilé
  • 1 kg potatis, ca 2-3 per person, helst fast vinterpotatis
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 stora bifftomater eller kvisttomater
  • Till vitlökssmör: 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 dl finhackad persilja, fryst hackad persilja funkar bra
  • 100 g mjukt smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Vitlökssmör: Hacka persilja och lägg i en skål. Skala och pressa i vitlök. Blanda med mjukt smör samt lite salt och peppar. Ställ åt sidan i kylen. Du kan också rulla in vitlökssmöret till en rulle i smörpapper och lägga att stelna i kylen. Då får du snygga skivor att lägga på sedan.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Skala och skiva potatisen i 2-4 mm tjocka skivor.
  4. Skölj den i ett durkslag så att stärkelsen sköljs av. Skaka av potatisskivorna och torka dem gärna lite med ex. lite papper.
  5. Hetta upp en stekpanna och ta fram en långpanna med höga kanter. Eller en annan lämplig ugnsform med höga kanter.
  6. Bryn potatisskivorna hälften i taget i en stekpannan i olivolja. De ska få lite färg men ej bli brända. Lägg över efterhand i långpannan eller ugnsform.
  7. Vänd runt och smaka av med salt och peppar.
  8. Sätt in potatisen i ugnen medan du bryner köttet.
  9. Salta och peppra köttet och bryn det i olivolja runt om någon minut på hög värme.
  10. Ta ut potatisen och lägg köttet helt på potatisskivorna.
  11. Stek färdigt köttet i ugnen i ca 20 minuter tillsammans med potatisen. Sätt gärna in en termometer i köttet och se så att det blir ca 60 grader då är det medium vilket jag rekommenderar. 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
  12. Kryssa tomaterna i botten och ställ med fästet en i varje hörn samt sätt in när det är 20 minuter kvar. Dela dem horisontellt om de är stora.
  13. Ta ut långpannan och lägg köttet att vila i 5 minuter i lite folie.
  14. Lägg ev. upp potatis och tomater på ett ugnssäkert fat och ställ in i ugnen så att det blir varmt.
  15. Skär upp köttet i skivor, lägg tillbaka det på potatisen och lägg skivor eller klickar av vitlökssmör över köttet, sätt ugnen på grill och grilla allt hastigt tills smöret börjat smälta.
  16. Oxfilé provencale är klart att servera.
E-mail
Medel: 4.1 (19 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-31

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer