Oxfilé Provencale med vitlökssmör

Oxfilé med vitlökssmör på en bädd av potatis är en svensk klassiker smaksatt med kryddor som vitlök och örter från Provence i södra Frankrike. Haricots verts kan serveras till - gärna baconlindade gröna bönor. Här är oxfilén helstekt med skivad råstekt potatis. Skiva filen och lägg den på potatisen, toppa med aromsmör och låt det smälta lite i ugnen precis innan servering. 

Välj gärna som Mannerström tipsar - mittendelen av oxfilén som kallas hjärtat eller på franska coeur de filet. Den finaste och möraste delen av oxfilén. Denna rätt är en variant på Chateaubriand som är grillad eller stekt oxfile i skivor serverad med Bearnaise eller som här kryddsmör. Potatisen samt hela rätten kan även kryddas med örtsalt eller örter som torkad timjan och rosmain. Vidare kan rätten garneras med färska örter som hackad persilja, dragon, timjan, rosmarin samt nymalen svartpeppar och flingsalt. 

Andra grönsaker som passar är kokta primörer som sparris, vårlök, vaxbönor, sockerärtor, blomkål, knippmorot eller broccoli exempelvis. Istället för oxfilé kan man ta kalvfilé, fläskfilé, lammfilé, älgfilé eller annan viltfilé.

Vintips till oxfilén är ett fylligt rött vin ex. Masi Campofiorin, Shiraz eller Chateau neuf du pape.

Stekgrader till oxfile: Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

4 portioner oxfilé provencale

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 800 g hel bit oxfilé
  • 1 kg potatis, ca 2-3 per person, helst fast vinterpotatis
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 stora bifftomater eller kvisttomater
  • Till vitlökssmör: 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 dl finhackad persilja, fryst hackad persilja funkar bra
  • 100 g mjukt smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Vitlökssmör: Hacka persilja och lägg i en skål. Skala och pressa i vitlök. Blanda med mjukt smör samt lite salt och peppar. Ställ åt sidan i kylen. Du kan också rulla in vitlökssmöret till en rulle i smörpapper och lägga att stelna i kylen. Då får du snygga skivor att lägga på sedan.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Skala och skiva potatisen i 2-4 mm tjocka skivor.
  4. Skölj den i ett durkslag så att stärkelsen sköljs av. Skaka av potatisskivorna och torka dem gärna lite med ex. lite papper.
  5. Hetta upp en stekpanna och ta fram en långpanna med höga kanter. Eller en annan lämplig ugnsform med höga kanter.
  6. Bryn potatisskivorna hälften i taget i en stekpannan i olivolja. De ska få lite färg men ej bli brända. Lägg över efterhand i långpannan eller ugnsform.
  7. Vänd runt och smaka av med salt och peppar.
  8. Sätt in potatisen i ugnen medan du bryner köttet.
  9. Salta och peppra köttet och bryn det i olivolja runt om någon minut på hög värme.
  10. Ta ut potatisen och lägg köttet helt på potatisskivorna.
  11. Stek färdigt köttet i ugnen i ca 20 minuter tillsammans med potatisen. Sätt gärna in en termometer i köttet och se så att det blir ca 60 grader då är det medium vilket jag rekommenderar. 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
  12. Kryssa tomaterna i botten och ställ med fästet en i varje hörn samt sätt in när det är 20 minuter kvar. Dela dem horisontellt om de är stora.
  13. Ta ut långpannan och lägg köttet att vila i 5 minuter i lite folie.
  14. Lägg ev. upp potatis och tomater på ett ugnssäkert fat och ställ in i ugnen så att det blir varmt.
  15. Skär upp köttet i skivor, lägg tillbaka det på potatisen och lägg skivor eller klickar av vitlökssmör över köttet, sätt ugnen på grill och grilla allt hastigt tills smöret börjat smälta.
  16. Oxfilé provencale är klart att servera.
E-mail
Medel: 4.3 (12 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer