Köttfond med märgben
Koka en smakrik köttfond med hela eller sågade märgben, grönsaker, tomatpuré, timjan och rosmarin.
Mycket god som smaksättning i sås.
Jag använde fonden till en rödvinssås med trattkantareller i.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Lägg märgbenen i en ugnsform och stek dem i 20 minuter i mitten av ugnen.
- Skala lök och hacka den. Skala morot och tärna den. Skär bort skal på rotsellerin och tärna den.
- Plocka blad från persilja och använd stjälkarna till fonden. Resten av persiljan ställer du i kylen att hacka till ex. garnering av den rätt du sen ska laga med fonden.
- Ta ut benen och tillsätt grönsaker, tomatpuré, plockad timjan samt grovhackad rosmarin. Vänd runt.
- Rosta benen med grönsakerna i 20 minuter i mitten av ugnen.
- Ta ut och fyll på med så mycket vatten det får plats i grytan eller kastrullen. Jag tog två liter vatten.
- Tillsätt svartpeppar, salt och lagerblad.
- Koka upp och låt koka på låg värme i 2 timmar.
- Rör om och vänd runt benen. Fyll upp med mer vatten. Jag tog 1 liter vatten till.
- Koka upp och låt koka på låg värme i 3 timmar.
- Fyll på med vatten och vänd runt. Jag tog 1,5 liter vatten. Koka upp och låt koka 30 minuter.
- Lyft upp benen och sila av fonden ner i en annan kastrull. Jag använde en chinoise - stålsil och mosade genom en del av grönsakerna i den med en slev.
- Koka ner och reducera fonden till ca 1,5 liter återstår eller till önskad koncentration. Jag kokte i ca 1 timme på medelvärme.
- Köttbuljongen är klar att använda till sås med mera. Eller låt svalna och förvara i kyl. Kan också frysas in.
Val av gryta/kastrull
Jag hade bara en stor kastrull på 2,7 liter så fick späda med lite vatten då och då men blev god buljong. Har du en större kastrull så använd gärna det och fyll på med mer vatten direkt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal