Köttfond med märgben

Koka en smakrik köttfond med hela eller sågade märgben, grönsaker, tomatpuré, timjan och rosmarin.

Mycket god som smaksättning i sås.

Jag använde fonden till en rödvinssås med trattkantareller i.

1,5 liter köttfond

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 7 tim 10 min
  • Klart på: 7 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,5 kg märgben, hela eller sågade i bitar
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 100 gram rotselleri, utan skal
  • 5 stjälkar persilja
  • 2 tsk plockad färsk timjan
  • 1 tsk grovhackad färsk rosmarin
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 svartpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • ca 4 liter vatten
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Lägg märgbenen i en ugnsform och stek dem i 20 minuter i mitten av ugnen.
  3. Skala lök och hacka den. Skala morot och tärna den. Skär bort skal på rotsellerin och tärna den.
  4. Plocka blad från persilja och använd stjälkarna till fonden. Resten av persiljan ställer du i kylen att hacka till ex. garnering av den rätt du sen ska laga med fonden.
  5. Ta ut benen och tillsätt grönsaker, tomatpuré, plockad timjan samt grovhackad rosmarin. Vänd runt.
  6. Rosta benen med grönsakerna i 20 minuter i mitten av ugnen.
  7. Ta ut och fyll på med så mycket vatten det får plats i grytan eller kastrullen. Jag tog två liter vatten.
  8. Tillsätt svartpeppar, salt och lagerblad.
  9. Koka upp och låt koka på låg värme i 2 timmar.
  10. Rör om och vänd runt benen. Fyll upp med mer vatten. Jag tog 1 liter vatten till.
  11. Koka upp och låt koka på låg värme i 3 timmar.
  12. Fyll på med vatten och vänd runt. Jag tog 1,5 liter vatten. Koka upp och låt koka 30 minuter.
  13. Lyft upp benen och sila av fonden ner i en annan kastrull. Jag använde en chinoise - stålsil och mosade genom en del av grönsakerna i den med en slev.
  14. Koka ner och reducera fonden till ca 1,5 liter återstår eller till önskad koncentration. Jag kokte i ca 1 timme på medelvärme.
  15. Köttbuljongen är klar att använda till sås med mera. Eller låt svalna och förvara i kyl. Kan också frysas in.
Ingredienser till köttfonden: märgben, persiljestjälkar, tärnad morot, rotselleri och lök; tomatpuré, timjan och rosmarin.
Ingredienser till köttfonden: märgben, persiljestjälkar, tärnad morot, rotselleri och lök; tomatpuré, timjan och rosmarin.
Benen rostas först för sig själva sedan tillsätter man grönsaker, tomatpuré samt örter och rostar lite till.
Benen rostas först för sig själva sedan tillsätter man grönsaker, tomatpuré samt örter och rostar lite till.
När allt rostats så det fått färg läggs det i en stor kastrull eller gryta. Gärna så stor du har - eller dela upp i två grytor.
När allt rostats så det fått färg läggs det i en stor kastrull eller gryta. Gärna så stor du har - eller dela upp i två grytor.
Vatten tillsätts så det täcker benen och får koka ner. Sedan tillsätts mer vatten när fonden kokar ner. Fonden kokas några timmar på låg värme.
Vatten tillsätts så det täcker benen och får koka ner. Sedan tillsätts mer vatten när fonden kokar ner. Fonden kokas några timmar på låg värme.
När fonden kokat ner två gånger får den en omgång vatten till och får koka upp och sedan tar man upp benen.
När fonden kokat ner två gånger får den en omgång vatten till och får koka upp och sedan tar man upp benen.
Grönsakerna silas av i en chinoise - stålsil och så mosar man ur så mycket det går ur smaken från grönsakerna.
Grönsakerna silas av i en chinoise - stålsil och så mosar man ur så mycket det går ur smaken från grönsakerna.

Val av gryta/kastrull

Jag hade bara en stor kastrull på 2,7 liter så fick späda med lite vatten då och då men blev god buljong. Har du en större kastrull så använd gärna det och fyll på med mer vatten direkt.

Reducerad köttfond redo att använda till såser och annat gott.
Reducerad köttfond redo att använda till såser och annat gott.

E-mail
Medel: 4 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-17