Oxfile med rödvinssås

Oxfilé med rödvinssås. Här med rostade rotfrukter, gröna bönor och sallad. En enkel och snabb rödvinssås.
Har du tillgång till riktig kalvfond så använd det istället för vatten och koncentrerad kalvfond.
Annat gott till oxfilé med rödvinssås är potatisgratäng, Hasselbackspotatis, klyftpotatis, pommes frites, grönsallad, tomatsallad, tagliatelle eller gnocchi.
Vintips till är ett fylligt rött vin ex. Chiraz från Australien. Det kan du också använda till rödvinssåsen.

4 portioner oxfile med rödvinssås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 4 bitar oxfilé à 140 gram per bit
  • 1 tsk olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • Rödvinssås: 2 tsk socker
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 2,5 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 3 tsk ljus soja
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1 tsk kalvfond (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 4 tsk Maizena för brun sås
  • 2 msk smör att röra i på slutet
  • Sallad: 2 dl stora vita bönor
  • 30 gram babyspenat
  • 2 morötter
  • 40 gram rödkål
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • Tillbehör: 6 potatisar
  • 2 morötter
  • 1 liten kålrot
  • 2 palsternackor
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • 200 gram gröna bönor

Tillagning

  1. Rödvinssås: smält socker till en ljus karamell i en såskastrull.
  2. Finhacka schalottenlöken och tillsätt den.
  3. Tillsätt smör och rör om. Fräs löken smöret och sockret någon minut.
  4. Tillsätt rött vin, vatten, soja, timjan, kalvfond (valfritt), salt och peppar. Rör om och koka upp.
  5. Rör i maizena redning och låt såsen koka på medelvärme medan du lagar resten.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Skala potatis och klyfta den samt lägg i en ugnsform.
  8. Skala kålroten och skär i klyftor eller grova bitar.
  9. Skala morötter och palsternackor samt dela dem på längden samt i ca 5 cm långa stavar.
  10. Blanda rotfrukterna med olja och salt i ugnsformen.
  11. Sätt in i mitten av ugnen i 20 minuter. Ta ut och vänd runt dem och sätt in dem 5-10 minuter till för att få mer färg.
  12. Ta ut oxfilén ur kylen.
  13. Förbered sallad: skölj bönor och spenat. Hacka spenaten grovt och lägg på ett salladsfat eller i skål.
  14. Skala och riv moroten samt blanda i den.
  15. Finstrimla rödkålen och blanda i den.
  16. Tillsätt olivolja och vinäger samt blanda runt.
  17. Värm och koka upp de gröna bönorna i en kastrull med lite vatten i botten. Smaka av dem med en klick smör, salt och peppar.
  18. Värm en stekpanna, grill eller grillpanna.
  19. Vänd oxfilén i olja, salt och peppar.
  20. Stek eller grilla oxfilén någon minut på varje sida. Sänk värmen och låt steka färdigt några minuter till önskad stekgrad. Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone. Låt gärna vila några minuter i folie innan servering.
  21. Innan servering så vispar du i smöret i rödvinssåsen och smakar av med salt och peppar.
  22. Servera oxfilén med rödvinssåsen, de rostade grönsakerna samt salladen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer