Brysselkål i ugn med bacon
Brysselkål i ugn med bacon och balsamvinäger. Ugnsgrillad brysselkål passar bra som tillbehör till det mesta.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär av ett tunt snitt på blomfästet samt plocka bort det yttersta bladet. Skär brysselkålen i halvor.
- Blanda brysselkålen med olivolja, salt och svartpeppar i en ugnsform.
- Stek brysselkålen i 20 minuter i mitten av ugnen.
- Koka under tiden ned och reducera balsamvinägern till hälften i en kastrull.
- Skär bacon i tärningar och stek den knaprig i en panna. Häll bort fettet.
- Ta ut brysselkålen, strö över bacon samt ringla över balsamvinägern.
- Servera brysselkålen varm.
Varianter
- Istället för bacon kan du ta pancetta, kalkonbacon eller rökt fläsk.
- Vidare passar hackade soltorkade tomater i olja för en vegetarisk variant.
- Istället för färsk brysselkål kan du tina fryst brysselkål. Ugnsstek dem då hela.
Uppskattat näringsvärde per portion: 67 kcal