Brysselkål i ugn med bacon

Introduktion och förberedelse

Brysselkål i ugn med bacon och balsamvinäger. Ugnsgrillad brysselkål passar bra som tillbehör till det mesta.

Varianter

  • Istället för bacon kan du ta pancetta, kalkonbacon eller rökt fläsk.
  • Vidare passar hackade soltorkade tomater i olja för en vegetarisk variant.
  • Istället för färsk brysselkål kan du tina fryst brysselkål. Ugnsstek dem då hela.

4 portioner brysselkål i ugn med bacon

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • ca 700 gram färska brysselkål
  • 0,5 paket bacon, ca 70 gram
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl balsamvinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär av ett tunt snitt på blomfästet samt plocka bort det yttersta bladet. Skär brysselkålen i halvor.
  3. Blanda brysselkålen med olivolja, salt och svartpeppar i en ugnsform.
  4. Stek brysselkålen i 20 minuter i mitten av ugnen.
  5. Koka under tiden ned och reducera balsamvinägern till hälften i en kastrull.
  6. Skär bacon i tärningar och stek den knaprig i en panna. Häll bort fettet.
  7. Ta ut brysselkålen, strö över bacon samt ringla över balsamvinägern.
  8. Servera brysselkålen varm.
E-mail
Medel: 3.3 (35 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 67 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-16