Brysselkål i ugn med bacon

Brysselkål i ugn med bacon och balsamvinäger. Ugnsgrillad brysselkål passar bra som tillbehör till det mesta.
Istället för bacon kan du ta hackade soltorkade tomater i olja för en vegetarisk variant.
Istället för färsk brysselkål kan du tina fryst brysselkål. Ugnsstek dem då hela.

4 portioner brysselkål i ugn med bacon

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • ca 700 gram färska brysselkål
  • 0,5 paket bacon, ca 70 gram
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl balsamvinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär av ett tunt snitt på blomfästet samt plocka bort det yttersta bladet. Skär brysselkålen i halvor.
  3. Blanda brysselkålen med olivolja, salt och svartpeppar i en ugnsform.
  4. Stek brysselkålen i 20 minuter i mitten av ugnen.
  5. Koka under tiden ned och reducera balsamvinägern till hälften i en kastrull.
  6. Skär bacon i tärningar och stek den knaprig i en panna. Häll bort fettet.
  7. Ta ut brysselkålen, strö över bacon samt ringla över balsamvinägern.
  8. Servera brysselkålen varm.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer