Brysselkål i ugn med bacon

Introduktion och förberedelse

Brysselkål i ugn med bacon och balsamvinäger. Ugnsgrillad brysselkål passar bra som tillbehör till det mesta.

Istället för bacon kan du ta pancetta eller rökt fläsk samt vidare hackade soltorkade tomater i olja för en vegetarisk variant.

Istället för färsk brysselkål kan du tina fryst brysselkål. Ugnsstek dem då hela.

4 portioner brysselkål i ugn med bacon

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • ca 700 gram färska brysselkål
  • 0,5 paket bacon, ca 70 gram
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl balsamvinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär av ett tunt snitt på blomfästet samt plocka bort det yttersta bladet. Skär brysselkålen i halvor.
  3. Blanda brysselkålen med olivolja, salt och svartpeppar i en ugnsform.
  4. Stek brysselkålen i 20 minuter i mitten av ugnen.
  5. Koka under tiden ned och reducera balsamvinägern till hälften i en kastrull.
  6. Skär bacon i tärningar och stek den knaprig i en panna. Häll bort fettet.
  7. Ta ut brysselkålen, strö över bacon samt ringla över balsamvinägern.
  8. Servera brysselkålen varm.
E-mail
Medel: 2.7 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept