Key limepaj

Key lime pie är en klassiker från Florida. En kall kaka med digestivebotten fylld med en smet smaksatt med lime.

Hittar du Key Lime frukter så kan du använda det istället för som här med vanlig lime.

12 portioner Key limepaj

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • BOTTEN: 12 Digestivekex
  • 80 gram smör
  • 1 msk vaniljsocker
  • FYLLNING: 4 äggulor, normalstora
  • 400 gram sötad kondenserad mjölk (sweetened condensed milk), 1 burk
  • 2 lime, vanlig lime eller helst Key Lime
  • 1 lime till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Mixa, krossa eller smula kexen och blanda med smöret samt vaniljsockret till en grynig röra - pajdeg som ska bli pajbotten.
  4. Tryck ut pajdegen på botten samt lite upp på kanten i en rund bakform ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant.
  5. Grädda pajskalet i ca 10 minuter. Ta ut och låt pajskalet svalna något.
  6. Sänk värmen i ugnen till 125 grader vanlig ugn.
  7. Skölj limefrukterna noga. Riv skalet fint av en limefrukt ner i en bunke. Se till att inte få med det vita utan bara det yttersta gröna skalen.
  8. Dela båda limefrukterna och pressa ur saften så att du får ca 3/4 dl. Tillsätt till limeskalet.
  9. Tillsätt sötad kondenserad mjölk samt äggulor och vispa ihop till en smet.
  10. Häll blandningen i pajskalet och grädda i 30 minuter på 125 grader.
  11. Ta ut limepajen och låt den svalna och ställ in i kylen att stelna någon timme eller över natten.
  12. Garnera limepajen innan servering: förslagsvis med rivet limeskal och en klick grädde (på varje tänkt del limepaj) eller annat förslag enligt ovan.

Serveringsförslag

  • Limepaj är smidig till bufféer och bjudningar då den förbereds innan och serveras kall.
  • Ska limepajen stå till nästa dag så vänta med att dekorera den till servering.

Baka gärna dagen innan

Bakas med fördel dagen innan då den ska stelna i kylen - helst över natten. Då blir den också godast.

Extra limesmak

Vill du ha extra mycket limesmak kan du tillsätta rivet skal från två lime och/eller ta 1 dl limesaft som kokar ner till 3/4 dl så den får extra koncentrerad smak. Låt svalna innan du tillsätter saften.

Dekoration

  • På bilden är toppade jag med en klick vispad grädde, syltat limeskal och limeklyfta.
  • Man kan också sprida ut ett täcke av vispad grädde och sedan garnera till servering. Eller maräng - se nedan.
  • Fint till garnering är att lägg på tunna skivor av lime; rivet skal av lime; krullat limeskal; skivade jordgubbar; twistade skivor lime eller jordgubbar i tunna skivor eller andra bär efter tillgång.

Syltat limeskal

Riv fina strimlor av lime med zestskal eller skala med potatisskalare och strimla fint med kniv. Lägg i en kastrull och koka några minuter med några msk socker och några msk vatten. Låt svalna i sockerlagen.

Krullat limeskal

Dra skalstrimlor av lime med sk zestjärn eller skala med potatisskalare och strimla fint. Lägger dem i ett glas vatten i kylen över natten så krullar de sig.

Med marängtäcke

Extra överkurs är att toppa pajen med ett täcke maräng.

Extra hållbar är varmvispad maräng om du ska ha limepajen i kylen flera dagar.

En enkel maräng kan du annars göra genom att sakta vispa 4 äggvitor fluffiga. Tillsätt 1 dl socker och vispa fortare till ett hårt skum. Bred över den kalla limepajen.

Grädda marängen under grill 250 grader vanlig ugn några minuter tills den fått fin färg. Eller ge färg med en gasbrännare. Akta så den inte bränns. Garnera med rivet limeskal.

E-mail
Medel: 3.7 (23 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 216 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-10