Key limepaj

Introduktion och förberedelse

Key lime pie är en klassiker från Florida. En kall kaka med digestivebotten fylld med en smet smaksatt med limesaft.

Ska limepajen stå till nästa dag så vänta med att dekorera den till servering.

Bakas med fördel dagen innan då den ska stelna i kylen - helst över natten. Då blir den också godast. Limepaj är smidig till bufféer och bjudningar då den förbereds innan och serveras kall.

Vill du ha extra mycket limesmak kan du tillsätta rivet skal från två lime och/eller ta 1 dl limesaft som kokar ner till 3/4 dl så den får extra koncentrerad smak. Låt svalna innan du tillsätter saften.

Dekoration

På bilden är det vispad grädde, syltat limeskal och limeklyfta; vidare kan ha tunna skivor av lime; rivet skal av lime; krullat limeskal; skivade jordgubbar; twistade skivor lime eller jordgubbar i tunna skivor eller andra bär efter tillgång.

Syltat limeskal

Riv fina strimlor av lime med zestskal eller skala med potatisskalare och strimla fint med kniv. Lägg i en kastrull och koka några minuter med några msk socker och några msk vatten. Låt svalna i sockerlagen.

Krullat limeskal

Dra skalstrimlor av lime med sk zestjärn eller skala med potatisskalare och strimla fint. Lägger dem i ett glas vatten i kylen över natten så krullar de sig.

Marängtäcke

Extra överkurs är att toppa pajen med ett täcke maräng. Vispa sakta 4 äggvitor fluffiga. Tillsätt 1 dl socker och vispa fortare till ett hårt skum. Bred över den kalla limepajen. Grädda marängen under grill några minuter tills den fått fin färg. Akta så den inte bränns. Garnera med rivet limeskal.

8-12 portioner Key limepaj

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • Botten: 12 Digestivekex
  • 80 g smör
  • 1 msk vaniljsocker
  • Fyllning: 4 äggulor, normalstora
  • 400 gram sötad kondenserad mjölk (sweetened condensed milk), 1 burk
  • 2 limefrukter
  • 1 limefrukt till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Mixa, krossa eller smula kexen och blanda med smöret samt vaniljsockret till en grynig röra - pajdeg som ska bli pajbotten.
  4. Tryck ut pajdegen på botten samt lite upp på kanten i en rund bakform ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant.
  5. Grädda pajskalet i ca 10 minuter. Ta ut och låt pajskalet svalna något.
  6. Sänk värmen i ugnen till 125 grader vanlig ugn.
  7. Skölj limefrukterna noga. Riv skalet fint av en limefrukt ner i en bunke. Se till att inte få med det vita utan bara det yttersta gröna skalen.
  8. Dela båda limefrukterna och pressa ur saften så att du får ca 3/4 dl. Tillsätt till limeskalet.
  9. Tillsätt sötad kondenserad mjölk samt äggulor och vispa ihop till en smet.
  10. Häll blandningen i pajskalet och grädda i 30 minuter på 125 grader.
  11. Ta ut limepajen och låt den svalna och ställ in i kylen att stelna någon timme eller över natten.
  12. Garnera limepajen innan servering: förslagsvis med rivet limeskal och en klick grädde (på varje tänkt del limepaj) eller annat förslag enligt ovan.
E-mail
Medel: 3.8 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept