Key limepaj

Key lime pie är en klassiker från Florida. En kall kaka med digestivebotten fylld med en smet smaksatt med limesaft. Ska limepajen stå till nästa dag så vänta med att dekorera den till servering. Bakas med fördel dagen innan då den ska stelna i kylen - helst över natten. Då blir den också godast. Limepaj är smidig till bufféer och bjudningar då den förbereds innan och serveras kall.

Dekoration: på bilden är det vispad grädde, syltat limeskal och limeklyfta; vidare kan ha rivet skal av lime; krullat limeskal; skivade jordgubbar; twistade skivor lime eller jordgubbar i tunna skivor eller andra bär efter tillgång.

Syltat limeskal: riv fina strimlor av lime med zestskal eller skala med potatisskalare och strimla fint med kniv. Lägg i en kastrull och koka några minuter med några msk socker och några msk vatten. Låt svalna i sockerlagen.

Krullat limeskal: dra skalstrimlor av lime med sk zestjärn eller skala med potatisskalare och strimla fint. Lägger dem i ett glas vatten i kylen över natten så krullar de sig.

Marängtäcke: vispa sakta 4 äggvitor fluffiga. Tillsätt 1 dl socker och vispa fortare till ett hårt skum. Bred över den kalla limepajen. Grädda marängen under grill några minuter tills den fått fin färg. Akta så den inte bränns. Garnera med rivet limeskal.

8 portioner Key limepaj

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • Botten: 14 Digestivekex
  • 100 g smör
  • 1 msk vaniljsocker
  • Fyllning: 4 äggulor
  • 400 gram kondenserad mjölk
  • 2 lime

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Mixa, krossa eller smula kexen och blanda med smöret till en grynig röra - pajdeg som ska bli pajbotten.
  4. Tryck ut pajdegen på botten samt lite upp på kanten i en rund bakform ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant.
  5. Grädda pajskalet i ca 10 minuter. Ta ut och låt pajskalet svalna något. Sänk värmen till 125 grader.
  6. Skölj limefrukterna noga. Riv skalet fint av en lime. Dela dem och pressa ur saften.
  7. Blanda under tiden limesmeten: rör ihop äggulor och kondenserad mjölk försiktigt i en bunke.
  8. Rör i limesaften och limeskal.
  9. Häll blandningen i pajskalet och grädda i 30 minuter på 125 grader.
  10. Ta ut limepajen och låt den svalna och ställ in i kylen att stelna någon timme eller över natten.
  11. Garnera limepajen innan servering: förslagsvis med rivet limeskal och en klick grädde (på varje tänkt del limepaj) eller annat förslag enligt ovan.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept