Limecheesecake med jordgubbar

Limecheesecake med jordgubbsgelé och färska jordgubbar. Lagad utan ugn med gelatinblad. Gott till dessert, buffé och fika.
Denna cheesecake är gjord med gelatinblad som gör att cheesecaken stelnar i kylen (istället för att man bakar cheesecaken i ugnen). Välj svenska krav-ägg av god kvalitet.
Man behöver inte garnera med gelé utan kan servera cheesecaken med färska jordgubbar, jordgubbssylt eller andra färska bär eller sylt.

12 bitar limecheesecake

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 12 Digestivekex eller grahamskex
  • 50 gram smör
  • 4 gelatinblad
  • 2 ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 400 gram färskost ex. Philadelphia
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 lime
  • 1 dl koncentrerad jordgubbssaft
  • 2 gelatinblad
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 liter skivade färska jordgubbar att lägga på cheesecakten
  • Tillbehör: 1 liter tärnade färska jordgubbar
  • 1 msk socker
  • 0,5 dl hackad citronmeliss

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg gelatinbladen till fyllningen i kallt vatten i 5 minuter.
  3. Blanda smulade Digestivekex med smöret. Enklast är att använda en matberedare och mixa smör och kex till en degig massa. Du kan också bryta kexen och mosa ihop med smöret i en bunke. Du kan då ev. mikra smöret lite innan så att det blir mjukt.
  4. Tryck ut cheesecakebottnen i en rund springform.
  5. Baka bottnen i 10 minuter. Ta ut och låt svalna. Stäng av ugnen.
  6. Fyllning. Mixa ägg och socker i matberedaren eller med en visp (eller för hand).
  7. Blanda i crème fraiche, färskost, vaniljsocker till en jämn smet.
  8. Skölj och riv skalet av limefrukterna. Pressa ut saften och lägg i en kastrull. Värm limesaften och tillsätt gelatinbladen. Rör så att bladen smälter och blanda, vispa, mixa in i cheesecakesmeten.
  9. Häll smeten i formen.
  10. Ställ in limecheesecaken i kylen i minst en timme att stelna. När den stelnat kan den serveras men helst garneras innan ex. med jordgubbsgelé.
  11. Jordgubbsgelé: lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
  12. Blanda saft, socker och vatten i en kastrull och koka upp.
  13. Ta åt sidan och tillsätt gelatinbladet och smält ner det.
  14. Låt svalna till ca 50 grader. Rör då och då.
  15. Häll gelén över cheesecaken i ett jämnt lager och låt stelna i kylen i 30 minuter.
  16. Förslag till tillbehör: Skölj och skiva en halv liter jordgubbar och fördela i mönster över varje bit cheesecake (12 bitar). Skölj och tärna jordgubbar. Blanda med en msk socker samt hackad citronmeliss. Servera vid sidan av cheesecaken.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat