Limecheesecake med jordgubbar
Limecheesecake smaksatt med jordgubbssaft toppad med jordgubbsgelé och färska jordgubbar. En jordgubbscheesecake.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Lägg gelatinbladen till fyllningen i kallt vatten i 5 minuter.
- Blanda smulade Digestivekex med smöret. Enklast är att använda en matberedare och mixa smör och kex till en degig massa. Du kan också bryta kexen och mosa ihop med smöret i en bunke. Du kan då ev. mikra smöret lite innan så att det blir mjukt.
- Tryck ut cheesecakebottnen i en rund springform.
- Baka bottnen i 10 minuter. Ta ut och låt svalna. Stäng av ugnen.
- Fyllning. Mixa ägg och socker i matberedaren eller med en visp (eller för hand).
- Blanda i crème fraiche, färskost, vaniljsocker till en jämn smet.
- Skölj och riv skalet av limefrukterna. Pressa ut saften och lägg i en kastrull. Värm limesaften och tillsätt gelatinbladen. Rör så att bladen smälter och blanda, vispa, mixa in i cheesecakesmeten.
- Häll smeten i formen.
- Ställ in limecheesecaken i kylen i minst en timme att stelna. När den stelnat kan den serveras men helst garneras innan ex. med jordgubbsgelé.
- Jordgubbsgelé: lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
- Blanda saft, socker och vatten i en kastrull och koka upp.
- Ta åt sidan och tillsätt gelatinbladet och smält ner det.
- Låt svalna till ca 50 grader. Rör då och då.
- Häll gelén över cheesecaken i ett jämnt lager och låt stelna i kylen i 30 minuter.
- Förslag till tillbehör: Skölj och skiva en halv liter jordgubbar och fördela i mönster över varje bit cheesecake (12 bitar). Skölj och tärna jordgubbar. Blanda med en msk socker samt hackad citronmeliss. Servera vid sidan av cheesecaken.
Serveringsförslag
- Gott till dessert, buffé och fika.
- Kan förberedas i god tid och förvaras i kylen eller frysas in.
"Nobake" cheesecake
En "nobake" cheesecake gjord med gelatinblad som gör att cheesecaken stelnar i kylen - istället för att man bakar cheesecaken i ugnen.
Om du inte bakar Digestive-smulbotten så behöver du ingen ugn utan cheesecaken kan lagas helt utan ugn. Då kan du bara smula sönder Digestivekakor och blanda med mjukt smör och trycka ut som botten i formen.
Tips
- Välj svenska krav-ägg av god kvalitet.
- Man behöver inte garnera med gelé som in nedan recept utan kan servera cheesecaken med enbart färska jordgubbar, jordgubbssylt eller andra färska bär eller sylt.
- Baka bottnen i 10 minuter på 175 grader vanlig ugn samt låt svalna helt för extra god smulbotten.
Uppskattat näringsvärde per portion: 321 kcal