No bake cheesecake
No bake cheesecake som rörs ihop kall av färskost, crème fraiche, lime, vanilj och gelatin som får stelna på en smulig botten av Digestivekex och smör.
En lättlagad obakad cheesecake du kan laga utan ugn. Gott är dock att tillaga bottnen i ugn men det är ej nödvändigt. Ett alternativ är att laga en bakad cheesecake.
Tillagning
- BOTTEN: Du kan göra bottnen kall eller baka av den. Att baka den blir godast. Sätt då ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Smält smöret i en bunke i mikron eller kastrull.
- Mixa kex och smör i en matbetedare eller krossa för hand till en smulig röra.
- Tryck ut kexblandningen i ett jämnt lager på botten samt upp ca 3 cm på kanterna i en springform 24-26 cm diameter. Kläm gärna fasta ett bakplåtspapper i botten och klipp bort kanterna.
- Baka botten i 10 minuter i mitten av ugnen. Ta ut och låt svalna helt. Detta är valfritt och man kan använda bottnen kall som den är.
- FYLLNING: Täck gelatinbladen med kallt vatten i en skål. Låt ligga minst 5 minuter.
- Skölj och skrubba lime. Riv skalet av limen.
- Mät upp färskost, socker, vaniljsocker och limeskal i en bunke.
- Vispa alltsammans pösigt med elvisp.
- Tillsätt crème fraiche och rör ihop.
- Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt med någon msk vatten i en liten kastrull. Det ska endast smälta och ej koka.
- Vispa ner gelatinet i fyllningen.
- Bred ut fyllningen i formen i ett jämnt lager.
- Låt cheesecaken stå att stelna övertäckt i kylen i minst 3 timmar. Hit kan du förbereda och ha i kylen några dagar.
- Vill du ha hallonsylt till så kokar du ihop 200 gram hallon med socker några minuter till en sylt. Låt svalna. Förvara övertäckt i kylen till servering.
- SERVERING: Skär loss längs kanten på springformen med en liten kniv och lossa försiktigt ringen samt ta bort den.
- Servera cheesecaken som den är eller med valfria tillbehör som färska bär, sylt eller fruktkött från några passionsfrukter. Strö gärna över lite rivet limeskal samt pudra över florsocker vid servering.
- Jag garnerade med rivet limeskal, ett färskt hallon och ett blad citronmeliss per bit cheesecake samt blåbär i mitten. Jag pudrade även över lite florsocker precis innan servering. Servera hallonsylten i en skål bredvid och skeda över några msk vid servering.
Serveringsförslag
- Passar till fika, fest, efterrätt samt dessert. Till buffé kan du förslagsvis skära upp och servera i bitar.
- Jag garnerade med rivet limeskal, färska hallon och blåbär samt citronmeliss. Vidare serverade jag med en enkel hallonsylt.
- Andra färska bär som passar är blåbär, jordgubbar, hjortron, björnbär, vinbär och/eller krusbär.
- Eller välj en annan sylt.
- Kan även toppas med passionsfruktsgelé, jordgubbsgelé eller liknande.
I portionsformar
Cheesecaken kan lagas och serveras i portionsformar som små skålar, glas eller muffinsformar av papper. Fint på buffé.
Tips
- Du kan bryna smöret till bottnen om du vill.
- Tillsätt eventuell smaksättning som bär, passionsfrukt eller hackad eller smält vit choklad när du rört ihop smeten.
- Vill du ha bär som fyllning så blir det fint att sprida ut ett lager av 1-2 dl mosade bär direkt på kexbottnen.
Variera botten
- Du kan byta ut Digestive-bottnen mot andra söta kex eller kakor som Oreos, Biscoff, pepparkakor, havrekakor, sirapskakor, chokladsnitt, finska pinnar eller liknande.
- Överkurs men mycket gott blir cheesecake med hemgjorda Digestivekex till botten.
Att dricka till
Som vintips till cheesecake tycker jag ett franskt Beaumes de Venise, en sherry Pedro Ximenez eller ett sött Muscatvin passar bra.
Uppskattat näringsvärde per portion: 321 kcal