No bake cheesecake

No bake cheesecake som rörs ihop kall av färskost, crème fraiche, lime, vanilj och gelatin som får stelna på en smulig botten av Digestivekex och smör.

En lättlagad obakad cheesecake du kan laga utan ugn. Gott är dock att tillaga bottnen i ugn men det är ej nödvändigt. Ett alternativ är att laga en bakad cheesecake.

12 bitar No bake cheesecake

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 3 tim 5 min
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 20 Digestivekex, 300 gram
  • 4 gelatinblad
  • 400 gram naturell cream cheese eller färskost, ex Philadelphiaost
  • 1 lime
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 dl crème fraiche
  • GARNERING: 12 färska hallon
  • 1/2 lime
  • 20 färska blåbär
  • 12 blad citronmeliss
  • 200 gram färska eller frysta hallon
  • 0,5 dl socker

Tillagning

  1. BOTTEN: Du kan göra bottnen kall eller baka av den. Att baka den blir godast. Sätt då ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Smält smöret i en bunke i mikron eller kastrull.
  3. Mixa kex och smör i en matbetedare eller krossa för hand till en smulig röra.
  4. Tryck ut kexblandningen i ett jämnt lager på botten samt upp ca 3 cm på kanterna i en springform 24-26 cm diameter. Kläm gärna fasta ett bakplåtspapper i botten och klipp bort kanterna.
  5. Baka botten i 10 minuter i mitten av ugnen. Ta ut och låt svalna helt. Detta är valfritt och man kan använda bottnen kall som den är.
  6. FYLLNING: Täck gelatinbladen med kallt vatten i en skål. Låt ligga minst 5 minuter.
  7. Skölj och skrubba lime. Riv skalet av limen.
  8. Mät upp färskost, socker, vaniljsocker och limeskal i en bunke.
  9. Vispa alltsammans pösigt med elvisp.
  10. Tillsätt crème fraiche och rör ihop.
  11. Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt med någon msk vatten i en liten kastrull. Det ska endast smälta och ej koka.
  12. Vispa ner gelatinet i fyllningen.
  13. Bred ut fyllningen i formen i ett jämnt lager.
  14. Låt cheesecaken stå att stelna övertäckt i kylen i minst 3 timmar. Hit kan du förbereda och ha i kylen några dagar.
  15. Vill du ha hallonsylt till så kokar du ihop 200 gram hallon med socker några minuter till en sylt. Låt svalna. Förvara övertäckt i kylen till servering.
  16. SERVERING: Skär loss längs kanten på springformen med en liten kniv och lossa försiktigt ringen samt ta bort den.
  17. Servera cheesecaken som den är eller med valfria tillbehör som färska bär, sylt eller fruktkött från några passionsfrukter. Strö gärna över lite rivet limeskal samt pudra över florsocker vid servering.
  18. Jag garnerade med rivet limeskal, ett färskt hallon och ett blad citronmeliss per bit cheesecake samt blåbär i mitten. Jag pudrade även över lite florsocker precis innan servering. Servera hallonsylten i en skål bredvid och skeda över några msk vid servering.
Till cheesecaken behöver du en springform, Digestivekex, smör, färskost, crème fraiche, gelatinblad, socker, vaniljsocker samt lime.
Till cheesecaken behöver du en springform, Digestivekex, smör, färskost, crème fraiche, gelatinblad, socker, vaniljsocker samt lime.
Mixa kex med smält smör till en smulig röra.
Mixa kex med smält smör till en smulig röra.
Tryck ut kexblandningen i botten på en springform. Grädda i 10 minuter på 175 grader vanlig ugn.
Tryck ut kexblandningen i botten på en springform. Grädda i 10 minuter på 175 grader vanlig ugn.
Skölj och riv skal av lime fint.
Skölj och riv skal av lime fint.
Mät upp färskost, socker, vaniljsocker och limeskal i en bunke.
Mät upp färskost, socker, vaniljsocker och limeskal i en bunke.
Vispa eller rör ihop till en smet.
Vispa eller rör ihop till en smet.
Tillsätt crème fraiche och rör ihop.
Tillsätt crème fraiche och rör ihop.
Smält gelatinblad försiktigt med någon msk vatten.
Smält gelatinblad försiktigt med någon msk vatten.
Tillsätt gelatinet lite i taget under omrörning.
Tillsätt gelatinet lite i taget under omrörning.
Vänta med att fylla tills bottnen svalnat helt.
Vänta med att fylla tills bottnen svalnat helt.
Bred ut smeten i formen i ett jämnt lager. Ställ i kylen övertäckt att kallna och stelna i minst 3 timmar.
Bred ut smeten i formen i ett jämnt lager. Ställ i kylen övertäckt att kallna och stelna i minst 3 timmar.
Cheesecaken kan du piffa upp till servering på valfritt vis. Jag tog extra lime, blåbär, hallon, citronmeliss samt en sylt kokt av hallon och socker till.
Cheesecaken kan du piffa upp till servering på valfritt vis. Jag tog extra lime, blåbär, hallon, citronmeliss samt en sylt kokt av hallon och socker till.
Riv förslagsvis över lite lime, placera ett hallon och blad citronmeliss på varje tänkt bit. Vidare blåbär i mitten.
Riv förslagsvis över lite lime, placera ett hallon och blad citronmeliss på varje tänkt bit. Vidare blåbär i mitten.
Lägg några skedar hallonsylt över och vid sidan till servering.
Lägg några skedar hallonsylt över och vid sidan till servering.

Serveringsförslag

  • Passar till fika, fest, efterrätt samt dessert. Till buffé kan du förslagsvis skära upp och servera i bitar.
  • Jag garnerade med rivet limeskal, färska hallon och blåbär samt citronmeliss. Vidare serverade jag med en enkel hallonsylt.
  • Andra färska bär som passar är blåbär, jordgubbar, hjortron, björnbär, vinbär och/eller krusbär.
  • Eller välj en annan sylt.
  • Kan även toppas med passionsfruktsgelé, jordgubbsgelé eller liknande.

I portionsformar

Cheesecaken kan lagas och serveras i portionsformar som små skålar, glas eller muffinsformar av papper. Fint på buffé.

Tips

  • Du kan bryna smöret till bottnen om du vill.
  • Tillsätt eventuell smaksättning som bär, passionsfrukt eller hackad eller smält vit choklad när du rört ihop smeten.
  • Vill du ha bär som fyllning så blir det fint att sprida ut ett lager av 1-2 dl mosade bär direkt på kexbottnen.

Variera botten

Att dricka till

Som vintips till cheesecake tycker jag ett franskt Beaumes de Venise, en sherry Pedro Ximenez eller ett sött Muscatvin passar bra.

No bake cheesecake är lättlagad och passar att förbereda i god tid. Garnera och piffa till med ex. syrliga bär till servering.
No bake cheesecake är lättlagad och passar att förbereda i god tid. Garnera och piffa till med ex. syrliga bär till servering.

E-mail
Medel: 3.5 (30 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 321 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-10-05

Tillbehör och liknande: