Kalljästa blåbärspannkakor

Introduktion och förberedelse

Kalljästa blåbärspannkakor. Fluffiga pannkakor till frukost eller brunch. Blanda smeten kvällen innan och sätt i kylen att kalljäsa - sedan är det bara att dra igång och grädda på morgonen.

Här med blåbär som du strör över när du gräddar dem. Jag har även serverat med tärnad persika, papaya, grovhackad mandel, kvarg, lönnsirap och sesamfrön samt lite extra blåbär - gott, lyxigt och nyttigt. Istället för sirap kan man ta svensk honung.

Kolla in min film på Youtube hur du lagar blåbärspannkakorna.

Pannkakorna jäses med vanlig färsk jäst eller med surdeg. Vanliga i södra Sverige och kallas ibland skånska jästpannkakor. Detta är en variant med blåbär. Smeten funkar också bra till plättar och steks då i plättjärn. Kan då kallas kaffeplättar. Smeten håller sig några dagar i kylen om man vill förbereda innan eller spara överbliven smet. Om du inte vill kalljäsa så går det utmärkt att jäsa rumsvärme 1-2 timmar tills det bubblar rejält och sedan grädda direkt.

Servering av pannkakorna:

  • Svensk sirap eller lönnsirap; socker eller råsocker; svensk honung passar också utmärkt
  • Frukt som melon, fruktsallad, färsk ananas, färska bär som jordgubbar, hallon eller blåbär
  • Med smaksatt eller naturell yoghurt, hasselnötter och färska bär eller tärnad frukt som äpple, persika, melon, jordgubbar osv.
  • Med en klick smör eller smält smör.
  • Med sylt och vispad grädde.

Jäs pannkakorna med surdeg:

Du kan jäsa pannkakorna med surdeg och steka surdegspannkakor. Tillsätt några msk istället för vanlig jäst och låt kalljäsa över natten som nedan recept.

6 port, ca 18 stycken pannkakor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 tim 15 min
  • Klart på: 10 tim 20 min

Ingredienser

  • 50 gram färsk jäst eller några msk surdeg
  • 5 dl mjölk, standard
  • 100 gram smör
  • 2 ägg, medelstora
  • 1 tsk salt
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 225 gram frysta blåbär, ett paket eller 250 gram färska blåbär - två paket x 125 gram
  • 50 gram smör att steka i

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt bli ljummet - fingervarmt.
  2. Smula jäst i en stor bunke och tillsätt lite av mjölken. Rör ut jästen. Tillsätt hälften av mjölken.
  3. Rör i ägg, salt, vaniljsocker och mjöl. Sikta ev. i mjöl så blir det färre klumpar. Rör ut klumpar. Tillsätt och rör ut resten av mjölken.
  4. Jäs övertäckt i en väl tilltagen bunke ca 2 timmar tills det bubblar. Ställ i kylen att kalljäsa över natten eller tills du vill grädda pannkakorna.
  5. TILLAGNING: Stek och grädda i någon msk smör i taget. Innan du vänder dem första gången så strör du över lite blåbär ca 0,5 dl.
  6. Stek förslagsvis någon eller några pannkakor i taget i en varm stekpanna på lite under högsta värme. Ta ca 0,75 dl till 1 dl smet per pannkaka. Räkna någon minut på varje sida tills de fått färg och fluffar upp. Sänk värmen om de börjar brännas.
  7. Servera blåbärspannkakorna med valfria tillbehör. På bilden tärnad persika, lönnsirap, kvarg, svarta- och vita sesamfrön samt grovt hackad mandel.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer