Crepes med äpple och kanel

Crêpes med äpple och kanel i karamellsås. Vill du göra crêpesen riktigt festliga så kan du flambera dem med calvados fine, rom eller konjak innan servering.

Kan serveras som de är eller med en kula vaniljglass på toppen.

Räkna en till två crêpes per portion. Serverar du en crêpe per portion så räcker receptet till 4 portioner.

Att dricka till

Serverar du som festlig dessert så kan du ha något sött att dricka till som ett dessertvin typ Sauternes eller ett litet glas Pommeau från Normandie.

2 portioner crêpes med äpple och kanel

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1,75 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 tsk socker
  • 3 dl mjölk
  • 2 små ägg
  • 20 gram smör att steka i
  • Tillbehör: 2 äpplen
  • 2 msk citronsaft
  • 2 dl äppeljuice
  • 1,5 dl socker
  • 100 g smör
  • 3 krm kanel
  • 3 msk calvados fine till flambering (valfritt) eller ung rom eller konjak
  • 250 gram vaniljglass till servering

Tillagning

  1. SMET TILL CREPES: Blanda mjöl, socker och salt i en bunke.
  2. Rör ned 1 dl mjölk och vispa ut klumparna.
  3. Vispa sedan ut resten av mjölken samt äggen till en jämn smet.
  4. Låt helst crêpessmeten stå fem minuter till en timme så att mjölet får svälla. Det går såklart bra att steka direkt också.
  5. Värm en stekpanna, pannkakslägg eller crêpespanna.
  6. Tillsätt en tsk smör i pannan.
  7. Grädda tunna crêpes på ca 1 dl smet åt gången. Ha något under maxvärme när du gräddar första sidan. Grädda tills crêpsen har fått fin färg. Vänd den sedan och sänk värmen till låg värme. Grädda klart i några minuter tills crêpsen fått fin färg. Vik på mitten och sedan på mitten igen till trianglar. Lägg upp på fat.
  8. Skala äpplena. Skär dem i klyftor. Lägg i en skål och blanda med citronsaften så att de ej mörknar.
  9. Lägg socker och smör i en stekpanna. Smält sockret ljust brunt - akta så det ej bränns.
  10. Häll på äppeljuice. Koka på medelvärme tills sockret löst sig. Tillsätt äppelklyftor och kanel. Hit kan du förbereda.
  11. Vid servering: hetta upp dubbelvikta crêpes i karamellsåsen och vänd runt så det blir sås överallt.
  12. Flambering (valfritt): tillsätt spriten. Kontrollera så att du har fritt utrymme ovanför pannan så inget fattar eld. Tänd på spriten. Akta huvudet. Använd en tändsticka, tändare eller gaslåg från spis. Flambera tills lågan slocknat. .
  13. Servera Crêpesen med äpple och kanel direkt ur pannan eller lägg upp på tallrik och skeda över såsen.
  14. Gott med en stor kula vaniljglass. Hårt vispad grädde med vaniljsocker och kanel är också goda tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-01-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Läs mer om mig.