Crepes med äpple och kanel

Crêpes med äpple och kanel i karamellsås. Vill du göra crêpesen riktigt festliga så kan du flambera dem Calvados innan servering.
Serverar du som festlig dessert så kan du ha något sött att dricka till som ett dessertvin eller Pommeau från Normandie.
Räkna en till två crêpes per portion. Serverar du en crêpe per portion så räcker receptet till 4 portioner.

2 portioner crêpes med äpple och kanel

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1,75 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 tsk socker
  • 3 dl mjölk
  • 2 små ägg
  • 20 gram smör att steka i
  • Tillbehör: 2 äpplen
  • 2 msk citronsaft
  • 2 dl äppeljuice
  • 1,5 dl socker
  • 100 g smör
  • 3 krm kanel
  • 3 msk Calvados till flambering (valfritt)
  • 250 gram vaniljglass till servering

Tillagning

  1. SMET TILL CREPES: Blanda mjöl, socker och salt i en bunke.
  2. Rör ned 1 dl mjölk och vispa ut klumparna.
  3. Vispa sedan ut resten av mjölken samt äggen till en jämn smet.
  4. Låt helst crêpessmeten stå fem minuter till en timme så att mjölet får svälla. Det går såklart bra att steka direkt också.
  5. Värm en stekpanna, pannkakslägg eller crêpespanna.
  6. Tillsätt en tsk smör i pannan.
  7. Grädda tunna crêpes på ca 1 dl smet åt gången. Ha något under maxvärme när du gräddar första sidan. Grädda tills crêpsen har fått fin färg. Vänd den sedan och sänk värmen till låg värme. Grädda klart i några minuter tills crêpsen fått fin färg. Vik på mitten och sedan på mitten igen till trianglar. Lägg upp på fat.
  8. Skala äpplena. Skär dem i klyftor. Lägg i en skål och blanda med citronsaften så att de ej mörknar.
  9. Lägg socker och smör i en stekpanna. Smält sockret ljust brunt - akta så det ej bränns.
  10. Häll på äppeljuice. Koka på medelvärme tills sockret löst sig. Tillsätt äppelklyftor och kanel. Hit kan du förbereda.
  11. Vid servering: hetta upp dubbelvikta crêpes i karamellsåsen och vänd runt så det blir sås överallt.
  12. Flambering (valfritt): tillsätt spriten. Kontrollera så att du har fritt utrymme ovanför pannan så inget fattar eld. Tänd på spriten. Akta huvudet. Använd en tändsticka, tändare eller gaslåg från spis. Flambera tills lågan slocknat. .
  13. Servera Crêpesen med äpple och kanel direkt ur pannan eller lägg upp på tallrik och skeda över såsen.
  14. Gott med en stor kula vaniljglass. Hårt vispad grädde med vaniljsocker och kanel är också goda tillbehör.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer