Fluffiga äppelpannkakor
Fluffiga äppelpannkakor är en variant på jästpannkakor med smörstekta äppelskivor och pannkakssmet.
Tillagning
- Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt bli ljummet - fingervarmt.
- Smula jäst i en bunke och tillsätt lite av mjölken. Rör ut jästen. Tillsätt hälften av mjölken.
- Rör i ägg, salt, vaniljsocker och mjöl. Sikta ev. i mjöl så blir det färre klumpar. Rör ut klumpar. Tillsätt och rör ut resten av mjölken.
- Jäs i rumsvärme 1-2 timmar tills det bubblar rejält.
- KALLJÄSTA PANNKAKOR: blanda smeten enligt ovan men jäs övertäckt i en väl tilltagen bunke. Ställ i kylen över natten att jäsa så kan du baka fluffiga pannkakor till frukost eller brunch.
- Skölj äpplen. De behöver ej skalas. Dela dem i fyra klyftor. Skär bort kärnhus. Skiva dem tunt.
- TILLAGNING: Stek en fjärdedels skivat äpple i en msk smör för varje pannkaka. Fräs äppelskivorna först någon minut. Häll över pannkakssmet - ca 1 dl - till en stor pannkaka. Stek en pannkaka i taget. Räkna någon minut på varje sida tills de fått färg och fluffar upp. Stek på medelvärme så inte äpplen bränns. Sänk värmen om de börjar brännas.
- Fortsätt grädda äppelpannkakor. Här har jag räknat två stora pannkakor per portion.
- Servera äppelpannkakorna med valfria tillbehör. Jag hade naturell créme fraiche blandat med en tsk vaniljsocker; lönnsirap samt blandade svarta- och vita sesamfrön på mina - mycket gott.
Serveringsförslag
Gott med sirap, lönnsirap, socker, råsocker, vispad grädde, Créme fraiche med vaniljsocker, kvarg, matyoghurt eller vaniljyoghurt.
Annat gott på är bär som blåbär, hallon, jordbubbar eller björnbär; tärnad frukt som persika, melon eller ananas; hackade nötter som mandel eller hasselnötter; frön som pumpafrön, sesamfrön eller solrosfrön.
Har lite framförhållning till jäsning
Man kan jäsa en till två timmar eller kalljäsa över natten - exempelvis om du vill ha pannkakor till frukost eller brunch. Ta då en extra stor bunke så de inte jäser över i kylen.
De görs med vanlig färsk jäst eller med surdeg. En variant på skånska jästpannkakor. Smeten funkar också bra till plättar och steks då i plättjärn. Kan då kallas kaffeplättar.
Smeten håller sig några dagar i kylen om man vill förbereda innan eller spara överbliven smet.
Med surdeg:
Du kan jäsa pannkakorna med surdeg och steka surdegspannkakor. Tillsätt några msk istället för vanlig jäst och låt kalljäsa över natten som nedan recept.
Uppskattat näringsvärde per portion: 430 kcal