Fluffiga äppelpannkakor

Fluffiga äppelpannkakor är en variant på jästpannkakor med smörstekta äppelskivor och pannkakssmet. Gott med sirap, lönnsirap, socker, råsocker, vispad grädde, Créme fraiche med vaniljsocker, kvarg, matyoghurt eller vaniljyoghurt.

Annat gott på är bär som blåbär, hallon, jordbubbar eller björnbär; tärnad frukt som persika, melon eller ananas; hackade nötter som mandel eller hasselnötter; frön som pumpafrön, sesamfrön eller solrosfrön.

Man kan jäsa en till två timmar eller kalljäsa över natten - exempelvis om du vill ha pannkakor till frukost eller brunch. Ta då en extra stor bunke så de inte jäser över i kylen.

De görs med vanlig färsk jäst eller med surdeg. En variant på skånska jästpannkakor. Smeten funkar också bra till plättar och steks då i plättjärn. Kan då kallas kaffeplättar.

Smeten håller sig några dagar i kylen om man vill förbereda innan eller spara överbliven smet.

Med surdeg:

Du kan jäsa pannkakorna med surdeg och steka surdegspannkakor. Tillsätt några msk istället för vanlig jäst och låt kalljäsa över natten som nedan recept.

6 port, ca 12 stycken pannkakor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 2 tim 15 min
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 50 gram färsk jäst eller några msk surdeg
  • 5 dl mjölk, standard
  • 100 gram smör
  • 2 ägg, medelstora
  • 1 tsk salt
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 äpplen
  • 50 gram smör att steka i

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt bli ljummet - fingervarmt.
  2. Smula jäst i en bunke och tillsätt lite av mjölken. Rör ut jästen. Tillsätt hälften av mjölken.
  3. Rör i ägg, salt, vaniljsocker och mjöl. Sikta ev. i mjöl så blir det färre klumpar. Rör ut klumpar. Tillsätt och rör ut resten av mjölken.
  4. Jäs i rumsvärme 1-2 timmar tills det bubblar rejält.
  5. KALLJÄSTA PANNKAKOR: blanda smeten enligt ovan men jäs övertäckt i en väl tilltagen bunke. Ställ i kylen över natten att jäsa så kan du baka fluffiga pannkakor till frukost eller brunch.
  6. Skölj äpplen. De behöver ej skalas. Dela dem i fyra klyftor. Skär bort kärnhus. Skiva dem tunt.
  7. TILLAGNING: Stek en fjärdedels skivat äpple i en msk smör för varje pannkaka. Fräs äppelskivorna först någon minut. Häll över pannkakssmet - ca 1 dl - till en stor pannkaka. Stek en pannkaka i taget. Räkna någon minut på varje sida tills de fått färg och fluffar upp. Stek på medelvärme så inte äpplen bränns. Sänk värmen om de börjar brännas.
  8. Fortsätt grädda äppelpannkakor. Här har jag räknat två stora pannkakor per portion.
  9. Servera äppelpannkakorna med valfria tillbehör. Jag hade naturell créme fraiche blandat med en tsk vaniljsocker; lönnsirap samt blandade svarta- och vita sesamfrön på mina - mycket gott.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Liknande recept: