Brasilianska Tapioka pannkakor

Introduktion och förberedelse

Brasilianska Tapioka pannkakor som är veganska och vegetariska utan ägg.

Knaprika och goda med smaksättning och toppings som jordnötssmör, skivad banan och riven choklad.

Tapioka är ett glutenfritt mjöl fullt av stärkelse från Maniok. Mest känt i Sverige i form av sagogryn till soppa.

Mjölet blandas med vatten och kan sedan stekas till pannkakor.

Varianter

Vanligt och gott är också att byta vattnet mot annan vätska med smak som råsaft eller juice då får man lite färg på pannkakorna förutom extra smak. Köp en fin råsaft eller nypressad juice.

Förslag på smaker till fruktiga pannkakor är äppeljuice, päronjuice, mangojuice, apelsinjuice, blåbärsjuice, nyponjuice, plommonjuice, ananasjuice, hallonjuice, jordgubbsjuice, spirulina.

Till matiga pannkakor passar fruktjuice som tomatjuice, rödbetsjuice eller morotsjuice. Man kan dela upp och blanda olika delar av mjölet till olika smaksatta pannkakor.

Garnering och topping

När man steker dem kan man strö över frön som chiafrön, sesamfrön, kokos och linfrön. Andra goda varianter är med frukt som tärnad färsk ananas, melon, äpple osv; sylt som svartvinbärssylt, blåbärssylt, hallonsylt; färska bär som jordgubbar, hallon, blåbär; Nutella och banan osv osv.

Osöt variant

Istället för att göra söta pannkakor kan du servera dem som crepes och fylla med matiga ingredienser som pulled pork, pulled kyckling eller fooled pork vegan variant.

Som pannkakor

Kan serveras som vanliga svenska pannkakor med glass, sylt, grädde osv. Smaksätt de gärna då med ex. råsaft som apelsin eller liknande förslag.

Portionsberäkning

Hur många pannkakor det blir (och personer det räcker) till nedan beror lite på hur stora du gör dem när du steker dem. 15-20 cm diameter är ett förslag.

Tack till Vivo Stockholm som visade mig hur man lagar Brasilianska pannkakor.

4 port Brasilianska pannkakor

  • Förberedelse:
  • Tillagning:
  • Klart på:

Ingredienser

  • 500 gram tapioca mjöl
  • 0,5 msk bakpulver
  • 2,5 dl vätska som vatten, råsaft, frukt- eller bärjuice eller grönsaksjuice
  • 0,5 dl frön som chiafrön, sesamfrön, kokos och linfrön (valfritt)
  • Förslag topping: 2 bananer i skivor
  • 1 dl jordnötssmör
  • 30 gram riven choklad - mjölkchoklad, vit choklad eller 70% choklad

Tillagning

  1. Använd en stor bakskål och blanda nästan allt tapiokamjöl med vatten eller juice till en grynig massa. Tips är att inte tillsätta allt mjöl på en gång om du får för mycket vätska. Knåda och arbeta ihop några minuter för hand tills stärkelsen har sugit upp vätskan och blir till en smulig deg. Fuktigheten ska vara 40-45%.
  2. Förbered och ta fram övriga ingredienser som önskade toppings. Exempelvis skiva banan och förbereda frukt eller andra pålägg och tillbehör.
  3. Värm en stekpanna till lite över medelvärme.
  4. Sila och tryck genom mjölet direkt över stekpannan så att det täcker botten på stekpannan i ett några mm tjockt lager - valfritt hur tjockt. Använd sil eller durkslag - se bild.
  5. Strö över någon msk frön som quinoa, linfrön, sesamfrön eller kokos om du vill ha det på.
  6. Efter runt en minut så börjar kanterna på pannkakan lyfta sig och då kan man vända den.
  7. Stek 30 sekunder till.
  8. Toppa med önskade toppings. Exempelvis bred på jordnötssmör, skivad banan och riv över choklad.
E-mail
Medel: 3.8 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 320 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-15