Bananpannkakor

Introduktion och förberedelse

Grädda goda bananpannkakor med mosad banan och ägg. Lättlagade och goda att steka till frukost, brunch, mellanmål och efterrätt.

Perfekt att laga på om du har mogen - eller övermogen - banan att använda.

Bananpannkakorna lagas utan vetemjöl och är glutenfria.

Serveringsförslag

Bananpannkakor passar till frukost, mellanmål men också efterrätt.

Några förslag jag tycker passar att servera bananpannkakorna nedan. Du kan blanda som du vill, gillar och har hemma:

  • Med frukt som tärnat äpple, kanel och valnötter samt lönnsirap, matyoghurt, vaniljyoghurt eller kvarg.
  • Med sylt som jordgubbssylt, rostade pumpafrön, blåbär, matyogurt, Kesella vanilj eller kvarg.
  • Med skivad banan, hasselnötter, vaniljyoghurt, pumpafrön, granatäpple och lönnsirap.

Fler toppings

  • Gott är även annan tärnad frukt som päron, plommon, nektarin, melon, skivad banan, färsk tärnad ananas, papaya, mango, tärnad apelsin, clementin och vindruvor med mera.
  • Bär som blåbär, hallon, jordgubbar, björnbär med mera.
  • Nötter och frön som valnötter, hasselnötter, mandel, pumpafrön, vita eller svarta sesamfrön eller solrosfrön - eller blanda.
  • Vidare passar kvarg, yoghurt, matyoghurt, kesella vanilj, keso, vaniljoghurt, havregurt, soyghurt eller vaniljglass på bananpannkakorna.
  • Annat gott på är sylt, chokladsås, lönnsirap, jordnötsmör, mandelsmör, nutella, hyvlad vit choklad, chokladglass och vispad grädde - kolla fler tips som dessa crêpes.

Varianter på smeten

  • Vill du ha lite mer mättande pannkakor kan du blanda i 1/2 dl havregryn eller 4 msk chiafrön och låta stå smeten stå att svälla i 15 minuter och mixa gärna med stavmixer innan du gräddar dem. Eller både och.
  • Vill du ha fluffiga Amerikanska pannkakor du blandar med vetemjöl och bakpulver kan du laga dessa med mosad banan.
  • Ta i 1 dl kokosflingor för kokospannkakor.
  • Smeten kan även smaksättas med något krm kanel, mald ingefära, gurkmeja och/eller mald kardemumma.

Bananpannkakor med mosad banan och ägg serverade med tillbehör
Bananpannkakor med mosad banan och ägg serverade med några förslag på tillbehör som valnötter, äpplen, blåbär, pumpafrön, kanel - vidare passar lönnsirap och matyoghurt eller kvarg till.

2 portioner bananpannkakor, 6 stycken

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 mogna bananer
  • 4 ägg, medelstora
  • 1 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker (valfritt)
  • 25 gram smör att steka i

Tillagning

  1. Skala bananerna, skiva dem och lägg i en skål.
  2. Mosa bananbitarna noga med en gaffel om du ej har en stavmixer, köksmaskin eller blender.
  3. Tillsätt äggen. Mosa och mixa ihop till en slät smet - enklast med stavmixer eller en köksmaskin eller blender.
  4. Värm en stekpanna på lite över medelvärme. Bäst funkar en stekpanna med nonstick beläggning. Lägg i en msk smör.
  5. Stek förslagsvis två medelstora pannkakor i taget - tänk lite större än plättar. De ska bli ljust bruna och det tar ca 2-3 minuter på varje sida. Vänd och stek andra sidan.
  6. Stek upp resten av pannkakssmeten på samma vis.
  7. Servera bananpannkakorna med önskade tillbehör enligt ovan förslag.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 218 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-14