Bovetepannkakor

Bovetepannkakor är pannkakor med bovetemjöl istället för vetemjöl. Pannkakorna är glutenfria.

10-12 bovetepannkakor, 4 portioner

  • Förberedelse: 45 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 2,5 dl bovetemjöl
  • 2 krm salt
  • 6 dl mjölk, 3%
  • 50 gram smör att steka i
  • 3 ägg, medelstora eller stora (Large); eller 4 små ägg (Small)

Tillagning

  1. Blanda bovetemjöl och salt i en bunke.
  2. Tillsätt ägg och 2 dl mjölk. Vispa ut klumpar till en jämn smet. Tillsätt sedan resten av mjölken och vispa ut till en smet.
  3. Låt smeten stå att svälla i 40 minuter.
  4. Värm en stekpanna - gärna non-stick eller crêpe-panna.
  5. Tillsätt en tsk smör.
  6. Tillsätt 0,8 deciliter smet i taget. Vicka pannan så smeten rinner ut till en pannkaka.
  7. Stek på medelvärme i ca 1 minut och 15 sekunder. Vänd och stek en minut till. De ska stelna och få fin färg.
  8. Fortsätt stek pannkakor tills smeten är slut och servera med önskade tillbehör.
Bovetepannkakorna steks i non-stick panna
Bovetepannkakorna steks i non-stick panna med smör.
Glutenfria pannkakor med bovetemjöl i smeten på fat och tallrik
Glutenfria pannkakor med bovetemjöl i smeten blir goda att servera som vanliga pannkakor.

Serveringsförslag

  • Passar att servera som vanliga pannkakor med sylt och grädde.
  • Jag hade jordgubbssylt, färska jordgubbar och vispad grädde till - se bild.
  • Vidare passar hallonsylt eller Drottningsylt samt gärna färska bär hallon eller blåbär.
  • Kan även serveras med lönnsirap eller agavesirap.
  • Toppa med nötter som hasselnötter, mandlar, pekannötter, valnötter.
  • Frön som pumpafrön, sesamfrön, solrosfrön.
  • Naturell yoghurt, matyoghurt, kvarg eller soyghurt eller Oatly Fraiche.
  • Färsk frukt som tärnat äpple, aprikos, päron, skivad banan och så vidare.

En galette-smet

Pannkakssmet med bovetemjöl är vanligt att laga som fransk galette som är mycket goda fyllda med ex. skinka och ost osv likt crèpes.

Bovetepannkakor serverade med tillbehör i trädgården
Bovetepannkakor är som vanliga pannkakor fast med bovetemjöl i smeten istället för vetemjöl. Franska pannkakor serverade på svenskt vis med jordgubbssylt, jordgubbar och grädde.

E-mail
Medel: 3.5 (68 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 255 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-21

Tillbehör och liknande: