Bovetepannkakor

Introduktion och förberedelse

Bovetepannkakor är pannkakor med bovetemjöl istället för vetemjöl. Pannkakorna är glutenfria.

Serveringsförslag

  • Passar att servera som vanliga pannkakor med sylt och grädde.
  • Jag hade jordgubbssylt, färska jordgubbar och vispad grädde till - se bild.
  • Vidare passar hallonsylt eller Drottningsylt samt gärna färska bär hallon eller blåbär.
  • Kan även serveras med lönnsirap eller agavesirap.
  • Toppa med nötter som hasselnötter, mandlar, pekannötter, valnötter.
  • Frön som pumpafrön, sesamfrön, solrosfrön.
  • Naturell yoghurt, matyoghurt, kvarg eller soyghurt eller Oatly Fraiche.
  • Färsk frukt som tärnat äpple, aprikos, päron, skivad banan och så vidare.

En galette-smet

Pannkakssmet med bovetemjöl är vanligt att laga som fransk galette som är mycket goda fyllda med ex. skinka och ost osv likt crèpes.

Bovetepannkakor serverade med tillbehör i trädgården
Bovetepannkakor är som vanliga pannkakor fast med bovetemjöl i smeten istället för vetemjöl. Franska pannkakor serverade på svenskt vis med jordgubbssylt, jordgubbar och grädde.

10-12 bovetepannkakor, 4 portioner

  • Förberedelse: 45 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 2,5 dl bovetemjöl
  • 2 krm salt
  • 6 dl mjölk, 3%
  • 50 gram smör att steka i
  • 3 ägg, medelstora eller stora (Large); eller 4 små ägg (Small)

Tillagning

  1. Blanda bovetemjöl och salt i en bunke.
  2. Tillsätt ägg och 2 dl mjölk. Vispa ut klumpar till en jämn smet. Tillsätt sedan resten av mjölken och vispa ut till en smet.
  3. Låt smeten stå att svälla i 40 minuter.
  4. Värm en stekpanna - gärna non-stick eller crêpe-panna.
  5. Tillsätt en tsk smör.
  6. Tillsätt 0,8 deciliter smet i taget. Vicka pannan så smeten rinner ut till en pannkaka.
  7. Stek på medelvärme i ca 1 minut och 15 sekunder. Vänd och stek en minut till. De ska stelna och få fin färg.
  8. Fortsätt stek pannkakor tills smeten är slut och servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 3.5 (67 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 255 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-21

Tillbehör och liknande recept: