Bovetepannkakor
Bovetepannkakor är pannkakor med bovetemjöl istället för vetemjöl. Pannkakorna är glutenfria.
Tillagning
- Blanda bovetemjöl och salt i en bunke.
- Tillsätt ägg och 2 dl mjölk. Vispa ut klumpar till en jämn smet. Tillsätt sedan resten av mjölken och vispa ut till en smet.
- Låt smeten stå att svälla i 40 minuter.
- Värm en stekpanna - gärna non-stick eller crêpe-panna.
- Tillsätt en tsk smör.
- Tillsätt 0,8 deciliter smet i taget. Vicka pannan så smeten rinner ut till en pannkaka.
- Stek på medelvärme i ca 1 minut och 15 sekunder. Vänd och stek en minut till. De ska stelna och få fin färg.
- Fortsätt stek pannkakor tills smeten är slut och servera med önskade tillbehör.
Serveringsförslag
- Passar att servera som vanliga pannkakor med sylt och grädde.
- Jag hade jordgubbssylt, färska jordgubbar och vispad grädde till - se bild.
- Vidare passar hallonsylt eller Drottningsylt samt gärna färska bär hallon eller blåbär.
- Kan även serveras med lönnsirap eller agavesirap.
- Toppa med nötter som hasselnötter, mandlar, pekannötter, valnötter.
- Frön som pumpafrön, sesamfrön, solrosfrön.
- Naturell yoghurt, matyoghurt, kvarg eller soyghurt eller Oatly Fraiche.
- Färsk frukt som tärnat äpple, aprikos, päron, skivad banan och så vidare.
En galette-smet
Pannkakssmet med bovetemjöl är vanligt att laga som fransk galette som är mycket goda fyllda med ex. skinka och ost osv likt crèpes.
Uppskattat näringsvärde per portion: 255 kcal