Bovetepannkakor

Bovetepannkakor är pannkakor med bovetemjöl utan ägg eller mjölk. Vegana pannkakor. Gott till pannkakorna är sylt, nötter, yoghurt, bär, färsk frukt eller servera som pannkakor med sylt och grädde, lönnsirap eller valfri variant.

Tillsätter du två ägg och ersätter vattnet med mjölk så får du fransk galette-smet (mycket goda fyllda med ex. skinka och ost osv). Men då är de såklart inte vegana längre.

8 bovetepannkakor, 4 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 dl bovetemjöl
  • 3 krm salt
  • 6 dl vatten
  • 2 msk olja eller smör att steka i

Tillagning

  1. Blanda bovetemjöl och salt i en bunke.
  2. Vispa ner vatten lite i taget och vispa ut till en jämn smet.
  3. Värm en stekpanna.
  4. Tillsätt lite olja eller smör.
  5. Ta en deciliter smet i taget och häll ut till en pannkaka.
  6. Fortsätt stek pannkakor tills smeten är slut och servera sedan bovetepannkakorna varma.
E-mail
Medel: 3.8 (14 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-28

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer