Bovetepannkakor

Bovetepannkakor är pannkakor med bovetemjöl utan ägg eller mjölk. Vegana pannkakor. Gott till pannkakorna är sylt, nötter, yoghurt, bär, färsk frukt eller servera som pannkakor med sylt och grädde, lönnsirap eller valfri variant.

Tillsätter du två ägg och ersätter vattnet med mjölk så får du fransk galette-smet (mycket goda fyllda med ex. skinka och ost osv). Men då är de såklart inte vegana längre.  

8 bovetepannkakor, 4 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 dl bovetemjöl
  • 3 krm salt
  • 6 dl vatten
  • 2 msk olja eller smör att steka i

Tillagning

  1. Blanda bovetemjöl och salt i en bunke.
  2. Vispa ner vatten lite i taget och vispa ut till en jämn smet.
  3. Värm en stekpanna.
  4. Tillsätt lite olja eller smör.
  5. Ta en deciliter smet i taget och häll ut till en pannkaka.
  6. Fortsätt stek pannkakor tills smeten är slut och servera sedan bovetepannkakorna varma.
E-mail
Medel: 3.8 (14 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer