Bovetepannkakor

Introduktion och förberedelse

Bovetepannkakor är pannkakor med bovetemjöl utan ägg eller mjölk.

En variant på vegana pannkakor du gör med bovete.

Serveringsförslag

Passar att servera som vanliga pannkakor med sylt som hallonsylt och vispad grädde (sojagrädde); eller lönnsirap eller agavesirap.

Vidare kan man toppa med nötter som hasselnötter, mandlar, pekannötter, valnötter; frön som pumpafrön, sesamfrön, solrosfrön; krämig sås som soyghurt eller Oatly Fraiche; färska bär som hallon, blåbär och jordgubbar; färsk frukt som tärnat äpple, aprikos, päron, skivad banan och så vidare.

Ej vegan variant med ägg och mjölk

Tillsätter du två ägg och ersätter vattnet med mjölk så får du fransk galette-smet som är mycket goda fyllda med ex. skinka och ost osv likt crèpes. Men då är de såklart inte vegana längre.

8 bovetepannkakor, 4 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 dl bovetemjöl
  • 3 krm salt
  • 6 dl vatten
  • 2 msk olja eller smör att steka i

Tillagning

  1. Blanda bovetemjöl och salt i en bunke.
  2. Vispa ner vatten lite i taget och vispa ut till en jämn smet.
  3. Värm en stekpanna.
  4. Tillsätt lite olja eller smör.
  5. Ta en deciliter smet i taget och häll ut till en pannkaka.
  6. Fortsätt stek pannkakor tills smeten är slut och servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 3.5 (22 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 395 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-26

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.