Kladdkakemuffins

Introduktion och förberedelse

Enkla och snabba kladdkakemuffins är en variant på kladdkaka bakad portionsvis i muffinsformar.

Kladdmuffins är goda som de är men de kan även toppas med lite flingsalt eller varieras och fyllas med en bit godis som Dumlekola, Bounty, Snickers, mintchoklad eller liknande.

Serveringförslag

  • Servera kladdkakemuffinsen kalla eller värm dem lätt i mikron.
  • Goda till fika, buffé, fest, vardags eller utflykt.
  • Likt kladdkaka kan du servera muffinsen med en klick vispad grädde. Eller bjud på lyxfika eller dessert och värm samt toppa med 1-2 kulor vaniljglass. Kan då även garneras med chokladsås eller kolasås och rostade nötter som valnötter; eller hallonsås och färska bär som hallon, blåbär och jordgubbar. Något blad citronmeliss, riven choklad och pudrat florsocker passar också.

Varianter

  • En lyxigare variant är kladdkakemuffins med riktig choklad i smeten samt vit choklad och valnötter.
  • Till min provbakning toppade jag några muffins med flingsalt samt smaksatte några med godis som 1/2 Dumlekola, Snickers, Bounty och Geisha i bitar.
  • Man kan även trycka i annat godis i smeten som en halv bit mintchoklad ex. After eight, nougat i bitar, Marianne, minimarschmallows, M&M:s eller annat du gillar.

Kladdkakemuffins med flingsalt. Som kladdkaka fast smidigt portionerat som muffins.
Kladdkakemuffins med flingsalt. Som kladdkaka fast smidigt portionerat som muffins.

12 kladdkakemuffins

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 18 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 ägg M/L
  • 4 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 muffinsform med 12 platser och/eller 12 muffinsformar i papper
  • 1/2 tsk flingsalt till topping (valfritt)
  • FYLLNING (VALFRITT): 1/2 dumlekola eller liten bit av Bounty, Snickers, Geisha, nougat, 1/2 mintchoklad som After Eight eller liknande per muffins

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Smält smöret i en kastrull. Sätt åt sidan att svalna något.
  3. Vispa ihop socker och ägg i en stor bunke för hand eller med elvisp så det blir fluffigt ca 30 sekunder.
  4. Tillsätt kakao, bakpulver, vaniljsocker, vetemjöl och salt.
  5. Rör eller vispa ihop till en klumpfri tjock smet.
  6. Tillsätt lite av smöret i taget och rör till en smet.
  7. Lägg ut 12 muffinsformar i muffinspannan om du önskar. Eller lägg smet direkt i muffinsformen om den är non-stick.
  8. Fördela smeten i muffinsformarna. Använd två skedar så är det lättare att klicka i smeten lite taget och lika mycket i varje form.
  9. Smula över lite flingsalt om du önskar det. Du kan även trycka ner godis i varje muffins. Förslagsvis 1/2 dumlekola, liten bit choklad som Snickers, Geisha, Bounta, 1/2 mintchoklad som After Eight eller valfri sort.
  10. Grädda muffinsen i 8 minuter i nedre delen av ugnen. Gräddar du någon minut kortare får du riktigt kladdiga muffins om du gillar det. Gräddar du någon minut längre får du mindre kladdiga muffins.
  11. Ta ut och låt svalna. De sjunker ihop och stelnar när de kallnat.
  12. Kladdkakemuffinsen kan serveras som de är. De är godast ljumma tycker jag så om de är kalla kan du mikra dem kort innan servering.
  13. De passar också att piffa upp till fest med ex. vispad grädde eller en kula vaniljglass. Pudra ev. över florsocker.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 365 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-01-10

Tillbehör och liknande recept: