Äppelmuffins

Introduktion och förberedelse

Äppelmuffins - baka goda muffins med äppelbitar i.

Gott till fika eller utflykt.

Topping

Du kan också ha på frosting. Bred på när muffinsarna svalnat. Då kan man även strö över smått godis, riven choklad eller strössel. Då kan de kallas för cupcakes.

Tips

  • Du behöver 12 st muffinsformar på ca 7 cm diameter. Ta gärna dubbla papper om de ej är så stabila.
  • Alternativt kan du använda en muffinsplåt.
  • Ett tips är att ta både och och baka med stora muffins-pappersformar placerade i en muffinsformpanna.

12 st äppelmuffins

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 100 gram smör
  • 2 dl mjölk
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 st små äpplen
  • 1 msk smör
  • 2 msk socker
  • 0,5 msk kanel

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och kärna ur äpplena. Skär äpplena i bitar eller klyftor.
  3. Sätt på en panna på medelvärme och stek äppelbitarna i smör, kanel och socker några minuter. Ta av från värmen.
  4. Rör under tiden ihop muffinssmeten: Vispa upp ägg och socker i en bunke. Smält smöret i en kastrull eller i mikron och tillsätt mjölken. Rör ner smör och mjölkblandningen i äggblandningen.
  5. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke, vänd ned i äggsmeten och rör ihop till en jämn muffinssmet.
  6. Ställ muffinsformarna i en muffinsplåt eller på en bakplåt (ta då ev. dubbla muffinsformar) och fördela smeten i dem, lägg i äppelbitar och tryck ner dem lite.
  7. Grädda äppelmuffinsen i ugnen i 20-25 minuter tills de fått fin färg och har stelnat i mitten.
E-mail
Medel: 4.2 (85 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 139 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-07-01