Kycklingfärsbiffar
Kycklingfärsbiffar eller kycklingbiffar. Gott grundrecept på biffar med kycklingfärs med olika smaksättningar.
Tillagning
- Börja förbereda önskade tillbehör som ex. potatis.
- Skala och hacka lök fint. Man kan även riva löken eller steka den mjuk i lite olja eller smör innan.
- Blanda lök, bladpersilja, pressad vitlök, salt och peppar med kycklingfärsen i en bunke.
- Hacka persilja.
- Tillsätt ägg. Vidare kan man ha i maizena eller mosad kokt potatis för en fastare färs men det är valfritt. Blanda till en jämn färs med en slev.
- Stek en liten provbiff och smaka av färsen med salt och peppar.
- Smörj händerna med lite olja och forma fyra stora biffar eller åtta mindre och lägg upp på en oljad bricka.
- Värm en stekpanna och bryn biffarna i olivolja, smör eller margarin 3-4 minuter på varje sida.
- Sänk värmen (sätt gärna på lock eller lite folie) samt stek ca 8 min till så att kycklingfärsbiffarna blir genomstekta.
- Kycklingbiffarna är klara att servera med valfria tillbehör.
Serveringsförslag
Kycklingbiffar kan serveras med valfria tillbehör - några förslag:
- Som på bilden med samma tillbehör som till Wallenbergare med potatismos, skirat smör, gröna ärtor, lingon samt tomat- och gurksallad;
- Som kycklingburgare med bröd, tomat, dressing, sallad, rödlök samt klyftpotatis;
- Som biffar med tomatsås och kokt couscous, matvete, bulgur eller ris;
- Med asiatisk coleslaw med rostad potatis och tomatsallad.
Varianter
- Biffarna kan du smaksätta enligt receptet nedan eller som du tycker blir gott.
- Indiska kycklingbiffar: 2 tsk curry eller garam masala; 1 tsk gurkmeja; 1 hackad färsk röd pepparfrukt.
- Kebabstyle kycklingbiffar: 1 tsk spiskummin; 2 tsk paprikapulver; 1 tsk chilipulver eller annan chili.
Val av färs
Du kan köpa färdigmald kycklingfärs eller mala kycklingkött som lårbensfiléer till färs i en köttkvarn eller matberedare.
Uppskattat näringsvärde per portion: 280 kcal