Kycklinggryta med paprika
En god gryta i ungersk stil med massor av god smak av paprika, chili, tomat, vita bönor och vitlök.
Tillagning
- Skala och hacka lök samt vitlök.
- Lägg i en stor kastrull eller gryta med olivoljan. Fräs i 2-3 minuter.
- Skär under tiden kycklingklubborna i två delar samt tillsätt dem. Rör om.
- Tillsätt salt, tomatpuré, paprikapulver, rosmarin, timjan samt cayennepeppar och rör om. Fräs 2-3 minuter till. Rör då och då.
- Skölj paprikan och skär loss bitar samt skär i ca 2x2 cm bitar. Släng kärnorna och stjälken. Tillsätt paprikan till kycklingen och rör runt.
- Häll i krossade tomater och vatten. Rör runt.
- Låt kycklinggrytan koka på svag värme i 40 minuter.
- Tillsätt kokta vita bönor (eller andra bönor), rör om och koka upp kycklinggrytan. Smaka av med salt, paprikapulver samt ev. mer cayennepeppar, chilisås eller tabasco (om du gillar stark gryta).
- Servera gärna kycklinggytan i djupa tallrikar. Gott till är kokt basmatiris, råris, quinoa, matvete, potatis, pressad potatis eller pasta som tagliatelle.
Serveringsförslag
- Gott med kokt ris, kokt potatis eller pressad potatis, kokta morötter, blomkål, gröna bönor, rostade rotfrukter, tagliatelle, råris eller kokt matvete.
- Ett salladsfat, grönsallad, tomatsallad och kokta grönsaker passar också till.
Varianter
- Du kan använda kycklingklubbor, kycklingvingar eller stycka en hel kyckling i delar.
- Du kan byta ut de vita bönorna mot andra kokta bönor, kikärter eller linser.
Godast är att använda bönor du kokt själv men det går också bra med färdigkokta från affären (skölj dem då). Kokar du egna bönor så koka en stor sats och frys in de som blir över till annan matlagning, sallader osv.
- Gillar du stark mat så kan du smaka av grytan med mer chili som chiliflakes, cayennepeppar, chilisås eller tabasco.
Uppskattat näringsvärde per portion: 354 kcal