Kycklinggryta med paprika

En god gryta i ungersk stil med massor av god smak av paprika, chili, tomat, vita bönor och vitlök.
Du kan använda kycklingklubbor, kycklingvingar eller stycka en hel kyckling i delar.
Du kan byta ut de vita bönorna mot andra kokta bönor, kikärter eller linser.
Godast är att använda bönor du kokt själv men det går också bra med färdigkokta från affären (skölj dem då). Kokar du egna bönor så koka en stor sats och frys in de som blir över till annan matlagning, sallader osv.
Gott till är kokt basmatiris, råris, quinoa, matvete, potatis, pressad potatis eller pasta som tagliatelle.
Gillar du stark mat så kan du smaka av grytan med mer cayennepeppar, chilisås eller tabasco.
Vita bönor i tomatsås går att ha i men är inte första val direkt.

4 portioner kycklinggryta med paprika

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 3 msk olivolja eller annan olja
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 kg kycklingbitar med ben ex. kycklingklubbor eller styckad kyckling
  • 0,5 tsk salt
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 tsk paprikapulver
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm timjan
  • 2 krm cayennepeppar (eller så starkt du vill)
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 grön paprika
  • 400 gram krossade tomater
  • 3 dl vatten
  • 3 dl kokta vita bönor, stora eller små

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Lägg i en stor kastrull eller gryta med olivoljan. Fräs i 2-3 minuter.
  3. Skär under tiden kycklingklubborna i två delar samt tillsätt dem. Rör om.
  4. Tillsätt salt, tomatpuré, paprikapulver, rosmarin, timjan samt cayennepeppar och rör om. Fräs 2-3 minuter till. Rör då och då.
  5. Skölj paprikan och skär loss bitar samt skär i ca 2x2 cm bitar. Släng kärnorna och stjälken. Tillsätt paprikan till kycklingen och rör runt.
  6. Häll i krossade tomater och vatten. Rör runt.
  7. Låt kycklinggrytan koka på svag värme i 40 minuter.
  8. Tillsätt kokta vita bönor (eller andra bönor), rör om och koka upp kycklinggrytan. Smaka av med salt, paprikapulver samt ev. mer cayennepeppar, chilisås eller tabasco (om du gillar stark gryta).
  9. Servera gärna kycklinggytan i djupa tallrikar. Gott till är kokt basmatiris, råris, quinoa, matvete, potatis, pressad potatis eller pasta som tagliatelle.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer