Kycklinggryta med Dijonsenap och grädde

Kycklinggryta med Dijonsenap, dragon och grädde. En god gryta med kyckling, blomkål, purjolök, morot, champinjoner i gräddig sås smaksatt med stark Dijonsenap, dragon och en aning curry.
Räkna med en hel kyckling på ca 1,4 kg eller motsvarande mängd kycklingklubbor.
Kycklinggrytan är god med basmatiris, råris, thairis, kokt vete, pressa potatis eller kokt potatis. Funkar med pasta också.
Överbliven gryta går bra att spara i kylen och blir bara godare dagen efter.
Du kan såklart ta andra grönsaker efter tillgång och smak. Gott i grytan är paprika, vitkål, potatis, zucchini, äggplanta, groddar. Från konserv kan man ta bambuskott, groddar, hela tomater mm.

6 portioner kycklinggryta med Dijonsenap och grädde

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,4 kg hel färsk eller tinad kyckling
  • 2 kycklingfiléer
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 1 morot
  • 1 blomkålshuvud
  • 8 champinjoner
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1 tsk garam masala
  • 1 msk ljus soja, ex. japansk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 msk olivolja

Tillagning

  1. Skala och hacka vitlök samt gul lök.
  2. Skölj och strimla purjolök.
  3. Skala och dela morötter på längden samt slanta dem sedan.
  4. Skär loss blomkålsbuketter från blomkålshuvudet. Skär i mindre delar.
  5. Rensa och skiva svampen.
  6. Stycka och skär kycklingen i mindre delar. Låren delar du på två delar. Brösten och filéerna i grytbitar ca 3x3 cm. Vingarna kan vara hela.
  7. Fräs kycklingdelarna i en stor kastrull eller gryta i olivoljan.
  8. Koka ex. ris om du vill ha det till grytan.
  9. Tillsätt lök och vitlök och fräs med kycklingen i någon minut.
  10. Tillsätt purjolök, morötter samt blomkål och fräs i någon minut till. Rör om.
  11. Tillsätt garam masala, senap, dragon, salt, soja och peppar. Rör om.
  12. Tillsätt champinjoner.
  13. Pudra över mjöl och rör om.
  14. Tillsätt mjölk och grädde och rör om. Späd grytan med någon dl vatten också.
  15. Koka upp, rör om och låt kycklinggrytan sjuda tills kycklingen är klar ca 30 minuter.
  16. Smaka av kycklinggrytan med salt, dragon, senap samt peppar. En tsk socker kan också ge god smak.
  17. Servera kycklinggrytan med valfria tillbehör exempelvis kokt ris.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer