Kycklinggryta med Dijonsenap och grädde

Kycklinggryta med Dijonsenap, dragon och grädde. En god gryta med kyckling, blomkål, purjolök, morot, champinjoner i gräddig sås smaksatt med stark Dijonsenap, dragon och en aning curry.

Räkna med en hel kyckling på ca 1,4 kg eller motsvarande mängd kycklingklubbor.

Kycklinggrytan är god med basmatiris, råris, thairis, kokt vete, pressa potatis eller kokt potatis. Funkar med pasta också.

Överbliven gryta går bra att spara i kylen och blir bara godare dagen efter.

Du kan såklart ta andra grönsaker efter tillgång och smak. Gott i grytan är paprika, vitkål, potatis, zucchini, äggplanta, groddar. Från konserv kan man ta bambuskott, groddar, hela tomater mm.

6 portioner kycklinggryta med Dijonsenap och grädde

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,4 kg hel färsk eller tinad kyckling
  • 2 kycklingfiléer
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 1 morot
  • 1 blomkålshuvud
  • 8 champinjoner
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1 tsk garam masala
  • 1 msk ljus soja, ex. japansk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 msk olivolja

Tillagning

  1. Skala och hacka vitlök samt gul lök.
  2. Skölj och strimla purjolök.
  3. Skala och dela morötter på längden samt slanta dem sedan.
  4. Skär loss blomkålsbuketter från blomkålshuvudet. Skär i mindre delar.
  5. Rensa och skiva svampen.
  6. Stycka och skär kycklingen i mindre delar. Låren delar du på två delar. Brösten och filéerna i grytbitar ca 3x3 cm. Vingarna kan vara hela.
  7. Fräs kycklingdelarna i en stor kastrull eller gryta i olivoljan.
  8. Koka ex. ris om du vill ha det till grytan.
  9. Tillsätt lök och vitlök och fräs med kycklingen i någon minut.
  10. Tillsätt purjolök, morötter samt blomkål och fräs i någon minut till. Rör om.
  11. Tillsätt garam masala, senap, dragon, salt, soja och peppar. Rör om.
  12. Tillsätt champinjoner.
  13. Pudra över mjöl och rör om.
  14. Tillsätt mjölk och grädde och rör om. Späd grytan med någon dl vatten också.
  15. Koka upp, rör om och låt kycklinggrytan sjuda tills kycklingen är klar ca 30 minuter.
  16. Smaka av kycklinggrytan med salt, dragon, senap samt peppar. En tsk socker kan också ge god smak.
  17. Servera kycklinggrytan med valfria tillbehör exempelvis kokt ris.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Läs mer om mig.