Kycklinggryta med bacon

Kycklinggryta med bacon, äpple och champinjoner med smak av rödvin, vitlök, fänkål, tomat och cayennepeppar avrundat med lite grädde.

Gott med råris gärna kokt med lite svart vildris i. Potatismos, basmatiris, pasta, kokt vete, couscous eller bulgur passar också till.

Du kan hacka bladpersilja, kruspersilja, gräslök eller salladslök och strö över som garnering vid servering.

4 portioner kycklinggryta med bacon

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 kyckling ca 1,4 kg
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 paket bacon
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 200 gram champinjoner
  • 2 dl rött vin eller rött matlagningsvin
  • 4 dl vatten
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 0,5 tsk fänkålsfrön
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm timjan
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 äpple
  • 2 dl grädde
  • 1 salladslök
  • 2 msk hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Börja koka råris om du vill ha det till - det tar 40-45 minuter.
  2. Skala och hacka löken och vitlök.
  3. Strimla bacon.
  4. Fräs lök, vitlök och bacon i en stor gryta med 2 msk olivolja några minuter utan att det blir brunt.
  5. Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till.
  6. Pudra över vetemjöl och rör om.
  7. Rör i rödvin och koka upp.
  8. Tillsätt vatten samt buljongtärning, fänkål, cayenne, rosmarin, timjan, svartpeppar och salt. Rör om och låt småkoka på medelvärme.
  9. Stycka kycklingen i delar. Förslagsvis bröstet i tre delar, låren i två delar och sedan vingarna för sig.
  10. Salta och peppra kycklingdelarna.
  11. Fräs lårbenen och vingarna först i lite olivolja så att de får färg runt om i en stekpanna. Lägg över efterhand i grytan. Fräs sedan brösten och lägg över dem.
  12. Låt grytan koka på medelvärme i 25 minuter.
  13. Tärna äpplet och tillsätt det. Koka upp.
  14. Tillsätt grädde och koka upp.
  15. Garnera gärna grytan med strimlad salladslök samt hackad bladpersilja.
  16. Kycklinggrytan är klar att serveras.
E-mail
Medel: 4.1 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer