Kycklinggryta med bacon

Kycklinggryta med bacon, äpple och champinjoner med smak av rödvin, vitlök, fänkål, tomat och cayennepeppar avrundat med lite grädde.

Gott med råris gärna kokt med lite svart vildris i. Potatismos, basmatiris, pasta, kokt vete, couscous eller bulgur passar också till.

Du kan hacka bladpersilja, kruspersilja, gräslök eller salladslök och strö över som garnering vid servering.

4 portioner kycklinggryta med bacon

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 kyckling ca 1,4 kg
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 paket bacon
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 200 gram champinjoner
  • 2 dl rött vin eller rött matlagningsvin
  • 4 dl vatten
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 0,5 tsk fänkålsfrön
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm timjan
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 äpple
  • 2 dl grädde
  • 1 salladslök
  • 2 msk hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Börja koka råris om du vill ha det till - det tar 40-45 minuter.
  2. Skala och hacka löken och vitlök.
  3. Strimla bacon.
  4. Fräs lök, vitlök och bacon i en stor gryta med 2 msk olivolja några minuter utan att det blir brunt.
  5. Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till.
  6. Pudra över vetemjöl och rör om.
  7. Rör i rödvin och koka upp.
  8. Tillsätt vatten samt buljongtärning, fänkål, cayenne, rosmarin, timjan, svartpeppar och salt. Rör om och låt småkoka på medelvärme.
  9. Stycka kycklingen i delar. Förslagsvis bröstet i tre delar, låren i två delar och sedan vingarna för sig.
  10. Salta och peppra kycklingdelarna.
  11. Fräs lårbenen och vingarna först i lite olivolja så att de får färg runt om i en stekpanna. Lägg över efterhand i grytan. Fräs sedan brösten och lägg över dem.
  12. Låt grytan koka på medelvärme i 25 minuter.
  13. Tärna äpplet och tillsätt det. Koka upp.
  14. Tillsätt grädde och koka upp.
  15. Garnera gärna grytan med strimlad salladslök samt hackad bladpersilja.
  16. Kycklinggrytan är klar att serveras.
E-mail
Medel: 4.1 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept