Kycklinggryta med bacon
Kycklinggryta med bacon, äpple och champinjoner med smak av rödvin, vitlök, fänkål, tomat och cayennepeppar avrundat med lite grädde.
Bacon kan bytas mot Italienskt fläsk pancetta, kalkonbacon eller annat rökt fläsk.
Tillagning
- Börja koka råris om du vill ha det till - det tar 40-45 minuter.
- Skala och hacka löken och vitlök.
- Strimla bacon.
- Fräs lök, vitlök och bacon i en stor gryta med 2 msk olivolja några minuter utan att det blir brunt.
- Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till.
- Pudra över vetemjöl och rör om.
- Rör i rödvin och koka upp.
- Tillsätt vatten samt buljongtärning, fänkål, cayenne, rosmarin, timjan, svartpeppar och salt. Rör om och låt småkoka på medelvärme.
- Stycka kycklingen i delar. Förslagsvis bröstet i tre delar, låren i två delar och sedan vingarna för sig.
- Salta och peppra kycklingdelarna.
- Fräs lårbenen och vingarna först i lite olivolja så att de får färg runt om i en stekpanna. Lägg över efterhand i grytan. Fräs sedan brösten och lägg över dem.
- Låt grytan koka på medelvärme i 25 minuter.
- Tärna äpplet och tillsätt det. Koka upp.
- Tillsätt grädde och koka upp.
- Garnera gärna grytan med strimlad salladslök samt hackad bladpersilja.
- Kycklinggrytan är klar att serveras.
Serveringsförslag
- Gott med råris gärna kokt med lite svart vildris i.
- Potatismos, basmatiris, pasta, kokt matvete, couscous eller bulgur passar också till.
Garnering
Du kan hacka bladpersilja, kruspersilja, gräslök eller salladslök och strö över som garnering vid servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 535 kcal