Korv Stroganoff med falukorv

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. Här recept på klassiskt korv Stroganoff.

Falukorven kan bytas mot starkare korv som chorizo. Sojaprotein eller quorn blir också gott samt vegetariskt. En klyfta pressad vitlök samt 0,5 tsk oregano blir också gott i Stroganoff. Vidare kan man ha paprikapulver.

Servera med ris som matris, råris, vildris eller quinoa, matvete eller bulgur. Vill ha ha mer grönsaker i så passar fräst tärnad vitkål jättebra i Stroganoffen. Garnera gärna med hackad persilja och ev. en klick crème fraiche eller Smetana fraiche på toppen.

4 portioner korv stroganoff med falukorv

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram falukorv
  • 1 gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk tomatpure
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten, buljong eller mjölk
  • 1 dl matlagningsyoghurt, kokbar creme fraiche eller grädde (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker eller ketchup efter smak
  • 1 krm svart eller vitpeppar
  • 0,5 röd paprika (valfritt)
  • 6 champinjoner (valfritt)
  • Några droppar tabasco (valfritt)

Tillagning

  1. Börja koka ris om du vill ha det till (basmatiris gillar jag).
  2. Skär korven på längden i skivor, skär sedan skivorna i stavar ca 1 cm breda.
  3. Skala och hacka lök.
  4. Ta fram en stekpanna med höga kanter eller gryta.
  5. Stek korv och lök i olivolja några minuter tills det fått färg.
  6. Tillsätt tomatpuré samt vetemjöl och rör runt.
  7. Tillsätt krossade tomater, vatten, buljong eller mjölk; rör runt och koka Stroganoffen i 5 minuter.
  8. Vill du ha i röd paprika och champinjoner så sköljer och strimlar du dem och vänder i Stroganoffen.
  9. Rör ev. ut yoghurt, kokbar creme fraiche eller grädde i Stroganoffen mot slutet och smaka av med salt, socker eller ketchup samt peppar samt ev. tabasco. Lite vinäger kan man också smaka av med.
  10. Servera korv Stroganoff med kokt ris. Tomatsallad, gott bröd samt grönsallad är också gott till.
E-mail
Medel: 4.1 (7 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer