Korv Stroganoff med falukorv

Introduktion och förberedelse

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. Här recept på klassiskt korv Stroganoff.

En god gryta med falukorv, lök och grönsaker i tomatsås avrundad med grädde.

Serveringsförslag

Varianter

  • Paprika och champinjoner kan också ha i eller till Stroganoffen. Om du vill öka på volymen grönsaker så är grovt tärnad vitkål, spetskål eller sommarkål jättegott att fräsa och koka med i Stroganoffen.
  • Falukorven kan bytas mot starkare korv som chorizo eller biff.
  • Vegetarisk blir det med halloumi, Seitan eller quorn blir också gott. Du kan också laga vegan stroganoff med sojaprotein eller sojakorv.
  • En klyfta pressad vitlök samt 0,5 tsk oregano blir också gott i Stroganoff. Vidare kan man ha paprikapulver.
  • Ta i mer chili som Srirachasås eller Sambal oelek eller annan valfri chili för en het Stroganoff.
  • Garnera gärna med hackad persilja och eventuellt en klick matyoghurt, crème fraiche eller Smetana fraiche på toppen.
  • Andra varianter jag har är en lättlagad variant, en med thai-kryddor.
  • Jag har också en variant med crème fraiche.
  • Istället för att laga i en stekpanna och en gryta kan du laga i en vid stekpanna med höga kanter. Fräs då korven först och tillsätt sedan lök, vitlök, kryddor; sedan tomatpuré; sedan krossade tomater, vatten och koka ihop.

4 portioner korv Stroganoff med falukorv

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram falukorv
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja, matolja, smör eller margarin
  • 2 msk tomatpure
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1-2 krm chiliflakes (valfritt)
  • 1 tsk socker eller ketchup efter smak
  • 1/2 tsk oregano
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 dl kokbar crème fraiche eller grädde (valfritt)
  • 1 röd paprika eller spetspaprika (valfritt)
  • 6 champinjoner (valfritt)
  • TILLBEHÖR: 3 dl basmatiris eller vanligt matris
  • 5 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 65 gram grönsallad som salladstillbehör
  • 4 msk hackad persilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. RIS: Börja koka ris om du vill ha det till. Basmatiris tycker jag är gott till. Det kokar du i vatten med salt i 10 minuter under lock. Ta av från värmen och låt stå i 10 minuter till.
  2. Skär korven på längden i skivor, skär sedan skivorna i stavar ca 1 cm breda.
  3. Ta fram en stekpanna och en gryta.
  4. Skala och hacka lök. Skala och pressa vitlök. Lägg i stekgrytan med en msk olivolja eller fett. Låt svettas på medelvärme.
  5. Bryn och stek korven i en stekpanna i en msk olivolja eller annat fett ca 5 minuter tills den fått färg. Lägg över i grytan.
  6. Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till under omrörning.
  7. Tillsätt krossade tomater, vatten, buljongtärning, oregano, chiliflakes, salt och peppar. Koka ihop i 10 minuter på medelvärme.
  8. Vill du ha en krämig Stroganoff så rör i crème fraiche eller grädde mot slutet samt kokar upp.
  9. Smaka av med salt, socker eller ketchup samt peppar samt eventuellt några droppar het tabasco. Lite vinäger kan man också smaka av med.
  10. Vill du ha i röd paprika och champinjoner så sköljer och strimlar du dem samt fräser i lite olja. Vänd i grytan och koka med några minuter innan servering.
  11. Garnera gärna med hackad persilja. Servera med kokt ris. Gott bröd samt grönsallad är också gott till.
E-mail
Medel: 4.2 (53 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 559 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-16