Korv Stroganoff med falukorv

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. Här recept på klassiskt korv Stroganoff. En god gryta med falukorv, lök och grönsaker i tomatsås avrundad med grädde. Eller laga denna variant med creme fraiche.

Varianter:

  • Paprika och champinjoner kan också ha i eller till Stroganoffen. Om du vill öka på volymen grönsaker så är grovt tärnad vitkål, spetskål eller sommarkål jättegott att fräsa och koka med i Stroganoffen.
  • Falukorven kan bytas mot starkare korv som chorizo eller biff.
  • Vegetarisk blir det med halloumi, Seitan eller quorn blir också gott. Du kan också laga vegan stroganoff med sojaprotein eller sojakorv.
  • En klyfta pressad vitlök samt 0,5 tsk oregano blir också gott i Stroganoff. Vidare kan man ha paprikapulver.
  • Ta i mer chili som Srirachasås eller Sambal oelek eller annan valfri chili för en het Stroganoff.
  • Garnera gärna med hackad persilja och eventuellt en klick matyoghurt, crème fraiche eller Smetana fraiche på toppen.
  • Andra varianter jag har är en lättlagad variant, en med thai-kryddor.

Tillbehör:

Gott med kokt ris som basmatiris, vildris, råris, jasminris eller matris; eller pasta, quinoa, bulgur eller pressad potatis. Samt gärna ett gott bröd och en grönsallad eller annan sallad till.

4 portioner korv Stroganoff med falukorv

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram falukorv
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk tomatpure
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 grönsaksbuljongtärning eller kött eller kyckling
  • 1 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1/2 tsk chiliflakes (valfritt)
  • 1 tsk socker eller ketchup efter smak
  • 1/2 tsk oregano
  • 1 krm svart eller vitpeppar
  • 1 dl kokbar creme fraiche eller grädde (valfritt)
  • 1 röd paprika eller spetspaprika (valfritt)
  • 6 champinjoner (valfritt)
  • Tillbehör: 4 dl basmatiris eller vanligt matris
  • 6 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 65 gram grönsallad som salladstillbehör
  • 4 msk hackad persilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Börja koka ris om du vill ha det till. Basmatiris tycker jag är gott till.
  2. Skär korven på längden i skivor, skär sedan skivorna i stavar ca 1 cm breda.
  3. Skala och hacka lök. Skala och pressa vitlök. Lägg i en stor stekgryta med en msk olja. Låt svettas på medelvärme.
  4. Ta fram en stekpanna.
  5. Bryn och stek korven hälften i taget i en msk olivolja några minuter tills det fått färg. Lägg över med löken.
  6. Tillsätt tomatpuré och rör runt.
  7. Tillsätt krossade tomater, vatten, buljongtärning, oregano, chiliflakes, salt och peppar. Koka Stroganoffen i 5 minuter.
  8. Vill du ha en krämig Stroganoff så rör i kokbar creme fraiche eller grädde mot slutet.
  9. Smaka av med salt, socker eller ketchup samt peppar samt eventuellt några droppar het tabasco. Lite vinäger kan man också smaka av med.
  10. Vill du ha i röd paprika och champinjoner så sköljer och strimlar du dem samt fräser i lite olja. Vänd i grytan och koka med några minuter innan servering.
  11. Garnera gärna med hackad persilja. Servera med kokt ris. Gott bröd samt grönsallad är också gott till.
E-mail
Medel: 4 (21 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.