Stroganoff

Recept på olika varianter av Stroganoff

Stroganoffrecept Stroganoff har blivit en svensk klassiker som älskas av många. Den tomatbaserade grytan kan varieras med olika kött, korv, grönsaker och i hetta.

Det finns många olika varianter på Stroganoff - Biff stroganoff, Seitan-stroganoff, vegetarisk stroganoff och vegan stroganoff (eller veganoff) men korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit.

Historien bakom Stroganoff är sprungen ur den ryska adeln. Biff Stroganoff som är originalet till den svenska varianten Korv Stroganoff är troligen döpt efter den ryske greven Alexander Stroganoff som levde på 1800-talet.

Greve Korv Stroganoff Ryska greve Stroganoff har gett namn åt grytan Stroganoff. Från början lagad av hans franska kockar.

Min personliga teori går ut på att Greve Stroganoff - som bland annat var inrikesminister och rik - hade problem med att tugga och sa åt sina franska kockar att strimla köttet fint så att det var lättare att äta. Rättens ursprung är dock oklart enligt Wikipedia.

Falukorv var det inte tal om då - biff var det som gällde. Bräserad med tomat, senap, lök och smaksatt med rysk grädde sk Smetana.

Biff Stroganoff med strimlat kött är en av de enklare ryska rätter som överlevt såväl det ryska tsardömet som revolutionen. Nuförtiden är korv Stroganoff en omtyckt vardagsrätt och en av de mest sökta recepten på Internet. Stroganoff funkar både till vardags som till helg.

Själv tycker jag att en Stroganoff ska innehålla tomat men det finns flera olika varianter över världen - med eller utan tomat, lök, svamp, potatis, paprika; med eller utan creme fraiche eller grädde; istället för ris har några nudlar eller pasta till. I Finland kan man ha i tärnad saltgurka. I Japan smaksätts den med sojasås.

Jag gillar att smaksätta stroganoff med god fransk dijonsenap. Och servea med en klick rysk sur grädde, så kallad smetana - som numer finns i välsorterade butiker. Blanda gräddfil och crème fraiche om du ej hittar smetana. Saltgurka är också gott att servera till.

Kokt ris som basmatiris eller råris tycker jag passar bäst som tillbehör. Bönor och strimlade grönsaker som paprika och champinjoner passar också i en biff Stroganoff. Quinoa, råris eller kokt vete eller couscous passar också till. Samt pasta som tagliatelle eller gnocchi.

Biff Stroganoff
Klassisk rysk Stroganoff med biff.

Het Stroganoff med falukorv
En riktigt god Stroganoff som är lite hetare och gjord på riktig Falukorv. Jag är lite speciell för jag föredrar makaroner/pasta istället för ris. Väldigt omtyckt av vänner och bekanta.

Korv Stroganoff med bönor, paprika och svamp
Mindre korv och mer grönsaker. Bönor, paprika och champinjoner passar utmärkt i vilken Stroganoff som helst.

Veganoff eller Vegan Stroganoff Veganoff eller Vegan Stroganoff. Köttet är ersatt med sojabaserad korv från Astrid och Aporna samt svamp och goda grönsaker.Korv Stroganoff med falukorv
Klassikern med svensk falukorv.

Thai Stroganoff
En kryddigare Stroganoff med röd currypasta, chili, grönsaker och kokosmjölk. Thaiganoff!

Stroganoff med het korv som Chorizo
Trött på falukorv? Prova att laga Stroganoffen med annan valfri korv. Du kan välja riktigt fin korv med hög kötthalt. Gott är ex. Chorizo.

Korv Stroganoff med crème fraiche
En variant med crème fraiche, krossade tomater, falukorv, röd paprika och champinjoner.

Vegetariska och vegana varianter av Stroganoff:

Vegetarisk Stroganoff
En Stroganoff utan korv. Sojaprotein eller quorn blir gott till vegetarisk Stroganoff.

Stroganoff med sojaprotein
Sojaprotein sojakuddar kan du köpa torkat i påsar. När du ska tillaga det blötlägger du det i några minuter, sköljer och tillsätter sedan i Stroganoffen.

Quorn Stroganoff
Quorn är en vegetarisk slags svamp som är mycket god att laga Stroganoff på.

Vegan Stroganoff
En Veganoff med sojakorv och utan falukorv. Massor av god smak med krossade tomater, paprika, lök, vitlök, champinjoner och oregano samt havregrädde.

Seitan Stroganoff
En vegan stroganoff med seitan som är en deg med tuggmotstånd och protein du blandar ihop av vetegluten och vatten.

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.