Biff Stroganoff

Biff Stroganoff är en klassisk köttgryta som är döpt efter den ryske greven Stroganoff. Servera gärna med en klick rysk syrad grädde så kallad Smetana - finns i mejeridisken. Man kan blanda gräddfil och crème fraiche om du ej hittar Smetana.

Istället för mört nötkött kan du använda grytköttbitar. Det blir mycket gott då smakerna får lite tid på sig att utvecklas. Koka då stroganoffen under lock på låg värme så att köttet blir mört runt 1-2 timmar. Eller använd en tryckkokare.

Grönsaker kan du först fräsa i lite smör och sedan koka med köttet om du vill. Gott i är tärnad röd paprika och vitkål. Vidare passar skivad svamp och stora kokta vita bönor.

Servera med ris som matris, råris, vildris eller quinoa, matvete eller bulgur. Garnera gärna med hackad persilja och klick Smetana på toppen.

4 portioner biff stroganoff

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 g mört nötkött av filé, innanlår, biff eller rostbiff
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök
  • 200 g färska champinjoner
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk fransk dijonsenap
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 3 dl smetana
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 krm svart eller vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt på ris eller det du vill ha till. Sätt en stekpanna på spisen.
  2. Skär köttet i strimlor.
  3. Skala och hacka lök.
  4. Skiva svamp.
  5. Bryn lite kött, lök och svamp i taget i några minuter tills det fått färg. Krydda med salt och peppar. Lägg över i en gryta.
  6. Sätt grytan på spisen och tillsätt tomatpuré, senap och vetemjöl samt rör runt.
  7. Tillsätt krossade tomater, en skvätt vatten så det täcker köttet, rör om och koka 15 minuter.
  8. När köttet är mört så smakar du av stroganoffen med salt, socker och peppar.
  9. Servera biff stroganoffen med kokt ris samt smetana bredvid eller rör i det på slutet och låt blir varmt.
E-mail
Medel: 4.5 (15 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-04

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Mosa dina äpplen

Jo det finns ännu äpplen kvar. Ta tillvara på dem och gör äppelmos. Nyttigt och gott att äta året om till gröt, flingor och som tillbehör. 

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer