Biff Stroganoff

Biff Stroganoff är en klassisk köttgryta som är döpt efter den ryske greven Stroganoff. Servera gärna med en klick rysk syrad grädde så kallad Smetana - finns i mejeridisken. Man kan blanda gräddfil och crème fraiche om du ej hittar Smetana.

Istället för mört nötkött kan du använda grytköttbitar. Det blir mycket gott då smakerna får lite tid på sig att utvecklas. Koka då stroganoffen under lock på låg värme så att köttet blir mört runt 1-2 timmar. Eller använd en tryckkokare. 

Grönsaker kan du först fräsa i lite smör och sedan koka med köttet om du vill. Gott i är tärnad röd paprika och vitkål. Vidare passar skivad svamp och stora kokta vita bönor. 

Servera med ris som matris, råris, vildris eller quinoa, matvete eller bulgur. Garnera gärna med hackad persilja och klick Smetana på toppen.

4 portioner biff stroganoff

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 g mört nötkött av filé, innanlår, biff eller rostbiff
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök
  • 200 g färska champinjoner
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk fransk dijonsenap
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 3 dl smetana
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 krm svart eller vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt på ris eller det du vill ha till. Sätt en stekpanna på spisen.
  2. Skär köttet i strimlor.
  3. Skala och hacka lök.
  4. Skiva svamp.
  5. Bryn lite kött, lök och svamp i taget i några minuter tills det fått färg. Krydda med salt och peppar. Lägg över i en gryta.
  6. Sätt grytan på spisen och tillsätt tomatpuré, senap och vetemjöl samt rör runt.
  7. Tillsätt krossade tomater, en skvätt vatten så det täcker köttet, rör om och koka 15 minuter.
  8. När köttet är mört så smakar du av stroganoffen med salt, socker och peppar.
  9. Servera biff stroganoffen med kokt ris samt smetana bredvid eller rör i det på slutet och låt blir varmt.
E-mail
Medel: 4.8 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer