Biff Stroganoff

Biff Stroganoff är en klassisk köttgryta som är döpt efter den ryske greven Stroganoff. Servera gärna med en klick rysk syrad grädde så kallad Smetana - finns i mejeridisken. Man kan blanda gräddfil och crème fraiche om du ej hittar Smetana.

Istället för mört nötkött kan du använda grytköttbitar. Det blir mycket gott då smakerna får lite tid på sig att utvecklas. Koka då stroganoffen under lock på låg värme så att köttet blir mört runt 1-2 timmar. Eller använd en tryckkokare. 

Grönsaker kan du först fräsa i lite smör och sedan koka med köttet om du vill. Gott i är tärnad röd paprika och vitkål. Vidare passar skivad svamp och stora kokta vita bönor. 

Servera med ris som matris, råris, vildris eller quinoa, matvete eller bulgur. Garnera gärna med hackad persilja och klick Smetana på toppen.

4 portioner biff stroganoff

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 g mört nötkött av filé, innanlår, biff eller rostbiff
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök
  • 200 g färska champinjoner
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk fransk dijonsenap
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 3 dl smetana
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 krm svart eller vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt på ris eller det du vill ha till. Sätt en stekpanna på spisen.
  2. Skär köttet i strimlor.
  3. Skala och hacka lök.
  4. Skiva svamp.
  5. Bryn lite kött, lök och svamp i taget i några minuter tills det fått färg. Krydda med salt och peppar. Lägg över i en gryta.
  6. Sätt grytan på spisen och tillsätt tomatpuré, senap och vetemjöl samt rör runt.
  7. Tillsätt krossade tomater, en skvätt vatten så det täcker köttet, rör om och koka 15 minuter.
  8. När köttet är mört så smakar du av stroganoffen med salt, socker och peppar.
  9. Servera biff stroganoffen med kokt ris samt smetana bredvid eller rör i det på slutet och låt blir varmt.
E-mail
Medel: 4.6 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat