Biff Stroganoff

Biff Stroganoff är en klassisk köttgryta som är döpt efter den ryske greven Stroganoff. Servera gärna med en klick rysk syrad grädde så kallad Smetana - finns i mejeridisken. Man kan blanda gräddfil och crème fraiche om du ej hittar Smetana.

Istället för mört nötkött kan du använda grytköttbitar. Det blir mycket gott då smakerna får lite tid på sig att utvecklas. Koka då stroganoffen under lock på låg värme så att köttet blir mört runt 1-2 timmar. Eller använd en tryckkokare. 

Grönsaker kan du först fräsa i lite smör och sedan koka med köttet om du vill. Gott i är tärnad röd paprika och vitkål. Vidare passar skivad svamp och stora kokta vita bönor. 

Servera med ris som matris, råris, vildris eller quinoa, matvete eller bulgur. Garnera gärna med hackad persilja och klick Smetana på toppen.

4 portioner biff stroganoff

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 g mört nötkött av filé, innanlår, biff eller rostbiff
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök
  • 200 g färska champinjoner
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk fransk dijonsenap
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 3 dl smetana
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 krm svart eller vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt på ris eller det du vill ha till. Sätt en stekpanna på spisen.
  2. Skär köttet i strimlor.
  3. Skala och hacka lök.
  4. Skiva svamp.
  5. Bryn lite kött, lök och svamp i taget i några minuter tills det fått färg. Krydda med salt och peppar. Lägg över i en gryta.
  6. Sätt grytan på spisen och tillsätt tomatpuré, senap och vetemjöl samt rör runt.
  7. Tillsätt krossade tomater, en skvätt vatten så det täcker köttet, rör om och koka 15 minuter.
  8. När köttet är mört så smakar du av stroganoffen med salt, socker och peppar.
  9. Servera biff stroganoffen med kokt ris samt smetana bredvid eller rör i det på slutet och låt blir varmt.
E-mail
Medel: 4.8 (6 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer