Biff Stroganoff

Introduktion och förberedelse

Biff Stroganoff är en klassisk köttgryta som är döpt efter den ryske greven Stroganoff.

Serveringsförslag

Servera med kokt ris som matris, basmati, råris, vildris, gnocchi, spätzle eller quinoa, matvete eller bulgur.

Garnera gärna med hackad persilja och klick Smetana på toppen.

Jag gillar att toppa med en klick rysk syrad grädde så kallad Smetana - finns i mejeridisken. Man kan blanda gräddfil och crème fraiche om du ej hittar Smetana.

Varianter

  • Istället för mört nötkött kan du använda grytköttbitar som högrev. Det blir mycket gott då smakerna får lite tid på sig att utvecklas. Koka då stroganoffen under lock på låg värme så att köttet blir mört runt 1-2 timmar. Eller använd en tryckkokare.
  • Grönsaker kan du först fräsa i lite smör och sedan koka med köttet om du vill det.
  • Gott i är även tärnad röd paprika och vitkål.
  • Vidare passar skivad svamp och stora kokta vita bönor i Stroganoffen.

Stroganoff lagad med mört biffkött serverat på tallrik med kokt ris och grönsallad
Biff Stroganoff serverad med kokt ris och en grönsallad med avokado, babyspenat och cocktailtomat till. En skål Smetana - syrad rysk grädde - passar också till att klicka över Stroganoffen.

4 portioner biff stroganoff

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 g mört nötkött av filé, innanlår, biff eller rostbiff
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök
  • 200 g färska champinjoner
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk fransk dijonsenap
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 3 dl smetana
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 krm svart eller vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt på ris eller det du vill ha till. Sätt en stekpanna på spisen.
  2. Skär köttet i strimlor.
  3. Skala och hacka lök.
  4. Skiva svamp.
  5. Bryn lite kött, lök och svamp i taget i några minuter tills det fått färg. Krydda med salt och peppar. Lägg över i en gryta.
  6. Sätt grytan på spisen och tillsätt tomatpuré, senap och vetemjöl samt rör runt.
  7. Tillsätt krossade tomater, en skvätt vatten så det täcker köttet, rör om och koka 15 minuter.
  8. När köttet är mört så smakar du av stroganoffen med salt, socker och peppar.
  9. Servera biff stroganoffen med kokt ris samt smetana bredvid eller rör i det på slutet och låt blir varmt.
E-mail
Medel: 4.4 (24 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 379 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-08

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.