Italiensk ugnsstekt falukorv

Italiensk ugnsstekt falukorv med salami, tomat, champinjoner, rödlök, chili, vitlök, basilika och en skvätt grädde. En lyxig variant av ugnsstekt falukorv.

Falukorv har inget med Italien att göra men de typiskt italienska smaksättarna får i detta fallet ge namn åt denna rätt. Servera falukorven med potatis mos, gärna basilikamos. Råris, rostade rotfrukter, kokt potatis, pasta, quionoa eller couscous passar också istället för potatismos.

6 portioner italiensk ugnsstekt falukorv

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 800 gram falukorv
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 8 skivor salami
  • 8 champinjoner
  • 1 rödlök
  • 3 msk tomatpuré
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk torkad basilika eller 8 färska blad
  • 1 dl riven gratängost eller annan riven ost
  • 0,5 dl hackad bladpersilja att garnera med
  • Tillbehör: 4 port potatismos, råris, rostade rotfrukter, kokt potatis, pasta, quionoa eller couscous

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader samt börja koka potatis om du vill ha mos till falukorven. Du kan också förbereda annat tillbehör till falukorven som råris, rostade rotfrukter, kokt potatis, pasta, quionoa eller couscous.
  2. Ta bort skinnet från falukorven. Skär snitt ca 3/4 bit ner i korven med ca 1 cm mellanrum. Korven ska ännu sitta ihop.
  3. Häll olivolja i botten på en ugnsform eller ugnstålig panna.
  4. Lägg korven i formen.
  5. Skala och pressa en vitlök och fördela över hela korven.
  6. Skär salamin i skivor samt halvmånar och tryck ner en skiva i vartannat snitt.
  7. Skala, dela och strimla löken och fördela i vartannat snitt.
  8. Skölj och skiva champinjoner och tryck ner i snitt här och där.
  9. Klicka ut tomatpuré överst på korven.
  10. Strö över chiliflakes, häll på grädde över korven samt strö över basilika (hacka färsk basilika först).
  11. Toppa falukorven med riven ost.
  12. Ugnsstek falukorven i 20 minuter så att den får fin färg och är genomstekt. Kolla under tiden om potatisen är färdigkokt. Gör potatismos eller servera med annat tillbehör som råris, rostade rotfrukter, kokt potatis, pasta, quionoa eller couscous.
  13. Ta ut falukorven, garnera ev. med hackad bladpersilja och servera med ex. potatismos samt gärna med en sked att skeda upp sås och fyllning med.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer