Italiensk ugnsstekt falukorv
Italiensk ugnsstekt falukorv med salami, tomat, champinjoner, rödlök, chili, vitlök, basilika och en skvätt grädde som sås. En lyxig variant av ugnsstekt falukorv.
Falukorv har inget med Italien att göra men de typiskt italienska smaksättarna får i detta fallet ge namn åt denna rätt.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader samt börja koka potatis om du vill ha mos till falukorven. Du kan också förbereda annat tillbehör till falukorven som råris, rostade rotfrukter, kokt potatis, pasta, quionoa eller couscous.
- Ta bort skinnet från falukorven. Skär snitt ca 3/4 bit ner i korven med ca 1 cm mellanrum. Korven ska ännu sitta ihop.
- Häll olivolja i botten på en ugnsform eller ugnstålig panna.
- Lägg korven i formen.
- Skala och pressa en vitlök och fördela över hela korven.
- Skär salamin i skivor samt halvmånar och tryck ner en skiva i vartannat snitt.
- Skala, dela och strimla löken och fördela i vartannat snitt.
- Skölj och skiva champinjoner och tryck ner i snitt här och där.
- Klicka ut tomatpuré överst på korven.
- Strö över chiliflakes, häll på grädde över korven samt strö över basilika (hacka färsk basilika först).
- Toppa falukorven med riven ost.
- Ugnsstek falukorven i 20 minuter så att den får fin färg och är genomstekt. Kolla under tiden om potatisen är färdigkokt. Gör potatismos eller servera med annat tillbehör som råris, rostade rotfrukter, kokt potatis, pasta, quionoa eller couscous.
- Ta ut falukorven, garnera ev. med hackad bladpersilja och servera med ex. potatismos samt gärna med en sked att skeda upp sås och fyllning med.
Att servera till:
Servera falukorven med potatismos - gärna basilikamos. Råris eller annat ris, rostade rotfrukter, kokt potatis, pasta, quionoa eller couscous passar också istället för potatismos.
Uppskattat näringsvärde per portion: 387 kcal