Italiensk ugnsstekt falukorv

Italiensk ugnsstekt falukorv med salami, tomat, champinjoner, rödlök, chili, vitlök, basilika och en skvätt grädde som sås. En lyxig variant av ugnsstekt falukorv.

Falukorv har inget med Italien att göra men de typiskt italienska smaksättarna får i detta fallet ge namn åt denna rätt.

Att servera till:

Servera falukorven med potatismos - gärna basilikamos. Råris eller annat ris, rostade rotfrukter, kokt potatis, pasta, quionoa eller couscous passar också istället för potatismos.

6 portioner falukorv

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 800 gram falukorv
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 8 skivor salami
  • 8 champinjoner
  • 1 rödlök
  • 3 msk tomatpuré
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk torkad basilika eller 8 färska blad
  • 1 dl riven gratängost eller annan riven ost
  • 0,5 dl hackad bladpersilja att garnera med
  • Tillbehör: 4 port potatismos, råris, rostade rotfrukter, kokt potatis, pasta, quionoa eller couscous

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader samt börja koka potatis om du vill ha mos till falukorven. Du kan också förbereda annat tillbehör till falukorven som råris, rostade rotfrukter, kokt potatis, pasta, quionoa eller couscous.
  2. Ta bort skinnet från falukorven. Skär snitt ca 3/4 bit ner i korven med ca 1 cm mellanrum. Korven ska ännu sitta ihop.
  3. Häll olivolja i botten på en ugnsform eller ugnstålig panna.
  4. Lägg korven i formen.
  5. Skala och pressa en vitlök och fördela över hela korven.
  6. Skär salamin i skivor samt halvmånar och tryck ner en skiva i vartannat snitt.
  7. Skala, dela och strimla löken och fördela i vartannat snitt.
  8. Skölj och skiva champinjoner och tryck ner i snitt här och där.
  9. Klicka ut tomatpuré överst på korven.
  10. Strö över chiliflakes, häll på grädde över korven samt strö över basilika (hacka färsk basilika först).
  11. Toppa falukorven med riven ost.
  12. Ugnsstek falukorven i 20 minuter så att den får fin färg och är genomstekt. Kolla under tiden om potatisen är färdigkokt. Gör potatismos eller servera med annat tillbehör som råris, rostade rotfrukter, kokt potatis, pasta, quionoa eller couscous.
  13. Ta ut falukorven, garnera ev. med hackad bladpersilja och servera med ex. potatismos samt gärna med en sked att skeda upp sås och fyllning med.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer