Thaistroganoff

En Stroganoff med falukorv och thaismak av kokosmjölk, röd curry, chili, vitlök och grönsaker.
En god variant på stroganoff med lite annorlunda smak.
Servera med jasminris. Om du vill kan du garnera thaistroganoffen med färsk koriander och röd chiliolja.
Om du vill göra det lite enklare kan du köpa färdiga frysta wokgrönsaker och ha i Stroganoffen.

4 portioner thaistroganoff

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 klyfta vitlök
  • 1 röd spansk chilipeppar
  • 4 msk röd currypasta
  • 6 msk matolja
  • 1 pkt krossade tomater
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 tsk socker
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 400 gram falukorv
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 1 zucchini
  • 125 gram minimajs
  • 1 broccoli
  • 2 dl grädde
  • 0,5 purjolök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk röd chiliolja (valfritt)
  • 0,5 dl hackad färsk koriander

Tillagning

  1. Skala och pressa vitlök i en stor kastrull.
  2. Hacka chili och tillsätt den tillsamman med currypasta och 2 msk olja. Fräs någon minut och rör då och då.
  3. Tillsätt krossade tomater, kokosmjölk, socker och buljongtärning. Koka upp och låt småputtra på låg värme.
  4. Börja koka ris om du vill ha det till.
  5. Skär falukorv i stavar. Fräs dem i någon msk olja och lägg över i såsen.
  6. Skala och skär lök i grova bitar. Fräs i lite olja och lägg över i såsen.
  7. Skölj och tärna paprika. Fräs den i lite olja och lägg över i såsen.
  8. Skölj och tärna zucchini. Fräs i lite olja och lägg över i såsen.
  9. Skölj och dela minimajs. Fräs i lite olja och lägg över i såsen.
  10. Skär broccoli i buketter och tillsätt dem.
  11. Tillsätt grädden och koka upp.
  12. Rensa och skölj purjolök och fräs i lite olja. Tillsätt till såsen.
  13. Smaka av stroganoffen med fisksås, salt och peppar.
  14. Servera thaistroganoffen med jasminris och garnera den ev. med färsk koriander samt röd chiliolja.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer