Thaistroganoff

En Stroganoff med falukorv och thaismak av kokosmjölk, röd curry pasta, chili, vitlök och grönsaker. En god variant på stroganoff med lite annorlunda smak.

Servera med jasminris. Om du vill kan du garnera thaistroganoffen med färsk koriander och röd chiliolja. Om du vill göra det lite enklare kan du köpa färdiga frysta wokgrönsaker och ha i Stroganoffen.

Det finns olika starka röd currypasta och ta lite i början och sedan mera så den blir så start du vill ha den.

4 portioner thaistroganoff

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 klyfta vitlök
  • 1 röd spansk chilipeppar
  • 1/2-4 msk röd currypasta
  • 6 msk matolja
  • 1 pkt krossade tomater
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 tsk socker
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 400 gram falukorv
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 1 zucchini
  • 125 gram minimajs
  • 1 broccoli
  • 2 dl grädde
  • 0,5 purjolök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk röd chiliolja (valfritt)
  • 0,5 dl hackad färsk koriander

Tillagning

  1. Skala och pressa vitlök i en stor kastrull.
  2. Hacka chili och tillsätt den tillsamman med currypasta och 2 msk olja. Fräs någon minut och rör då och då.
  3. Tillsätt krossade tomater, kokosmjölk, socker och buljongtärning. Koka upp och låt småputtra på låg värme.
  4. Börja koka ris om du vill ha det till.
  5. Skär falukorv i stavar. Fräs dem i någon msk olja och lägg över i såsen.
  6. Skala och skär lök i grova bitar. Fräs i lite olja och lägg över i såsen.
  7. Skölj och tärna paprika. Fräs den i lite olja och lägg över i såsen.
  8. Skölj och tärna zucchini. Fräs i lite olja och lägg över i såsen.
  9. Skölj och dela minimajs. Fräs i lite olja och lägg över i såsen.
  10. Skär broccoli i buketter och tillsätt dem.
  11. Tillsätt grädden och koka upp.
  12. Rensa och skölj purjolök och fräs i lite olja. Tillsätt till såsen.
  13. Smaka av stroganoffen med fisksås, salt och peppar.
  14. Servera thaistroganoffen med jasminris och garnera den ev. med färsk koriander samt röd chiliolja.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.