Vegan Stroganoff

En Veganoff med sojakorv och utan falukorv. Massor av god smak med krossade tomater, paprika, lök, vitlök, champinjoner och oregano samt havregrädde.

En helt vegan stroganoff med Astrid & Apornas sojakorv "Jättekorv" istället för falukorv. Man kan också ta annat sojaprotein efter tycke. Istället för grädde har jag valt Imat (som matlagningsgrädde) från Oatly men man kan också ta sojagrädde.

Gott med basmatiris, råris, vildris, matvete, couscous, quinoa, blomkålsfräs eller annt valfritt tillbehör. Servera gärna en grönsallad till.

Vill man dryga ut Veganoffen ännu mer kan man ha i tärnad fräst vitkål, spetskål eller sommarkål samt kokta stora vita bönor (som också är bra källa till fullvärdigt protein).

4 portioner Vegan Stroganoff

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram Astrid & Apornas Jättekorv
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 3 msk tomatpure
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 2 dl Imat (som matlagningsgrädde) Oatly
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk ketchup
  • 1 krm svart eller vitpeppar
  • 0,5 röd paprika
  • 6 champinjoner
  • 2 krm chiliflakes
  • 0,5 tsk oregano
  • Tillbehör: 4 dl basmatiris
  • 6 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 65 gram grönsallad

Tillagning

  1. Börja koka ris enligt paket.
  2. Skär sojakorven i ca 5 cm bitar. Skär bitarna i stavar likt pommes frites.
  3. Skala och hacka lök.
  4. Skala och pressa vitlök och lägg med lök, sojakorv samt olja i en gryta.
  5. Stek korv och lök några minuter tills det fått färg.
  6. Tillsätt tomatpuré samt vetemjöl och rör runt.
  7. Tillsätt krossade tomater och vatten.
  8. Rör runt och koka Stroganoffen i 5 minuter.
  9. Skölj och strimla paprika och skiva svampen. Vänd i Stroganoffen.
  10. Rör i oregano samt chiliflakes.
  11. Rör i Imat i Stroganoffen och smaka av med salt, ketchup samt peppar.
  12. Servera vegan Stroganoffen med kokt ris. Gott bröd samt grönsallad är också gott till.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer