Seitan Stroganoff

En vegan och vegetarisk Stroganoff med seitan (vetegluten-strimlor), krossade tomater, kokosmjölk, grönsaker, vitlök och chili.
Vill du göra det lite lättare kan du köpa färdig seitan samt frysta wokgrönsaker.
Dubbla gärna seitanreceptet och spara seitan-strimlor till nästa gång du ska laga seitan. De kan frysas eller förvaras i marinaden i kylen flera dagar.

4 portioner seitan Stroganoff

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • Seitan: 2 dl vetegluten
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 0,5 buljongtärning
  • 2 dl vatten
  • 2 liter vatten med 1 grönsaksbuljongtärning att koka i
  • Marinad: 3 msk ljus japansk soja
  • 2 msk hackad eller riven ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk matolja
  • 3 små röda chilifrukter eller 1 stor spansk peppar
  • 0,5 dl hackad färsk koriander
  • 1 msk socker, gärna råsocker
  • Stroganoff: 1 klyfta vitlök
  • 1 röd spansk chilipeppar
  • 4 msk röd currypasta
  • 6 msk matolja
  • 1 pkt krossade tomater
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 tsk socker
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 0,5 zucchini
  • 1 burk bambuskott
  • 125 minimajs
  • 2 dl Oalty Imat (som matlagningsgrädde)
  • 0,5 purjolök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk röd chiliolja (valfritt)
  • 0,5 dl hackad färsk koriander

Tillagning

  1. Seitan: Värm 1 dl vatten och lös upp buljongtärningen i ett glas.
  2. Blanda vetegluten och vetemjöl i en stor bunke.
  3. Blanda buljongen med resten av det kalla vattnet samt sojan och rör i det. Blanda hastigt ihop till en seg deg.
  4. Knåda degen i 5 minuter.
  5. Låt seitandegen vila i 20 minuter.
  6. Koka upp vatten med buljongtärning. Låt koka på låg värme.
  7. Rulla ut seitandegen till en ca 20 cm lång korv. Dela korven i två delar på längden med en kniv. Rulla dem runda.
  8. Skär ut ca 9 bitar med runt 1 cm bredd på varje rulle.
  9. Koka seitanbitarna i 30 minuter. Låt de endast sjuda och koka på låg värme - ej stormkoka. Ta upp en bit och skär loss ett litet smakprov - är de hårda och har tuggmotstånd samt har flutit upp till ytan är de klara.
  10. Häll av i durkslag och lägg i marinad.
  11. Marinad: Skala och pressa vitlök i en skål. Skala och finhacka eller riv i ingefära.
  12. Hacka chili och tillsätt dem.
  13. Tillsätt soja, matolja samt socker.
  14. Hacka färsk koriander och tillsätt den. Rör runt.
  15. Skär seitan i ca 1 cm breda strimlor. Vänd i seitan och låt marinera i minst en halvtimme. Gärna över natten i kylen.
  16. Stroganoff: skala och pressa vitlök i en stor kastrull.
  17. Hacka chili och tillsätt den tillsamman med currypasta och 2 msk olja. Fräs någon minut och rör då och då.
  18. Tillsätt krossade tomater, kokosmjölk, socker och buljongtärning. Koka upp och låt småputtra på låg värme.
  19. Börja koka ris om du vill ha det till.
  20. Häll av marinaden från seitanen i grytan.
  21. Fräs seitanstrimlorna ljust bruna i någon msk olja och lägg över i såsen.
  22. Skala och skär lök i grova bitar. Fräs i lite olja och lägg över i såsen.
  23. Skölj och tärna paprika. Fräs den i lite olja och lägg över i såsen.
  24. Skölj och tärna zucchini. Fräs den i lite olja och lägg över i såsen.
  25. Häll av bambuskotten och tillsätt dem.
  26. Dela minimajs i två delar och tillsätt dem.
  27. Tillsätt grädden och koka upp.
  28. Rensa och skölj purjolök och fräs i lite olja. Tillsätt till såsen.
  29. Smaka med salt och peppar.
  30. Servera seitan Stroganoffen med jasminris och garnera den ev. med färsk koriander samt röd chiliolja.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer