Seitan Stroganoff

En vegan och vegetarisk Stroganoff med seitan (vetegluten-strimlor), krossade tomater, kokosmjölk, grönsaker, vitlök och chili.
Vill du göra det lite lättare kan du köpa färdig seitan samt frysta wokgrönsaker.
Dubbla gärna seitanreceptet och spara seitan-strimlor till nästa gång du ska laga seitan. De kan frysas eller förvaras i marinaden i kylen flera dagar.

4 portioner seitan Stroganoff

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • Seitan: 2 dl vetegluten
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 0,5 buljongtärning
  • 2 dl vatten
  • 2 liter vatten med 1 grönsaksbuljongtärning att koka i
  • Marinad: 3 msk ljus japansk soja
  • 2 msk hackad eller riven ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk matolja
  • 3 små röda chilifrukter eller 1 stor spansk peppar
  • 0,5 dl hackad färsk koriander
  • 1 msk socker, gärna råsocker
  • Stroganoff: 1 klyfta vitlök
  • 1 röd spansk chilipeppar
  • 4 msk röd currypasta
  • 6 msk matolja
  • 1 pkt krossade tomater
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 tsk socker
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 0,5 zucchini
  • 1 burk bambuskott
  • 125 minimajs
  • 2 dl Oalty Imat (som matlagningsgrädde)
  • 0,5 purjolök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk röd chiliolja (valfritt)
  • 0,5 dl hackad färsk koriander

Tillagning

  1. Seitan: Värm 1 dl vatten och lös upp buljongtärningen i ett glas.
  2. Blanda vetegluten och vetemjöl i en stor bunke.
  3. Blanda buljongen med resten av det kalla vattnet samt sojan och rör i det. Blanda hastigt ihop till en seg deg.
  4. Knåda degen i 5 minuter.
  5. Låt seitandegen vila i 20 minuter.
  6. Koka upp vatten med buljongtärning. Låt koka på låg värme.
  7. Rulla ut seitandegen till en ca 20 cm lång korv. Dela korven i två delar på längden med en kniv. Rulla dem runda.
  8. Skär ut ca 9 bitar med runt 1 cm bredd på varje rulle.
  9. Koka seitanbitarna i 30 minuter. Låt de endast sjuda och koka på låg värme - ej stormkoka. Ta upp en bit och skär loss ett litet smakprov - är de hårda och har tuggmotstånd samt har flutit upp till ytan är de klara.
  10. Häll av i durkslag och lägg i marinad.
  11. Marinad: Skala och pressa vitlök i en skål. Skala och finhacka eller riv i ingefära.
  12. Hacka chili och tillsätt dem.
  13. Tillsätt soja, matolja samt socker.
  14. Hacka färsk koriander och tillsätt den. Rör runt.
  15. Skär seitan i ca 1 cm breda strimlor. Vänd i seitan och låt marinera i minst en halvtimme. Gärna över natten i kylen.
  16. Stroganoff: skala och pressa vitlök i en stor kastrull.
  17. Hacka chili och tillsätt den tillsamman med currypasta och 2 msk olja. Fräs någon minut och rör då och då.
  18. Tillsätt krossade tomater, kokosmjölk, socker och buljongtärning. Koka upp och låt småputtra på låg värme.
  19. Börja koka ris om du vill ha det till.
  20. Häll av marinaden från seitanen i grytan.
  21. Fräs seitanstrimlorna ljust bruna i någon msk olja och lägg över i såsen.
  22. Skala och skär lök i grova bitar. Fräs i lite olja och lägg över i såsen.
  23. Skölj och tärna paprika. Fräs den i lite olja och lägg över i såsen.
  24. Skölj och tärna zucchini. Fräs den i lite olja och lägg över i såsen.
  25. Häll av bambuskotten och tillsätt dem.
  26. Dela minimajs i två delar och tillsätt dem.
  27. Tillsätt grädden och koka upp.
  28. Rensa och skölj purjolök och fräs i lite olja. Tillsätt till såsen.
  29. Smaka med salt och peppar.
  30. Servera seitan Stroganoffen med jasminris och garnera den ev. med färsk koriander samt röd chiliolja.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer