Seitan Stroganoff

Introduktion och förberedelse

En vegan och vegetarisk Stroganoff med seitan - strimlor av vetegluten - krossade tomater, kokosmjölk, grönsaker, vitlök och chili. En stroganoff med thailändsk inspiration.

Vill du göra det lite lättare kan du köpa färdig seitan samt frysta wokgrönsaker. Eller ersätta seitan med tempeh eller annat sojabaserat protein.

Vetegluten är lite svårt att hitta - tips är att fråga i butik specialiserad på vegetariskt sortiment. Så ut och leta.

Här har jag gjort egen seitan. Dubbla gärna seitanreceptet och spara seitan-strimlor till nästa gång du ska laga något med seitan som förslagsvis en wok. Seitan kan frysas eller förvaras i marinaden i kylen flera dagar.

Seitan görs av vetegluten och vatten. Det har fint tuggmotstånd och mycket protein. Passar utmärkt för vegetarianer och veganer.

Serveringsförslag

  • Servera seitanstroganoff med valfria tillbehör som ris, råris, gnocchi eller pasta.
  • Garnera gärna med färsk koriander om du gillar det.
  • Svarta eller vita sesamfrön kan man också garnera med.

Tahinisås

Vill du ha en vegan kall sås på så kan du blanda en kall sås av 1 pkt - 2 dl - Oatly fraiche eller havregurt blandad med 2 msk tahini sesampasta.

Stroganoff med seitan och grönsaker på tallrik.
Laga stroganoff med matig hemgjord eller köpt seitan samt grönsaker som zucchini, paprika, bambuskott och servera med thairis eller jasminris samt färsk koriander på toppen.

4 portioner seitan Stroganoff

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • Seitan: 2 dl vetegluten
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 0,5 buljongtärning
  • 2 dl vatten
  • 2 liter vatten med 1 grönsaksbuljongtärning att koka i
  • Marinad: 3 msk ljus japansk soja
  • 2 msk hackad eller riven ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk matolja
  • 3 små röda chilifrukter eller 1 stor spansk peppar
  • 0,5 dl hackad färsk koriander
  • 1 msk socker, gärna råsocker
  • Stroganoff: 1 klyfta vitlök
  • 1 röd spansk chilipeppar
  • 4 msk röd currypasta
  • 6 msk matolja
  • 1 pkt krossade tomater
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 tsk socker
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 0,5 zucchini
  • 1 burk bambuskott
  • 125 minimajs
  • 2 dl Oalty Imat (som matlagningsgrädde)
  • 0,5 purjolök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk röd chiliolja (valfritt)
  • 0,5 dl hackad färsk koriander

Tillagning

  1. Seitan: Värm 1 dl vatten och lös upp buljongtärningen i ett glas.
  2. Blanda vetegluten och vetemjöl i en stor bunke.
  3. Blanda buljongen med resten av det kalla vattnet samt sojan och rör i det. Blanda hastigt ihop till en seg deg.
  4. Knåda degen i 5 minuter.
  5. Låt seitandegen vila i 20 minuter.
  6. Koka upp vatten med buljongtärning. Låt koka på låg värme.
  7. Rulla ut seitandegen till en ca 20 cm lång korv. Dela korven i två delar på längden med en kniv. Rulla dem runda.
  8. Skär ut ca 9 bitar med runt 1 cm bredd på varje rulle.
  9. Koka seitanbitarna i 30 minuter. Låt de endast sjuda och koka på låg värme - ej stormkoka. Ta upp en bit och skär loss ett litet smakprov - är de hårda och har tuggmotstånd samt har flutit upp till ytan är de klara.
  10. Häll av i durkslag och lägg i marinad.
  11. Marinad: Skala och pressa vitlök i en skål. Skala och finhacka eller riv i ingefära.
  12. Hacka chili och tillsätt dem.
  13. Tillsätt soja, matolja samt socker.
  14. Hacka färsk koriander och tillsätt den. Rör runt.
  15. Skär seitan i ca 1 cm breda strimlor. Vänd i seitan och låt marinera i minst en halvtimme. Gärna över natten i kylen.
  16. Stroganoff: skala och pressa vitlök i en stor kastrull.
  17. Hacka chili och tillsätt den tillsamman med currypasta och 2 msk olja. Fräs någon minut och rör då och då.
  18. Tillsätt krossade tomater, kokosmjölk, socker och buljongtärning. Koka upp och låt småputtra på låg värme.
  19. Börja koka ris om du vill ha det till.
  20. Häll av marinaden från seitanen i grytan.
  21. Fräs seitanstrimlorna ljust bruna i någon msk olja och lägg över i såsen.
  22. Skala och skär lök i grova bitar. Fräs i lite olja och lägg över i såsen.
  23. Skölj och tärna paprika. Fräs den i lite olja och lägg över i såsen.
  24. Skölj och tärna zucchini. Fräs den i lite olja och lägg över i såsen.
  25. Häll av bambuskotten och tillsätt dem.
  26. Dela minimajs i två delar och tillsätt dem.
  27. Tillsätt grädden och koka upp.
  28. Rensa och skölj purjolök och fräs i lite olja. Tillsätt till såsen.
  29. Smaka med salt och peppar.
  30. Servera seitan Stroganoffen med jasminris och garnera den ev. med färsk koriander samt röd chiliolja.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 312 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-03