Halloumi Stroganoff

Halloumi Stroganoff är nog den godaste vegorätten jag vet. Smakrik salt ost med tuggmotstånd i stavar i fyllig tomatsås med oregano, gröna sojabönor, cocktailtomater och gott ris till.

Stroganoffen blir bara godare dagen efter och en perfekt rätt att dubblera samt frysa till luncher på jobbet eller liknande. Passa på om du hittar bra pris på halloumi som annars är förhållandevis dyrt.

Variationer:

  • Byt ut morötterna mot - eller lägg till - andra rotfrukter i stavar som kålrabbi, kålrot, palsternacka, rotselleri eller potatis.
  • Andra grönsaker som passar i Stroganoffen är tärnad paprika, röda eller gröna linser, salladslök, purjolök, zucchini i tärningar, blomkål, broccoli, färsk (skölj noga) eller fryst spenat, vaxbönor, gröna bönor, kokta bönor som vita bönor, groddar, adzukibönor eller svarta bönor osv.
  • Du kan variera smaken med örter som fryst hackad persilja, gräslök eller basilika. Något krm torkad timjan och rosmarin är också gott i.
  • Någon tsk vanlig curry eller garam masal passar också om du vill ha en curryvariant av Stroganoff. 

Tillbehör:

Servera med ett gott ris som basmatiris. Råris, quinoa, matvete, pasta, tagliatelle eller valfritt tillbehör funkar också. Sallad av babyspenat eller annan grönsallad passar till. 

4 port Halloumi Stroganoff

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 200 gram halloumiost, 1 pkt
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm chiliflakes
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 gram krossade tomater, 1 burk eller pkt
  • 250 gram gröna sojabönor (finns i frysen)
  • 1 krm oregano
  • 1 dl vatten
  • 1 tärning grönsasksbuljong
  • 250 gram cocktailtomater, 1 pkt
  • 2 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Förslag till garnering: 4 msk hackad persilja eller några blad färsk strimlad basilika eller oregano
  • Förslag tillbehör: 4 portioner kokt basmatiris
  • Förslag tillbehör: 65 gram färsk babyspenat eller annan grönsallad (en påse)

Tillagning

  1. Skär halloumiost i stavar likt korta pommes förslagsvis 3-4 cm långa bitar. Skala och skär morötter i liknande stavar.
  2. Skala och hacka lök. Skala och pressa vitlök. Lägg i en gryta med en msk olja, chiliflakes och tomatpuré. Stek mjuk på låg värme under omrörning medan du bryner halloumi.
  3. Stek halloumiosten i stavar i en msk olja. Vänd försiktigt och stek så de får färg runt om. Lägg över med löken.
  4. Tillsätt krossade tomater, gröna sojabönor, oregano, vatten och smula ner en tärning grönsaksbuljong. Koka upp och låt puttra i ca 10 minuter. Förslagsvis medan du kokar ris eller lagar annat tillbehör.
  5. Skölj och dela cocktailtomater. Tillsätt dem samt grädde. Koka upp.
  6. Smaka av halloumistroganoffen med salt - tänk på att halloumiosten är salt i smaken också - samt svartpeppar. Ta i mer chiliflakes eller annan chilisås som sriracha om du gillar het stroganoff.
  7. Servera stroganoffen med valfritt tillbehör förslagsvis kokt basmatiris och färsk babyspenat samt hackad persilja, basilika eller oregano på toppen.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer