Falukorv med pepparrotssås

Här serverad med kokt potatis och sallad med gröna ärtor, paprika och mozzarella.
Gott till är också ris, råris, quinoa eller pasta som skruvar eller tagliatelle. Även fräst spenat, kokt morot, kokt broccoli eller blomkål passar till.
Du kan använda färsk finriven pepparrot som det är mer klös i. Eller från tub eller burk vilket är lite smidigare men inte smakar lika starkt. Smaka av såsen så den blir så start du vill ha den. Man kan också servera med extra pepparrot bredvid så får den som vill ta extra.

4 portioner falukorv med pepparrotssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram falukorv
  • 2 msk smör att steka i
  • Pepparrotssås: 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk, standard
  • 3 msk grädde (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 4 msk finriven pepparrot, ev. från tub
  • Tillbehör: 12 potatisar, gärna färskpotatis eller delikatesspotatis som Amandine eller Marilyn
  • 200 gram gröna ärtor
  • 1 röd paprika
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 0,5 färsk ost mozzarella (valfritt)

Tillagning

  1. Skrubba och skölj potatis och koka den mjuk i ca 25 minuter.
  2. Pepparrotssås: Fräs smöret i en såskastrull.
  3. Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.
  4. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning så att klumpar försvinner.
  5. Låt såsen koka på låg värme medan potatisen kokar klart och rör då och då så att den inte bränns.
  6. Skala och finriv färsk pepparrot om du köpt det.
  7. Smaka av såsen med lite grädde, salt, peppar samt riven pepparrot.
  8. Sallad med ärtor: skölj, dela, kärna ur och strimla paprikan. Stek den på medelvärme i olivolja i ca 10 minuter. Koka ärtorna i lite vatten i ca 3 minuter. Häll av ärtorna och lägg i en stor skål. Blanda ner paprikabitarna. Smaka av med lite mer olivolja, vinäger, salt och peppar. Riv mozzarellaosten i små bitar och toppa salladen med.
  9. Dags att steka korven: skär ett snitt längs med skinnet på falukorven. Ta bort skinnet och skiva falukorven i ca 1 cm bitar.
  10. Stek falukorvsskivorna i smör eller olivolja några i taget så att de får färg på båda sidor och är genomvarma. Lägg över på tallrik och värm sedan upp alla korvskivorna i stekpannan innan servering.
  11. Servera den stekta falukorven med kokt potatis, salladen med ärtorna samt pepparrotssåsen.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer