Falukorv med pepparrotssås

Introduktion och förberedelse för tillagning

Stekt skivad falukorv med pepparrotssås serverad med kokt potatis och sallad med gröna ärtor, paprika och mozzarella.

Gott till är också ris, råris, quinoa eller pasta som skruvar eller tagliatelle. Även fräst spenat, kokt morot, kokt broccoli eller kokt blomkål passar till.

Du kan använda färsk finriven pepparrot som det är mer klös i. Eller från tub eller burk vilket är lite smidigare men inte smakar lika starkt.

Smaka av såsen så den blir så start du vill ha den. Man kan också servera med extra pepparrot bredvid så får den ta som vill ha extra att strö över.

Vill du ha en vegetarisk variant så kan du byta falukorv mot stekt quornfilé eller sojakorv som Astrid och Apornas sojafalukorv.

4 portioner falukorv med pepparrotssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram falukorv
  • 2 msk smör att steka i
  • Pepparrotssås: 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk, standard
  • 3 msk grädde (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 4 msk finriven pepparrot, ev. från tub
  • Tillbehör: 12 potatisar, gärna färskpotatis eller delikatesspotatis som Amandine eller Marilyn
  • 200 gram gröna ärtor
  • 1 röd paprika
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 0,5 färsk ost mozzarella (valfritt)

Tillagning

  1. Skrubba och skölj potatis och koka den mjuk i ca 25 minuter.
  2. Pepparrotssås: Fräs smöret i en såskastrull.
  3. Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.
  4. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning så att klumpar försvinner.
  5. Låt såsen koka på låg värme medan potatisen kokar klart och rör då och då så att den inte bränns.
  6. Skala och finriv färsk pepparrot om du köpt det.
  7. Smaka av såsen med lite grädde, salt, peppar samt riven pepparrot.
  8. Sallad med ärtor: skölj, dela, kärna ur och strimla paprikan. Stek den på medelvärme i olivolja i ca 10 minuter. Koka ärtorna i lite vatten i ca 3 minuter. Häll av ärtorna och lägg i en stor skål. Blanda ner paprikabitarna. Smaka av med lite mer olivolja, vinäger, salt och peppar. Riv mozzarellaosten i små bitar och toppa salladen med.
  9. Dags att steka korven: skär ett snitt längs med skinnet på falukorven. Ta bort skinnet och skiva falukorven i ca 1 cm bitar.
  10. Stek falukorvsskivorna i smör eller olivolja några i taget så att de får färg på båda sidor och är genomvarma. Lägg över på tallrik och värm sedan upp alla korvskivorna i stekpannan innan servering.
  11. Servera den stekta falukorven med kokt potatis, salladen med ärtorna samt pepparrotssåsen.
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.