Falukorv med pepparrotssås
Stekt skivad falukorv med pepparrotssås samt förslag på tillbehör.
Tillagning
- Skrubba och skölj potatis och koka den mjuk i ca 25 minuter.
- Pepparrotssås: Fräs smöret i en såskastrull.
- Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.
- Tillsätt lite mjölk i taget under vispning så att klumpar försvinner.
- Låt såsen koka på låg värme medan potatisen kokar klart och rör då och då så att den inte bränns.
- Skala och finriv färsk pepparrot om du köpt det.
- Smaka av såsen med lite grädde, salt, peppar samt riven pepparrot.
- Sallad med ärtor: skölj, dela, kärna ur och strimla paprikan. Stek den på medelvärme i olivolja i ca 10 minuter. Koka ärtorna i lite vatten i ca 3 minuter. Häll av ärtorna och lägg i en stor skål. Blanda ner paprikabitarna. Smaka av med lite mer olivolja, vinäger, salt och peppar. Riv mozzarellaosten i små bitar och toppa salladen med.
- Dags att steka korven: skär ett snitt längs med skinnet på falukorven. Ta bort skinnet och skiva falukorven i ca 1 cm bitar.
- Stek falukorvsskivorna i smör eller olivolja några i taget så att de får färg på båda sidor och är genomvarma. Lägg över på tallrik och värm sedan upp alla korvskivorna i stekpannan innan servering.
- Servera den stekta falukorven med kokt potatis, salladen med ärtorna samt pepparrotssåsen.
Serveringsförslag
- Jag hade kokt potatis och sallad med gröna ärtor, paprika och mozzarella till.
- Gott till är också ris, råris, quinoa eller pasta som skruvar eller tagliatelle.
- Även fräst spenat, kokt morot, kokt broccoli eller kokt blomkål passar till.
Val av pepparrot
Du kan använda färsk finriven pepparrot som det är mer klös i. Eller från tub eller burk vilket är lite smidigare men inte smakar lika starkt.
Smaka av såsen så den blir så start du vill ha den. Man kan också servera med extra pepparrot bredvid så får den ta som vill ha extra att strö över.
Vegovariant
Vill du ha en vegetarisk variant så kan du byta falukorv mot stekt quornfilé eller sojakorv.
Uppskattat näringsvärde per portion: 564 kcal