Gratinerad sparris

Gratinerad sparris med vitlök, grädde och ost är gott som tillbehör till det mesta. Sås, grönsak och gratäng i ett. Ett recept som också kan räknas som GI eller LCHF-tillbehör.
Istället för grön sparris kan du ta vit sparris. Sparris från burk eller inlagd sparris blir också gott.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället.

4 portioner gratinerad sparris

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram grön eller vit sparris
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl riven ost som ex parmesan, gratängost eller mozzarella
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rensa och skär av någon cm längst ner på sparrisarna. Är de träiga i stammen kan du skala den längst ner. Dela dem på längden i två eller tre delar.
  3. Koka upp vatten en halv tsk salt.
  4. Lägg i sparrisen och koka dem mjuka i ca 5 minuter.
  5. Skala och hacka under tiden schalottenlök.
  6. Skölj sparrisen i ett durkslag.
  7. Smörj en ugnsform eller gratängform med lite olivolja.
  8. Bred ut sparrisen i botten.
  9. Skala vitlök och pressa eller hacka den. Sprid ut över sparrisen.
  10. Strö över lök.
  11. Salta och strö över vitpeppar.
  12. Slå på grädde och toppa med ost. Hit kan du förbereda och förvara i kylen om du önskar.
  13. Gratinera sparrisen i mitten av ugnen tills det bubblar och osten har fin färg cirka 10 minuter.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat