Gratinerad sparris

Gratinerad sparris med vitlök, grädde och ost är gott som tillbehör till det mesta. Sås, grönsak och gratäng i ett. Ett recept som också kan räknas som GI eller LCHF-tillbehör.

Istället för grön sparris kan du ta vit sparris. Fryst sparris som du tinat innan blir också god. Eller sparris från burk eller inlagd sparris funkar.

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället.

4 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram grön eller vit sparris
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl riven ost som ex parmesan, gratängost eller mozzarella
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rensa och skär av någon cm längst ner på sparrisarna. Är de träiga i stammen kan du skala den längst ner. Dela dem på längden i två eller tre delar.
  3. Koka upp vatten en halv tsk salt.
  4. Lägg i sparrisen och koka dem mjuka i ca 5 minuter.
  5. Skala och hacka under tiden schalottenlök.
  6. Skölj sparrisen i ett durkslag.
  7. Smörj en ugnsform eller gratängform med lite olivolja.
  8. Bred ut sparrisen i botten.
  9. Skala vitlök och pressa eller hacka den. Sprid ut över sparrisen.
  10. Strö över lök.
  11. Salta och strö över vitpeppar.
  12. Slå på grädde och toppa med ost. Hit kan du förbereda och förvara i kylen om du önskar.
  13. Gratinera sparrisen i mitten av ugnen tills det bubblar och osten har fin färg cirka 10 minuter.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer