Gratinerad sparris

Gratinerad sparris med vitlök, grädde och ost är gott som tillbehör till det mesta. Sås, grönsak och gratäng i ett. Ett recept som också kan räknas som GI eller LCHF-tillbehör.
Istället för grön sparris kan du ta vit sparris. Sparris från burk eller inlagd sparris blir också gott.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället.

4 portioner gratinerad sparris

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram grön eller vit sparris
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl riven ost som ex parmesan, gratängost eller mozzarella
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rensa och skär av någon cm längst ner på sparrisarna. Är de träiga i stammen kan du skala den längst ner. Dela dem på längden i två eller tre delar.
  3. Koka upp vatten en halv tsk salt.
  4. Lägg i sparrisen och koka dem mjuka i ca 5 minuter.
  5. Skala och hacka under tiden schalottenlök.
  6. Skölj sparrisen i ett durkslag.
  7. Smörj en ugnsform eller gratängform med lite olivolja.
  8. Bred ut sparrisen i botten.
  9. Skala vitlök och pressa eller hacka den. Sprid ut över sparrisen.
  10. Strö över lök.
  11. Salta och strö över vitpeppar.
  12. Slå på grädde och toppa med ost. Hit kan du förbereda och förvara i kylen om du önskar.
  13. Gratinera sparrisen i mitten av ugnen tills det bubblar och osten har fin färg cirka 10 minuter.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer