Gratinerad sparris
Gratinerad sparris med vitlök, grädde och ost är gott som tillbehör till det mesta.
Sås, grönsak och gratäng i ett.
Ett recept som också kan räknas som GI eller LCHF-tillbehör.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Rensa och skär av någon cm längst ner på sparrisarna. Är de träiga i stammen kan du skala den längst ner. Dela dem på längden i två eller tre delar.
- Koka upp vatten en halv tsk salt.
- Lägg i sparrisen och koka dem mjuka i ca 5 minuter.
- Skala och hacka under tiden schalottenlök.
- Skölj sparrisen i ett durkslag.
- Smörj en ugnsform eller gratängform med lite olivolja.
- Bred ut sparrisen i botten.
- Skala vitlök och pressa eller hacka den. Sprid ut över sparrisen.
- Strö över lök.
- Salta och strö över vitpeppar.
- Slå på grädde och toppa med ost. Hit kan du förbereda och förvara i kylen om du önskar.
- Gratinera sparrisen i mitten av ugnen tills det bubblar och osten har fin färg cirka 10 minuter.
Varianter
- Istället för grön sparris kan du ta vit sparris.
- Fryst sparris som du tinat innan blir också god.
- Även sparris från burk eller inlagd sparris funkar.
Parmesan är ej vegetarisk
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost eller ost ystad med enzym istället.
Uppskattat näringsvärde per portion: 246 kcal