Vit sparris med aromsmör

Vit sparris med aromsmör eller kryddsmör. Här med vitlöks- och persiljesmör. Kokt vit sparris är en mycket god primör som passar utmärkt i enklaste sällskap som förrätt eller sidorätt med en klick valfri sort aromsmör på toppen. 

Provkoka en sparris om du är osäker på om den behövs skalas (sparris kan vara lite träig längst ner). Använd en sparrisskalare eller en potatisskalare (skala tunt så att inte hela sparrisen försvinner!). Skär också ett nytt snitt längst ner på sparrisen. Sparrisen blir lättare att hålla reda på kokta i buntar ihopbundna med bomullssnöre. Speciellt om man vill förbereda sparrisen innan gästerna kommer. Förvara de kokta sparrisbuntarna under en blöt handduk i sval eller kyl. Det går såklart bra att koka sparrisen utan att bunta den med snöre också.

Köp gärna fin sparris från någon lokal svensk odlare (gäller mest södra Sverige). Sparris kan i affären delas in i tre klasser - Extra, klass 1 och klass 2. Köp helst Extra eller klass 1 sparris som är mycket fin och god samt ej ska behövas skalas (ej träig i skal).

Ska de kokta sparrisarna användas senare läggs de i isvatten eller spolas i kallt vatten att svalna. Förvara sedan under blöt handduk i sval eller kyl. Sedan kan de läggas på grillen och grillas eller värmas i mikron, vattenbad eller i ugnen. Toppa sedan som nedan de varma sparrisarna med aromsmöret. 

Varianter:

 • Byt mot ett annat kryddsmör
 • Byt vit sparris mot grön sparris istället.
 • Lägg till några fina skivor lufttorkad skinka som italiensk Parmaskinkan eller spansk Iberico. 

Vintips:

 • Ett kylt vitt vin förslagsvis Pinot Blanc, Gewurtztraminer eller Riesling från Alsace, Frankrike eller Tyskland. Vitt Gruner Weltliner från Österrike är också gott till.

 

4 portioner vit sparris med aromsmör

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 20 min
 • Klart på: 30 min

Ingredienser

 • 8-12 tjocka vita sparrisar
 • 0,5 tsk salt per liter vatten
 • 1 sockerbit
 • Vitlöks- och persiljesmör: 1/2 - 1 klyfta vitlösklyfta
 • 2 msk finhackad persilja. Fryst hackad persilja funkar bra.
 • 60 g mjukt smör
 • 2 krm salt
 • 2 krm svartpeppar, helst nymalen från kvarn

Tillagning

 1. Gör först aromsmöret: Hacka persilja och lägg i en skål. Skala och pressa i vitlök.
 2. Blanda med mjukt smör samt smaka av med ca ett krm salt och ett halvt krm svartpeppar. Ställ åt sidan i kylen. Du kan också rulla in vitlökssmöret till en rulle i smörpapper och lägga att stelna i kylen. Då får du snygga skivor att lägga på sedan.
 3. Sjud en stor vid panna med vatten till vattenbad.
 4. KOKT SPARRIS: Bunta sparrisen med snöre: dela upp sparrisen i två buntar. Skär cirka 40 cm snöre och slå en ögla i ena änden. Trä öglan över nederdelen på sparrisbunten och dra åt, fortsätt linda snöret snett upp mot knopparna och bind ihop med en knut. Använd bomullsnöre.
 5. Koka sparrisen: koka upp en stor kastrull (där sparrisarna får plats) med väl saltat vatten, gärna en sockerbit också. Lyft sedan upp dem i snöret. Det går ex. bra att koka i en bred traktörpanna med lock.
 6. Koktiden av sparris är beroende av sparrisens tjocklek: 0,5 cm: 3-5 minuter; 1 cm: 5-8 minuter; 2 cm: 7-12 minuter samt 2,5-3 cm: 15-20 minuter. Lyft upp en sparris eller sparrisbunten och kolla om den sviktar och känns genomkokt. Du kan också skära ett snitt i en sparris och smaka. Är den inte tillräckligt mjuk så koka den några minuter till. Vit tjock sparris kan ta upp mot 20 minuter att koka mjuk.
 7. Ta upp sparrisarna. Skär loss snöret och servera direkt på fat eller tallrik.
 8. Servera några kokta varma sparrisar per portion med en klick (runt 30-40 gram per portion en rågad matsked). Eller lägg upp på fat och klicka ut smöret. Smält gärna smöret lite med en gasbrännare eller ta 2 msk och smält och häll över på slutet så du får lite smält smör.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer