Burrata med sparris

Introduktion och förberedelse

Burrata med sparris, plommontomater, rostade valnötter, balsamvinäger, olivolja, svartpeppar samt flingsalt. 

Burrata är större variant på mozzarellaost som är krämig i mitten. Den är god att servera till sallad och grönsaker som förslagsvis grön sparris och tomater. 

Serveringsförslag

  • Passar som förrätt, sidosallad, tillbehör eller på fat till buffé. 
  • Gott till är vitlöksbröd som även kan grillas. Eller ett nybakt bröd som spenatbröd.  

Varianter

  • Du kan grilla, steka eller koka sparrisen. 
  • Istället för grön sparris kan du ta vit sparris eller spädare grön sparris. 
  • Valnötter kan bytas mot pinjenötter, hasselnötter, mandel eller cashewnötter. Pumpafrön och/eller solrosfrön passar också. Glöm inte att rosta i en torr het panna någon minut.  
  • Burrata kan bytas mot några minimozzarella eller buffelmozzarella - räkna 1 mozzarellaost per portion. 
  • Istället för balsamvinäger kan du ta en lagrad vit balsamvinäger, lagrad röd balsamvinäger, äppelcidervinäger eller citron.
  • Fint strimlad rödlök eller picklad rödlök passar också på. 
  • Färska örter som basilika, oregano och ärtskott ger fin färg och god smak. 
  • Grillar du sparrisen kan du även passa på att grilla andra grönsaker som paprika, aubergine och/eller zucchini
  • Vill du ha kött till så kan du även lägga till några skivor lufttorkad skinka som Prosciutto crudo eller liknande. 

Val av balsamvinäger

Balsamvinäger finns i olika prisklasser och jag använde en Aceta Balsamico di Modena IGP från Giuseppe Giusti som ligger i prisklassen runt 150 kr för en liten flaska.

Kolla efter Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP och Aceto Balsamico Tradizionale di Reggio Emilia DOP. Samt Aceto Balsamico di Modena IGP. 

Tips

  • Köp gärna svensk grön sparris och mogna fina babyplommontomater, cocktailtomater eller liknande på kvist. Eller fina Vikentomater. San Marzano eller vildmix passar också. 
  • Använd en fin kallpressad italiensk olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar.

Vintips

Till burratan och sparrisen passar bland annat ett italienskt vitt torrt vin som Soave av druvan Garganega. 

Burrata är en extra stor och extra krämig variant på mozzarella som är mycket god som förrätt med ex. grillad sparris, mogna tomater, fin balsamvinäger, olivolja, rostade valnötter, flingsalt och nymalen svartpeppar.
Burrata är en extra stor och extra krämig variant på mozzarella som är mycket god som förrätt med ex. grillad sparris, mogna tomater, fin balsamvinäger, olivolja, rostade valnötter, flingsalt och nymalen svartpeppar.

2 portioner burrata med sparris

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 dl valnötter
  • 14 gröna sparrisar
  • 4 msk olivolja
  • 8 babyplommontomater eller cocktailtomater på kvist eller liknande mogna fina tomater
  • 1 burrata, nettovikt 275 gram, ostvikt ca 100-150 gram
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 krm flingsalt
  • 1/2 krm nymalen svartpeppar

Tillagning

  1. Rosta valnötterna några minuter i en het torr panna.
  2. Skär ev. bort en tunn bit nederst på sparrisarna.
  3. Pensla dem med några droppar av olivoljan. Grilla eller stek dem några minuter runt om.
  4. Sparrisen kan även kokas i vatten. 1 cm tjock sparris kokar du i ca 4 minuter. Spädare ca 2 minuter. Tjockare sparris upp mot 5 minuter.
  5. Skölj och skiva tomater samt sprid ut på tallrikar eller på ett fat.
  6. Fördela sparrisen på tomaterna.
  7. Häll av lagen från burratan. Dela osten i två delar för hand eller med en kniv om du lägger upp på tallrik portionsvis. Annars kan den lämnas hel om den serveras på ett fat.
  8. Strö över valnötter.
  9. Skeda över olivolja och balsamvinäger.
  10. Strö över nymalen svartpeppar och lite flingsalt.
  11. Klart att servera.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 357 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-05-10

Tillbehör och liknande recept: