Sallad med sparris

En enkel och snabb sparrissallad med kokt grön sparris, grönsallad, citron och olivolja. God som förrätt eller som tillbehör till grillat.

Som sallad kan du välja isbergssallad, lollo rosso, ruccola, frise, spenat, mache osv - blanda gärna några olika sorter.

Du kan köpa färdig blandning på påse eller hela salladshuvuden och ta lite till detta recept. Resten av salladshuvuden kan du förvara i svalen, skär av lite av roten underst och förvara med lite vatten upprätt så håller de flera dagar. Att köpa hela salladshuvuden blir mycket billigare än påssallad och ofta godare tycker jag.

4 portioner sallad med sparris

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 17 min

Ingredienser

  • 1 liter blandad sallad
  • 1 knippe sparris, grön eller vit
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka upp en kastrull med saltat vatten.
  2. Skala ev. sparris längst ner på stjälkarna om de verkar träiga. Tunna drag av potatisskalare går bra. Akta så inte hela sparrisen försvinner bara.
  3. Koka tunnare sparris 5 minuter och tjockare (1,5-2 cm) cirka 8 minuter.
  4. Ta upp sparrisen och skölj i kallt vatten. Eller lägg i isvatten.
  5. Dela sparrisen på tre på tvären.
  6. Plocka salladen och lägg i en salladsskål.
  7. Blanda salladsdressingen av olivolja, citron, salt och peppar i ett glas.
  8. Blanda sparrisen och dressingen i salladen precis innan servering.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept