Sallad med sparris
Ett enkelt sätt att njuta av grön eller vit sparris är att koka den och blanda med lite grönsallad, pressad citron samt en god olivolja.
Tillagning
- Koka upp en kastrull med saltat vatten.
- Skala ev. sparris längst ner på stjälkarna om de verkar träiga. Tunna drag av potatisskalare går bra. Akta så inte hela sparrisen försvinner bara.
- Koka tunnare sparris 5 minuter och tjockare (1,5-2 cm) cirka 8 minuter.
- Ta upp sparrisen och skölj i kallt vatten. Eller lägg i isvatten.
- Dela sparrisen på tre på tvären.
- Plocka salladen och lägg i en salladsskål.
- Blanda salladsdressingen av olivolja, citron, salt och peppar i ett glas.
- Blanda sparrisen och dressingen i salladen precis innan servering.
Serveringsförslag
- God som salladstillbehör till det mesta.
- Servera på salladsfat till flera eller på buffé eller portionsvis i salladsskålar som sidosallad.
- Kan även serveras om en lätt förrättsallad med ett gott bröd som hembakt grissini eller spenatbaguette.
Val av sallad
- Som sallad kan du välja isbergssallad, lollo rosso, huvudsallad, kruksallad, Sweet gem, svartkål, ärtskott, endive, romatsallad, ruccola, frise, spenat, röd batavia, grön batavia, röd mangold, maché osv.
- Blanda gärna några olika sorters sallad.
- Du kan köpa färdig blandning på påse eller hela salladshuvuden och ta lite till detta recept.
Rester av salladshuvuden kan du förvara i svalen, skär av lite av roten underst och förvara med lite vatten upprätt så håller de flera dagar. Att köpa hela salladshuvuden blir mycket billigare än sallad på påse.
Varianter
- Går även att laga med fryst grön sparris fast är godare med färsk.
- Citronsaften i dressingen kan bytas mot en lagrad vinäger som balsamvinäger, äppelcidervinäger, vit balsamvinäger eller lagrad röd vinäger.
- Istället för olivolja kan du ta en svensk kallpressad rapsolja.
Ännu festligare blir salladen toppad med krutonger, rostade pumpafrön eller solrosfrön och/eller riven parmesan. Här har jag även fler salladsdressingar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 146 kcal