Sallad med sparris

Introduktion och förberedelse

Ett enkelt sätt att njuta av grön eller vit sparris är att koka den och blanda med lite grönsallad, pressad citron samt en god olivolja.

God som salladstillbehör till det mesta. Servera på salladsfat till flera eller på buffé eller portionsvis i salladsskålar som sidosallad.

Kan även serveras om en lätt förrättsallad med ett gott bröd som hembakt grissini eller spenatbaguette.

Val av sallad

Som sallad kan du välja isbergssallad, lollo rosso, huvudsallad, kruksallad, Sweet gem, svartkål, ärtskott, endive, romatsallad, ruccola, frise, spenat, röd batavia, grön batavia, röd mangold, maché osv - blanda gärna några olika sorter.

Du kan köpa färdig blandning på påse eller hela salladshuvuden och ta lite till detta recept. Resten av salladshuvuden kan du förvara i svalen, skär av lite av roten underst och förvara med lite vatten upprätt så håller de flera dagar. Att köpa hela salladshuvuden blir mycket billigare än påssallad och ofta godare tycker jag.

Varianter

Går även att laga med fryst grön sparris fast är godare med färsk.

Citronsaften i dressingen kan bytas mot en lagrad vinäger som balsamvinäger, äppelcidervinäger, vit balsamvinäger eller lagrad röd vinäger. Istället för olivolja kan du ta en svensk kallpressad rapsolja.

Ännu festligare blir salladen toppad med krutonger, rostade pumpafrön eller solrosfrön och/eller riven parmesan. Här har jag även fler salladsdressingar.

Sallad med grön sparris i portionsskål
Sallad med grön sparris i portionsskål med blandad grönsallad som mixsallad av ruccola, machésallad och röd mangold.

4 portioner sallad med sparris

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 17 min

Ingredienser

  • 1 liter blandad sallad
  • 1 knippe sparris, grön eller vit
  • 4 msk olivolja, fin kallpressad sort
  • 2 msk citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka upp en kastrull med saltat vatten.
  2. Skala ev. sparris längst ner på stjälkarna om de verkar träiga. Tunna drag av potatisskalare går bra. Akta så inte hela sparrisen försvinner bara.
  3. Koka tunnare sparris 5 minuter och tjockare (1,5-2 cm) cirka 8 minuter.
  4. Ta upp sparrisen och skölj i kallt vatten. Eller lägg i isvatten.
  5. Dela sparrisen på tre på tvären.
  6. Plocka salladen och lägg i en salladsskål.
  7. Blanda salladsdressingen av olivolja, citron, salt och peppar i ett glas.
  8. Blanda sparrisen och dressingen i salladen precis innan servering.
E-mail
Medel: 3.4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.