Sparrisomelett
Sparrisomelett med späd fin svensk grön sparris, ägg, grädde och ost som mozzarella, pecorino och parmesan.
En lättlagad men lyxig omelett.
Tillagning
- Rör ihop ägg med grädde, mjölk, salt och peppar.
- Har du vanlig lite tjockare grön sparris så får du skära av någon cm av nederdelen. Koka dem i lättsaltat vatten i ca 3 minuter. Häll av i durkslag och skölj kalla.
- Späda tunna sparrisar kan du använda hela och behöver ej kokas innan.
- Skär bort sparristopparna. Spara till servering.
- Strimla stjälkarna i cm stora bitar.
- Stek sparrisbitarna i smör på medelvärme i ca 4 minuter.
- Använd riven mozzarella eller skär mozzarella i skivor. Riv parmesan. Hyvla eller riv pecorino.
- Häll i äggsmeten över sparrisen och höj värmen till lite över medelvärme.
- Stek några minuter och rör ner äggen i botten samt skaka pannan under tiden.
- När omeletten nästan stelnat på ovansidan och den har fin färg på undersidan så kan du strö över mozzarellan samt hälften av pecorinon och parmesanen.
- Vik ihop omeletten på mitten och dela i två delar.
- Servera med resten av parmesanen och pecorionon över samt sparristopparna.
- Gott med grönsallad och/eller tomatsallad till.
Serveringsförslag
- God till lätt lunch eller middag.
- Servera gärna en god grönsallad och/eller tomatsallad till. Jag hade bladsallad, cocktailtomater och hyvlade morötter samt en vinägrette till.
Tips
- Passa på när det finns fin svensk sparris - jag använde tunn fin sparris från Kullasparris från Skåne.
- Andra grönsaker passar också i - prova strimlad eller riven broccoli, grönkål, vaxbönor, kokt potatis, färsk spenat, skivad tomat med mera.
- En god twist på smaken får du med ett halvt krm curry i äggsmeten.
- Gillar du vitlök kan du fräsa med 1/2 tunnt skivad vitlök med sparrisen.
- Parmesan kan bytas mot grana padano. Mozzarella mot annan riven ost. Pecorino kan uteslutas eller så tar du annan ost som Gruyere, getost eller fetaost.
Uppskattat näringsvärde per portion: 448 kcal