Sparrisomelett

Introduktion och förberedelse

Sparrisomelett med späd fin svensk grön sparris, ägg, grädde och ost som mozzarella, pecorino och parmesan.

En lättlagad men lyxig omelett.

Serveringsförslag

  • God till lätt lunch eller middag.
  • Servera gärna en god grönsallad och/eller tomatsallad till. Jag hade bladsallad, cocktailtomater och hyvlade morötter samt en vinägrette till.

Tips

  • Passa på när det finns fin svensk sparris - jag använde tunn fin sparris från Kullasparris från Skåne.
  • Andra grönsaker passar också i - prova strimlad eller riven broccoli, grönkål, vaxbönor, kokt potatis, färsk spenat, skivad tomat med mera.
  • En god twist på smaken får du med ett halvt krm curry i äggsmeten.
  • Parmesan kan bytas mot grana padano. Mozzarella mot annan riven ost. Pecorino kan uteslutas eller så tar du annan ost som Gruyere, getost eller fetaost.

Omelett med grön sparris som får smak av lite vitlök, salladslök, pecorino och parmesan.
Omelett med grön sparris som får smak av lite vitlök, salladslök, pecorino och parmesan.

2 portioner sparrisomelett

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 6 ägg, M eller L
  • 1/2 dl grädde
  • 1/2 dl mjölk 3 %
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 1 krm salt
  • 250 gram grön sparris
  • 30 gram pecorino
  • 30 gram parmesan
  • 30 gram mozzarella
  • 1 salladslök

Tillagning

  1. Rör ihop ägg med grädde, mjölk, salt och peppar.
  2. Har du vanlig lite tjockare grön sparris så får du skära av någon cm av nederdelen. Koka dem i lättsaltat vatten i ca 3 minuter. Häll av i durkslag och skölj kalla.
  3. Späda tunna sparrisar kan du använda hela och behöver ej kokas innan.
  4. Skär bort sparristopparna. Spara till servering.
  5. Strimla stjälkarna i cm stora bitar.
  6. Stek sparrisbitarna i smör på medelvärme i ca 4 minuter.
  7. Använd riven mozzarella eller skär mozzarella i skivor. Riv parmesan. Hyvla eller riv pecorino.
  8. Häll i äggsmeten över sparrisen och höj värmen till lite över medelvärme.
  9. Stek några minuter och rör ner äggen i botten samt skaka pannan under tiden.
  10. När omeletten nästan stelnat på ovansidan och den har fin färg på undersidan så kan du strö över mozzarellan samt hälften av pecorinon och parmesanen.
  11. Vik ihop omeletten på mitten och dela i två delar.
  12. Servera med resten av parmesanen och pecorionon över samt sparristopparna.
  13. Gott med grönsallad och/eller tomatsallad till.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 448 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-03-29

Tillbehör och liknande recept: