Sparrisrisotto

Risotto med sparris och riven parmesan samt ev. parmaskinka på toppen. Gott till festligare lunch, middag eller förrätt.

Toppa gärna sparrisrisotton med några skivor parmaskinka. Funkar med annan lufttorkad skinka som prosciutto eller cullatello också.  Istället för riven Parmesanost kan du ta riva Grano padano.

4 portioner sparrisrisotto

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 3 dl risottoris, rundkornigt ex. Carnaroli eller Arborio
  • 0,5 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 dl vitt vin
  • ca 5 dl grönsaksbuljong (eller vatten och 1 buljungtärning)
  • 2 dl riven parmesan eller grano padano
  • 1 msk creme fraiche (valfritt)
  • ca 10 gröna sparrisar

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök fint.
  2. Värm en stor kastrull och fräs lök och vitlök i olivolja samt smör någon minut.
  3. Tillsätt riset och rör runt.
  4. Häll på vitt vin, rör runt och koka in.
  5. Spä sedan med grönsaksbuljong lite i taget så att inte risotton kokar torrt. Rör ofta. Risotton ska koka ca 25 minuter för att bli mjuk och klar. Smaka. Riset ska vara mjukt men ändå ha tuggmotstånd.
  6. Skölj sparrisen. Skär bort det torkade bottensnittet. Skär sedan i sneda slantar men spara någon dm av toppskottet.
  7. Tillsätt den slantade sparrisen ca 5 minuter innan riset kokat klart.
  8. Koka upp lite saltat vatten i en kastrull och förväll toppskotten på sparrisarna i ca 2 minuter eller kör dem i en burk i mikron med lite vatten i 2 minuter.
  9. Riv osten. Rör i parmesanosten när risotton kokat klar och ska serveras.
  10. Smaka av risotten med lite salt och vitpeppar samt ev. en msk creme fraiche.
  11. Toppa risotton med sparrisknopparna och ev. 2-3 skivor parmaskinka samt garnera med lite extra riven ost.
E-mail
Medel: 4.3 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer