Sparrisrisotto

Risotto med sparris och riven parmesan samt ev. parmaskinka på toppen. Gott till festligare lunch, middag eller förrätt.
Toppa gärna sparrisrisotton med några skivor parmaskinka.
Istället för riven Parmesanost kan du ta riva Grano padano.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner sparrisrisotto

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 3 dl risottoris, rundkornigt ex. Carnaroli eller Arborio
  • 0,5 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 dl vitt vin
  • ca 5 dl grönsaksbuljong (eller vatten och 1 buljungtärning)
  • 2 dl riven parmesan eller grano padano
  • 1 msk creme fraiche (valfritt)
  • ca 10 gröna sparrisar

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök fint.
  2. Värm en stor kastrull och fräs lök och vitlök i olivolja samt smör någon minut.
  3. Tillsätt riset och rör runt.
  4. Häll på vitt vin, rör runt och koka in.
  5. Spä sedan med grönsaksbuljong lite i taget så att inte risotton kokar torrt. Rör ofta. Risotton ska koka ca 25 minuter för att bli mjuk och klar. Smaka. Riset ska vara mjukt men ändå ha tuggmotstånd.
  6. Skölj sparrisen. Skär bort det torkade bottensnittet. Skär sedan i sneda slantar men spara någon dm av toppskottet.
  7. Tillsätt den slantade sparrisen ca 5 minuter innan riset kokat klart.
  8. Koka upp lite saltat vatten i en kastrull och förväll toppskotten på sparrisarna i ca 2 minuter eller kör dem i en burk i mikron med lite vatten i 2 minuter.
  9. Riv osten. Rör i parmesanosten när risotton kokat klar och ska serveras.
  10. Smaka av risotten med lite salt och vitpeppar samt ev. en msk creme fraiche.
  11. Toppa risotton med sparrisknopparna och ev. 2-3 skivor parmaskinka samt garnera med lite extra riven ost.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer