Sparrisrisotto
Introduktion och förberedelse
Risotto med sparris och riven parmesan. Här även med parmaskinka på toppen men det är valfritt.
Serveringsförslag
- Gott till festligare lunch, middag eller förrätt.
- Toppa gärna sparrisrisotton med några skivor parmaskinka. Funkar med annan lufttorkad skinka som prosciutto eller cullatello också.
Tips
Istället för riven Parmesanost kan du ta riva Grano padano.
Tillagning
- Skala och hacka lök samt vitlök fint.
- Värm en stor kastrull och fräs lök och vitlök i olivolja samt smör någon minut.
- Tillsätt riset och rör runt.
- Häll på vitt vin, rör runt och koka in.
- Spä sedan med grönsaksbuljong lite i taget så att inte risotton kokar torrt. Rör ofta. Risotton ska koka ca 25 minuter för att bli mjuk och klar. Smaka. Riset ska vara mjukt men ändå ha tuggmotstånd.
- Skölj sparrisen. Skär bort det torkade bottensnittet. Skär sedan i sneda slantar men spara någon dm av toppskottet.
- Tillsätt den slantade sparrisen ca 5 minuter innan riset kokat klart.
- Koka upp lite saltat vatten i en kastrull och förväll toppskotten på sparrisarna i ca 2 minuter eller kör dem i en burk i mikron med lite vatten i 2 minuter.
- Riv osten. Rör i parmesanosten när risotton kokat klar och ska serveras.
- Smaka av risotten med lite salt och vitpeppar samt ev. en msk creme fraiche.
- Toppa risotton med sparrisknopparna och ev. 2-3 skivor parmaskinka samt garnera med lite extra riven ost.
Uppskattat näringsvärde per portion: 376 kcal