Hollandaisesmör

Introduktion och förberedelse

Hollandaisesmör är ett aromsmör - ett citronsmör - och alternativt till Hollandaisesås.

Gott till kokt vit sparris, grillad fisk som lax eller grönsaker.

Ett slags kryddsmör smaksatt med citron som är lätt att förbereda innan samt att laga till många gäster ex. till en buffé eller middag istället för Hollandaisesås som kan vara rätt krånglig att laga till många och inte går att förbereda innan.

Kan frysas i portionsbitar - smidigt att bara plocka fram och låt smälta över ex. grillad lax.

6 port hollandaisesmör

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 2 äggulor
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 tsk finrivet citronskal (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Tärna smöret och lägg fram på en tallrik att bli rumsvarmt.
  2. Lägg äggulor i en bunke att bli rumsvarma.
  3. Skölj och finriv 1 tsk av skalet på en citron. Pressa ur 2 tsk saft.
  4. Blanda och vispa ihop äggulor och rumsvarmt smör i ca 3-4 minuter - gärna med elvisp - till en jämn och fluffig blandning.
  5. Tillsätt citronskal, citronsaft, salt och peppar.
  6. Slå in smöret till en rulle i smörpapper (ca 4 cm i diameter). Lägg i kylen eller frysen (går snabbare) att stelna.
  7. Vid servering så skär du upp ca 1,5 cm tjocka skivor och lägger att smälta över det du ska äta ex. kokt sparris eller grillad eller stekt fisk.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 146 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-04

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.