Hollandaisesmör
Hollandaisesmör är ett aromsmör - ett citronsmör - och alternativt till Hollandaisesås.
Ett slags kryddsmör smaksatt med citron som är lätt att förbereda innan samt att laga till många gäster ex. till en buffé eller middag istället för Hollandaisesås som kan vara rätt krånglig att laga till många och inte går att förbereda innan.
Tillagning
- Tärna smöret och lägg fram på en tallrik att bli rumsvarmt.
- Lägg äggulor i en bunke att bli rumsvarma.
- Skölj och finriv 1 tsk av skalet på en citron. Pressa ur 2 tsk saft.
- Blanda och vispa ihop äggulor och rumsvarmt smör i ca 3-4 minuter - gärna med elvisp - till en jämn och fluffig blandning.
- Tillsätt citronskal, citronsaft, salt och peppar.
- Slå in smöret till en rulle i smörpapper (ca 4 cm i diameter). Lägg i kylen eller frysen (går snabbare) att stelna.
- Vid servering så skär du upp ca 1,5 cm tjocka skivor och lägger att smälta över det du ska äta ex. kokt sparris eller grillad eller stekt fisk.
Uppskattat näringsvärde per portion: 146 kcal