Vit sparris med rökt lax och smörsås

Introduktion och förberedelse för tillagning

Vit kokt sparris med rökt lax är gott som förrätt eller lägga upp på fat till buffé. Du kan också ta grön sparris istället för vit. Du kan utesluta den rökta laxen eller byta mot gravad lax eller lufttorkad skinka.

Smörsås kallas också Beurre Blanc och lagas med schalottenlök, vinäger, vitt vin samt smör.

Sparris delas in i tre klasser - Extra, klass 1 och klass 2. Köp helst Extra eller klass 1 sparris som är mycket fin och god samt ej ska behövas skalas (ej träig i skal).

Tips att koka sparris

  • Provkoka en sparris om du är osäker på om den behövs skalas (sparris kan vara lite träig längst ner).
  • Använd en sparrisskalare eller en potatisskalare (skala tunt så att inte hela sparrisen försvinner!).
  • Skär också en ny snittyta längst ner på sparrisen.
  • Sparrisen blir lättare att hålla reda på kokta i buntar ihopbundna med bomullssnöre. Speciellt om man vill förbereda sparrisen innan gästerna kommer. Det går såklart bra att koka sparrisen utan att bunta den med snöre också.
  • Ska de kokta sparrisarna användas senare (de kan värmas igen) läggs de i isvatten eller spolas i kallt vatten att svalna. Förvara sedan under blöt handduk i sval eller kyl.

Att dricka till

Vintips till kokt sparris blir ett vitt vin förslagsvis Pinot Blanc, Gewurtztraminer eller Riesling från Alsace, Frankrike eller Tyskland. Vitt Gruner Weltliner från Österrike är också gott till.

4 portioner vit sparris med rökt lax

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 12 tjocka vita sparrisar
  • 0,5 tsk salt per liter vatten
  • 1 sockerbit
  • 3 schalottenlökar
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl vitt vin
  • 250 gram smör
  • 1 msk citronsaft (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 200 gram rökt lax

Tillagning

  1. SMÖRSÅS: Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan.
  2. Blanda löken med vinäger och vitt vin i en kastrull och koka ihop (reducera) till ca hälften - det tar ca 5 minuter beroende på kastrull.
  3. Ta fram en ny kastrull och sila över såsen (sila bort löken). Börja koka sparris.
  4. KOKT SPARRIS: Bunta sparrisen med snöre: dela upp sparrisen i två buntar. Skär cirka 40 cm snöre och slå en ögla i ena änden. Trä öglan över nederdelen på sparrisbunten och dra åt, fortsätt linda snöret snett upp mot knopparna och bind ihop med en knut. Använd bomullsnöre.
  5. Koka sparrisen: koka upp en stor kastrull (där sparrisarna får plats) med väl saltat vatten, gärna en sockerbit också. Lyft sedan upp dem i snöret. Det går ex. bra att koka i en bred traktörpanna med lock.
  6. Koktiden av sparris är beroende av sparrisens tjocklek: 0,5 cm: 3-5 minuter; 1 cm: 5-8 minuter; 2 cm: 7-12 minuter samt 2,5-3 cm: 15-20 minuter. Lyft upp en sparris eller sparrisbunten och kolla om den sviktar och känns genomkokt. Du kan också skära ett snitt i en sparris och smaka. Är den inte tillräckligt mjuk så koka den några minuter till. Vit tjock sparris kan ta upp mot 20 minuter att koka mjuk.
  7. Ta upp sparrisarna. Skär loss snöret och lägg upp på fat eller tallrik.
  8. Fortsätt med smörsåsen: Sätt tillbaks kastrullen på varm platta och klicka i smör som du rör i under kraftig vispning. Då reder sig smöret till en fin slät smörsås. Smaka av med något krm salt och krm vitpeppar samt lite citronsaft.
  9. Servera den kokta sparrisen med smörsåsen samt någon skiva rökt lax var.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.