Potatissallad med sparris

Potatissallad med sparris, olivolja, vitlök och vinäger av färskpotatis eller delikatesspotatis. En god och enkel potatissallad med klar dressing som passar till grillat, buffé osv.
Istället för dyr delikatesspotatis så kan du såklart plocka små fina potatisar i vanliga potatisbingen eller ta färskpotatis.

4 portioner potatissallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 800 gram delikatesspotatis som ex. Ratte, Amandine eller färskpotatis
  • 1 knippe sparris
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 droppar tryffelolja (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vatten till potatis i en stor kastrull.
  2. Fina delikatesspotatis med fina skal kan du koka som de är. Färskpotatis får du skölja och skrubba rena.
  3. Skär av 1 cm från roten på sparrisen. Skär sparrisarna i tre delar. Ta undan topparna.
  4. Koka potatisen mjuk ca 20 minuter med skal.
  5. Tillsätt sparrisen (undantaget knopparna) de sista 5 minuterna på potatiskoket.
  6. Tillsätt sparristopparna 2 minuter innan potatisen kokat klart.
  7. Häll av vattnet och häll upp potatis och sparris på en bricka att ånga och svalna av några minuter.
  8. Dela potatisarna till halvor och lägg tillbaka i kastrullen eller en bunke.
  9. Tillsätt olivolja, vinäger, pressad vitlök, salt och peppar och blanda om väl. Smaka av med salt och vinäger.
  10. Servera potatissalladen.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer