Kokt vit sparris
Ett grundrecept på hur du kokar vit sparris samt förslag på servering som förrätt eller grönsakstillbehör.
Tillagning
- Skölj sparrisen.
- Skala dem försiktigt och tunt med en sparrisskalare. Börja förslagsvis 3 cm från toppen.
- Skär bort ca 1/2 cm i botten.
- Koka upp vatten i en hög kastrull med lock stor nog att rymma sparrisen på höjden eller en traktörpanna med lock bred nog att få plats med sparrisen på bredden.
- Salta vattnet och tillsätt 1/2 tsk socker (valfritt).
- Koktiden är beroende av sparrisens tjocklek samt hur mycket tuggmotstånd du vill ha.
- 2 cm diameter tjock sparris: koktid 6-10 minuter
- 2,5-3 cm diameter tjock sparris: koktid 10-20 minuter.
- Lyft upp en sparris och kolla om den sviktar och känns genomkokt. Du kan också skära ett snitt i en sparris och smaka. Är den inte tillräckligt mjuk så koka den några minuter till. Vit tjock sparris kan ta upp mot 20 minuter att koka mjuk.
- Ta upp sparrisarna samt servera direkt på fat eller tallrik.
Serveringsförslag
- Kokt vit sparris är en delikatess som förrätt och riktigt gott med Hollandaisesås, smörsås, citronsås eller Sandefjordsås.
- Jag serverade med parmaskinka, Hollandaisesås, nässelchips samt kokt sparrispotatis på bilden. Det blir då en lite matigare förrätt eller lätt lunch. Fler förslag är med rökt lax och mozzarella med mera.
- Vidare kan sparrisen serveras med en klick vanligt smör eller kryddsmör som enklare förrätt eller lyxigt grönsakstillbehör.
- En lyxig förrätt får du med sparris toppad med pocherat ägg, Hollandaisesås samt löjrom.
Portionsberäkning
Räkna 2 - 3 tjocka vita sparrisar som förrätt eller 1 - 2 stora sparrisar per portion som grönsakstillbehör.
Klassindelning
Sparris delas in i tre klasser - Extra, klass 1 och klass 2. Köp helst Extra eller klass 1 sparris som är mycket fin och god.
Koktips
- Använd en sparrisskalare. Alternativ är en potatisskalare men skala då tunt så att inte hela sparrisen försvinner.
- Kokar du många sparrisar blir det lättare att hålla reda på dem kokta i buntar ihopbundna med bomullssnöre. Speciellt om man vill förbereda sparrisen innan gästerna kommer. Dela upp sparrisen i buntar med 5-8 stycken i varje. Skär cirka 40 cm snöre och slå en ögla i ena änden. Trä öglan över nederdelen på sparrisbunten och dra åt försiktigt, fortsätt linda snöret snett upp mot knopparna och bind ihop med en knut. Använd bomullsnöre.
- Ska de kokta sparrisarna användas senare (de kan värmas igen) läggs de i isvatten eller spolas i kallt vatten att svalna. Förvara sedan under blöt handduk i sval eller kyl. Doppa sedan och värm i kokande vatten till servering.
Tips
Koka du många sparrisar kan du spara skalet och göra sparrissoppa på.
Att dricka till
- Mitt vintips till vit sparris är vitt kylt vin förslagsvis Pinot Blanc, Gewurtztraminer eller Riesling från Alsace, Frankrike eller Tyskland.
- Vitt Grüner Weltliner från Österrike är också gott val.
Uppskattat näringsvärde per portion: 24 kcal