Kokt vit sparris

2 portioner kokt vit sparris till förrätt

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram vit sparris, 4 stycken
  • 0,5 tsk salt per liter vatten
  • 1/2 tsk socker (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj sparrisen.
  2. Skala dem försiktigt och tunt med en sparrisskalare. Börja förslagsvis 3 cm från toppen.
  3. Skär bort ca 1/2 cm i botten.
  4. Koka upp vatten i en hög kastrull med lock stor nog att rymma sparrisen på höjden eller en traktörpanna med lock bred nog att få plats med sparrisen på bredden.
  5. Salta vattnet och tillsätt 1/2 tsk socker (valfritt).
  6. Koktiden är beroende av sparrisens tjocklek samt hur mycket tuggmotstånd du vill ha.
  7. 2 cm diameter tjock sparris: koktid 6-10 minuter
  8. 2,5-3 cm diameter tjock sparris: koktid 10-20 minuter.
  9. Lyft upp en sparris och kolla om den sviktar och känns genomkokt. Du kan också skära ett snitt i en sparris och smaka. Är den inte tillräckligt mjuk så koka den några minuter till. Vit tjock sparris kan ta upp mot 20 minuter att koka mjuk.
  10. Ta upp sparrisarna samt servera direkt på fat eller tallrik.
Välj tjocka fina vita sparrisar.
Välj tjocka fina vita sparrisar.
Skala dem tunt med en sparrisskalare och skär bort ca 1/2 cm i botten.
Skala dem tunt med en sparrisskalare och skär bort ca 1/2 cm i botten.
Koktiden varierar med tjockleken. 2,5-3 cm diameter tjock sparris har en koktid på 10-20 minuter.
Koktiden varierar med tjockleken. 2,5-3 cm diameter tjock sparris har en koktid på 10-20 minuter.

Serveringsförslag

Portionsberäkning

Räkna 2 - 3 tjocka vita sparrisar som förrätt eller 1 - 2 stora sparrisar per portion som grönsakstillbehör.

Klassindelning

Sparris delas in i tre klasser - Extra, klass 1 och klass 2. Köp helst Extra eller klass 1 sparris som är mycket fin och god. 

Koktips

  • Använd en sparrisskalare. Alternativ är en potatisskalare men skala då tunt så att inte hela sparrisen försvinner. 
  • Kokar du många sparrisar blir det lättare att hålla reda på dem kokta i buntar ihopbundna med bomullssnöre. Speciellt om man vill förbereda sparrisen innan gästerna kommer. Dela upp sparrisen i buntar med 5-8 stycken i varje. Skär cirka 40 cm snöre och slå en ögla i ena änden. Trä öglan över nederdelen på sparrisbunten och dra åt försiktigt, fortsätt linda snöret snett upp mot knopparna och bind ihop med en knut. Använd bomullsnöre.
  • Ska de kokta sparrisarna användas senare (de kan värmas igen) läggs de i isvatten eller spolas i kallt vatten att svalna. Förvara sedan under blöt handduk i sval eller kyl. Doppa sedan och värm i kokande vatten till servering.

Tips

Koka du många sparrisar kan du spara skalet och göra sparrissoppa på. 

Att dricka till

  • Mitt vintips till vit sparris är vitt kylt vin förslagsvis Pinot Blanc, Gewurtztraminer eller Riesling från Alsace, Frankrike eller Tyskland.
  • Vitt Grüner Weltliner från Österrike är också gott val.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 24 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-04-23

Tillbehör och liknande: