Grillad grön sparris med pocherat ägg, Hollandaisesås och rom

Grilla grön späd sparris och toppa med pocherat ägg, krämig Hollandaise samt en klick stenbitsrom eller löjrom.

En lyxig förrätt som har en del moment att laga men blir riktigt god.

4 portioner grillad grön sparris med Hollandaise och pocherat ägg

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram grön färsk sparris, 1-2 knippen sparris eller 4-6 sparrisar var
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 50 gram stenbitsrom eller löjrom
  • HOLLANDAISESÅS: 150 gram smält smör
  • 3 äggulor M/L
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • 2 krm socker
  • 1-3 msk vatten eller torrt vitt vin
  • POCHERAT ÄGG: 4 ägg, L
  • 1 tsk salt per liter vatten
  • 1 tsk ättiksprit 12% eller 2 tsk vinäger per liter vatten

Tillagning

  1. Skär bort 2 cm nederst på sparrisen. Koka upp vatten och koka sparrisen i 3 minuter. Du kan också lägga den i mikron i skål med lite vatten i botten samt övertäckt koka den mjuk i 2-3 minuter. Är sparrisen tunn och späd kan man hoppa över att förkoka dem.
  2. Skölj sparrisen i kallt vatten. Lägg på ett fat. Tillsätt någon msk olivolja, lite salt och peppar och vänd runt. Hit kan du förbereda och ha i kylen fram till grillningen.
  3. HOLLANDAISESÅS: Smält smör i en kastrull och sätt åt sidan att svalna något.
  4. Förbered ett vattenbad med en stor vid panna med ca 5-10 cm vatten. Koka upp vattnet och låt sedan stå att sjuda på lägre värme.
  5. Knäck äggen och separera äggulorna till en skål eller bunke som tål minst 100 grader. Äggvitorna kan sparas i kyl eller frysas in till annat.
  6. Ställ bunken med äggen i det sjudande vattenbadet och vispa äggulorna tills att de blir runt 50 grader.
  7. Tillsätt smält smör under vispning till äggblandningen. Tillsätt först några droppar i taget och sedan i en jämn stråle. Såsen tjocknar efter hand som den blir varmare. Ta av från värmen när den tjocknat likt majonnäs. Såsen får inte koka.
  8. Vispa i en msk citronsaft, salt, socker och peppar. Smaka av och tillsätt eventuellt en till msk citronsaft till önskad syrlighet på såsen.
  9. Håll såsen varm i vattenbad som är ca 50 grader medan du pocherar ägg och grillar sparris. Rör då och då.
  10. POCHERAT ÄGG: Koka upp vatten i en kastrull. Ta gärna en lite större kastrull där du kan sätta fart på vattnet i en virvel. Sänk värmen så att vattnet sjuder. Tillsätt salt samt ättika eller vinäger.
  11. Knäck ett ägg i taget i ett dl mått eller en kaffekopp. Rör försiktigt i vattnet så det virvlar runt sakta. Virvlar vattnet för fort så går äggen sönder. Häll försiktigt ett ägg i taget i det sjudande vattnet.
  12. Ta försiktigt upp ett ägg i taget med hålslev eller slev och lägg på en tallrik. Känn på ägget med fingret om det är så löst som du vill ha det. Det ska ej vara helt hårdkokt utan lite medel tycker jag. Vill du koka lite till så lägg tillbaka i vattnet. Dutta gärna ägget torrt med lite hushållspapper så du får bort vattnet innan servering.
  13. GRILLAD SPARRIS: Grilla sparrisen runt om i 3 minuter. Lägg upp sparrisen på tallrik eller ett fat.
  14. Servera sparrisen toppad med pocherat ägg. Skeda över Hollandaisesås samt någon msk stenbitsrom eller löjrom.

Serveringsförslag

Passar som förrätt till festlig middag. Speciellt om du tänkt grilla annat på grillen som huvudrätt.

Varianter

  • Sparrisen kan grillas på utegrill eller i grillpanna inomhus.
  • Istället för att grilla sparrisen kan den kokas.
  • Du kan byta grön sparris mot förkokt vit sparris.
  • Rom är valfritt att ha på.
  • Istället för rom kan du hyvla eller riva över färsk tryffel.

Vintips

Till sparrisen passar ett torrt vitt vin av ekfatslagrat Chardonnay, Pinot Gris från Alsace eller Pinot Grigio från Italien.

Grillad grön sparris som lyxig förrätt med smörig Hollandaise, pocherat ägg och stenbitsrom.
Grillad grön sparris som lyxig förrätt med smörig Hollandaise, pocherat ägg och stenbitsrom.

E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 327 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-04

Tillbehör och liknande: