Sparris med mozzarella och parmaskinka

Introduktion och förberedelse

Sparris med mozzarella och parmaskinka är en enkel och god förrätt. Kan också serveras allt på ett fat som förrätt eller som en bufférätt.

Välj helst ekologiskt odlad svensk sparris. På våren och tidig sommar har sparris säsong och är som bäst. Funkar med annan lufttorkad skinka som prosciutto eller cullatello också.

Du kan ta annan lufttorkad fin skinka som prosciutto eller spansk skinka.

Att dricka till:

Till sparrisen passar ett vitt friskt vin eller kall sherry Fino.

4 portioner sparris med mozzarella och parmaskinka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram grön eller vit sparris
  • 8 tunna skivor parmaskinka
  • 200 gram mozzarellaost i saltlag
  • 0,5 dl olivolja, smakfull och dyr
  • 4 msk vinäger, fin sort
  • 0,5 salt flingsalt
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka upp en gryta med vatten. En bred traktörpanna är bäst då den är vid nog att få ner sparrisen liggandes. Gärna med lock.
  2. Lägg ner och koka sparrisen i ca 4 minuter. Är den tjockare sparrisen så koka ca 6 minuter.
  3. Ta upp sparrisen och kyl den i kallt vatten.
  4. Arrangera och fördela skinkan och mozzarellan i skivor på tallrikarna eller på ett stort fat.
  5. Skär förslagsvis sparrisen i delar.
  6. Fördela sparrisen över ost och skinka.
  7. Häll över olivolja, vinäger och salta samt peppra.
  8. Servera gärna med ett gott bröd.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.