Sparris med mozzarella och parmaskinka
Sparris med mozzarella och parmaskinka är en enkel och god förrätt.
Kan också serveras allt på ett fat att plocka av som förrätt eller på buffé.
Tillagning
- Koka upp en gryta med vatten. En bred traktörpanna är bäst då den är vid nog att få ner sparrisen liggandes. Gärna med lock.
- Lägg ner och koka sparrisen i ca 4 minuter. Är den tjockare sparrisen så koka ca 6 minuter.
- Ta upp sparrisen och kyl den i kallt vatten.
- Arrangera och fördela skinkan och mozzarellan i skivor på tallrikarna eller på ett stort fat.
- Skär förslagsvis sparrisen i delar.
- Fördela sparrisen över ost och skinka.
- Häll över olivolja, vinäger och salta samt peppra.
- Servera gärna med ett gott bröd.
Val av sparris
Välj helst ekologiskt odlad svensk sparris. På våren och tidig sommar har sparris säsong och är som bäst.
Varianter
Det går bra med annan lufttorkad skinka som prosciutto eller cullatello också.
Att dricka till
Till sparrisen passar ett vitt friskt vin som tysk Riesling eller Sylvaner eller kall sherry Fino.
Uppskattat näringsvärde per portion: 327 kcal