Vit sparris med rökt lax och kall citronsås

Introduktion och förberedelse för tillagning

Vit sparris med rökt lax och kall citronsås med crème fraiche. Gott som förrätt eller till buffé. Du kan också ta grön sparris istället för vit. Du kan utesluta den rökta laxen på bilden om du önskar.

Sparris delas in i tre klasser - Extra, klass 1 och klass 2. Köp helst Extra eller klass 1 sparris som är mycket fin och god samt ej ska behövas skalas (ej träig i skal).

Tips att koka sparris

  • Provkoka en sparris om du är osäker på om den behövs skalas (sparris kan vara lite träig längst ner).
  • Använd en sparrisskalare eller en potatisskalare (skala tunt så att inte hela sparrisen försvinner!).
  • Skär också en ny snittyta längst ner på sparrisen.
  • Sparrisen blir lättare att hålla reda på kokta i buntar ihopbundna med bomullssnöre. Speciellt om man vill förbereda sparrisen innan gästerna kommer. Det går såklart bra att koka sparrisen utan att bunta den med snöre också.
  • Ska de kokta sparrisarna användas senare (de kan värmas igen) läggs de i isvatten eller spolas i kallt vatten att svalna. Förvara sedan under blöt handduk i sval eller kyl. Till servering kan de läggas på grillen någon minut eller värmas i mikron, vattenbad eller i ugnen.

Varianter:

  • Byt såsen mot kryddsmör.
  • Byt vit sparris mot grön sparris istället.
  • Lägg till några fina skivor lufttorkad skinka istället för laxen. Förslagsvis italiensk Parmaskinkan eller spansk Iberico eller annan lufttorkad skinka.

Vintips:

  • Till sparrisen passar ett kylt vitt vin förslagsvis Pinot Blanc, Gewurtztraminer eller Riesling från Alsace, Frankrike eller Tyskland. Vitt Grüner Weltliner från Österrike är också gott till.

4 portioner vit sparris med rökt lax

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 12 tjocka vita sparrisar
  • 0,5 tsk salt per liter vatten
  • 1 sockerbit
  • 1 msk rivet skal av citron
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 2,5 dl crème fraiche
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 200 gram rökt lax i skivor

Tillagning

  1. Citronsås: skölj och skrubba citronen. Riv fint en msk av skalet och lägg i en skål.
  2. Dela citronen och pressa i citronsaft i skålen.
  3. Tillsätt crème fraiche, salt och vitpeppar.
  4. Citronsåsen är klar att servera. Garnera ev. med lite grovrivet citronskal.
  5. KOKT SPARRIS: Bunta sparrisen med snöre: dela upp sparrisen i två buntar. Skär cirka 40 cm snöre och slå en ögla i ena änden. Trä öglan över nederdelen på sparrisbunten och dra åt, fortsätt linda snöret snett upp mot knopparna och bind ihop med en knut. Använd bomullsnöre.
  6. Koka sparrisen: koka upp en stor kastrull (där sparrisarna får plats) med väl saltat vatten, gärna en sockerbit också. Lyft sedan upp dem i snöret. Det går ex. bra att koka i en bred traktörpanna med lock.
  7. Koktiden av sparris är beroende av sparrisens tjocklek: 0,5 cm: 3-5 minuter; 1 cm: 5-8 minuter; 2 cm: 7-12 minuter samt 2,5-3 cm: 15-20 minuter. Lyft upp en sparris eller sparrisbunten och kolla om den sviktar och känns genomkokt. Du kan också skära ett snitt i en sparris och smaka. Är den inte tillräckligt mjuk så koka den några minuter till. Vit tjock sparris kan ta upp mot 20 minuter att koka mjuk.
  8. Ta upp sparrisarna. Skär loss snöret och lägg upp på fat eller tallrik.
  9. Servera den kokta sparrisen med citronsåsen samt någon skiva rökt lax var.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.